Annons:
Etikettblandat
Läst 11906 ggr
burmamys
12/20/15, 12:59 PM

Del 4: Kattens intelligens och inlärning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Din kompetenta katt del 4 handlar om hur smarta katter är, och hur vi kan erbjuda dem roliga aktiviteter och mental stimulans!

4: Kattens intelligens och inlärning

Kattens hjärna

Kattens hjärna väger i snitt 0,9% av deras vikt, vilket är något mindre än för hundar vars hjärna vanligtvis väger 1,2% av hundens vikt. Människans hjärna väger normalt sett 2% av kroppsvikten. Men katten har dubbelt så många nervceller i hjärnbarken än vad hunden har vilket möjliggör mer komplex förmåga att resonera. Dessutom är alla olika lokala centra kopplade till varandra i ett mer utvecklat nätverk, vilket gör så att katten får en helhetsuppfattning utifrån alla olika sinnesintryck, externa såväl som interna, och dessa intryck jämförs mot kattens minnen och de känslor som katten associerar till dessa minnen.

En fenomenal konsekvens av hjärnans anatomi är att katter i experiment har visat sig ha ett arbetsminne som räcker 16 timmar, att jämföra med hundens arbetsminne som räcker fem minuter! Arbetsminnet är vårt korttidsminne där vi håller aktuell information i medvetandet, innan den sparas i långtidsminnet. Tänk efter själv hur länge du kan hålla ett telefonnummer i huvudet innan du måste skriva ner det. Knappast i 16 timmar, eller hur?

I långtidsminnet sparas minnen av individer och platser som katten associerat till starka positiva eller negativa känslor. Särskilt starka minnen behåller katten hela sitt liv. Eftersom katter i grunden inte är flockdjur på samma sätt som hunden, utan måste skapa sig en egen uppfattning om vad som är säkert, tar det längre tid för en katt att acceptera en ny plats eller en ny kattkompis eller människa. Om en katt tidigt blivit skrämd eller illa behandlad av en människa så krävs det mycket lång tid och många goda erfarenheter innan katten omvärderar sin kunskap och vågar lita på människor.

Katter har god förmåga att lösa problem som ligger utanför den specifika nisch de utvecklats i, vilket innebär att de på kort tid kan anpassa sitt beteende till förändringar i miljön. Experiment som utgår från kattens naturliga beteende visar att katter är intelligenta och problemlösande. Om uppgiften innebär att katten ska associera en naturlig rörelse, t ex att krafsa på något, med en belöning i realtid, då lär de sig snabbt!

Hur katter lär sig

I naturen måste katter väga samman många olika faktorer i sina beslut, och de lär sig både genom att försöka själva och genom att observera andra. Inlärningen går allra snabbast när katten får observera en annan katt under dennes inlärning. Kattungar lär sig av sin mamma både vad som är säkert, hur man ska göra och vad man ska äta. Katter lär sig också genom att observera andra djur och människor, en del katter lär sig t ex att öppna dörrar genom att hänga sig på handtaget, sätta på vattenkranen, tända lyset, eller bära sin kattmatsburk till burköppnaren.

Katter är snabba på att generalisera det de lär sig. Om de lärt sig öppna ett klurigt lås lär de sig snabbt att öppna andra kluriga lås också. Katter är också väldigt envisa, om de lärt sig ett beteende tar det lång tid att släcka ut beteendet. När beteendet inte ger den förväntade belöningen tar katten en paus och gör något annat, men nästa dag försöker den igen. Endast om belöningen konsekvent uteblir under lång tid slutar katten att försöka. Men om en mindre förändring av beteendet belönas, eller om ett annat naturligt beteende ger belöningen, då lär sig katten omedelbart att justera sitt beteende. En katt som vill gå ut krafsar först på dörren, men om det inte hjälper testar den andra beteenden som brukar belönas, t ex att jama. Katter kan även vara snabba på att identifiera öppningar och låsmekanismer och sedan koncentrera sina ansträngningar på dessa.

Eftersom katter orienterar sig med alla sina sinnen, och där alla sinnen har ungefär lika stor betydelse, är det en lättare för katten att lära sig nya saker då alla sinnen får vara inblandade. Det innebär också att de flesta katter är väldigt nyfikna på allt som är nytt eller ändrat, vilket ger många enkla och billiga möjligheter att aktivera sin katt. Min hane speciellt tycker det är jätteroligt bara att få komma in i klädkammaren (den dörren är annars stängd) och allra helst få gå omkring på den högt belägna hyllan och nosa på allt. En ny papperspåse som man burit hem matvaror i är likaså full av spännande dofter, men för säkerhets skull är det bra att klippa sönder handtagen innan de hoppar i påsen.

Motivation

Katter motiveras främst av sin drivkraft att jaga och söka mat, människans beröm är inte lika starkt motiverande. De har inte hundens behov av att inordna sig i flockens hierarki utan bedömer i varje situation om de ska delta i en aktivitet. En katt som är sjuk, har ont, är trött, löper, eller som exempelvis på grund av låg status i familjen bedömer chansen att lyckas i aktiviteten som låg, kanske väljer att låta bli. Det går inte att tvinga en katt att delta i en lek. Om du försöker drar sig katten undan och kommer med ännu större sannolikhet att vägra även nästa gång. Samma sak gäller den som försöker tvinga en katt att gosa när katten inte vill. Intensiv ögonkontakt och glada tillrop gör saken än värre eftersom de uppfattas som hotfulla och alltför påflugna.

För att uppmuntra en osäker eller trött katt att delta gäller det istället att utnyttja drivkraften att söka mat och jaga, och att inledningsvis göra utmaningen så liten och vinsten så stor, att även den osäkra katten vågar tänka att det är värt ett försök. Experiment där katter lär sig skilja på olika geometriska figurer har visat att hur det går på första försöket har stor betydelse – om katten misslyckas första gången så tappar den intresse för leken. Och katter som får testa en blandning av lätta och svåra uppgifter, lär sig de svåra uppgifterna bättre och snabbare än de katter som bara får de svåra uppgifterna. Framgång är, i enlighet med kattens energibesparande strategi, nödvändigt för kattens motivation!

När en katt lärt sig utföra något, så innebär det inte att den alltid kommer att utföra tricket bara för att dess människa föreslår detta. En katt som har starka sociala behov och dessutom ett starkt känslomässigt band med sin människa, följer hellre dennes uppmaning än en katt som inte har detta. Om människan som föreslår tricket är alltför angelägen att t ex imponera på sina vänner, eller om någon av vännerna är stressad eller upprörd, så kan det göra katten osäker på situationen, och då föredrar katten oftast att ligga passiv och bara iaktta. En avslappnad och lekfull stämning är viktig för att katten ska tycka det är roligt att göra tricks!

Mental aktivering

Katter behöver mental stimulans för att må bra, de är anpassade genom evolutionen till att vara opportunistiska jägare, ständigt beredda på nästa möjlighet att få tag i ett byte. En katt som lever ett alltför enformigt liv blir antingen nervös och klängig, eller uppgiven och passiv. Även om miljön är berikad med klösmöbler och fönsterplatser kan en ensam katt bli understimulerad och olycklig, det gäller inte minst de aktiva, nyfikna och sociala katter som härstammar från Thailand. Burma tillhör givetvis denna kategori! Det allra bästa är att skaffa två katter, men det är också viktigt att du umgås med och aktiverar dina katter.

Aktivering hjälper katten att få utlopp för sin överskottsenergi, det gäller särskilt en stunds vild lek med fjädervippa fäst med snöre på en pinne. Lätt elastiska snören är att föredra eftersom risken för alltför hårda ryck minskar. En papperskasse med avklippta handtag eller en kartong brukar också bli mycket uppskattat! Mina två katter älskar att busa med papperskassen varje gång jag har handlat mat, det är ofta så att jag inte hinner packa ur alla varorna innan minst en katt landat i påsen!

En stunds pyssel med fodergömmor, klickerträning eller koppelpromenad stimulerar kattens sinnen och utmanar dess intellekt, vilket gör katten mer lugn och tillfredsställd. Koppelpromenader och klickerträning utvecklar dessutom kommunikationen mellan katt och människa, och den förbättrade kontakten du får med din katt gör den också mer intresserad av att vara med dig och mer benägen att göra dig glad genom att respektera din önskan. Den mentala aktiveringen minskar också risken för ovälkomna hyss, som ibland till och med kan vara farliga för katten.

Allra bäst är alltså om du kan ägna en stund åt en aktivitet som är interaktiv, där du och katten kommunicerar med varandra, eftersom sådana aktiviteter inte bara ger katten mental stimulans utan även utvecklar din och kattens relation.

Att lära katten regler

Det går absolut att lära katten vad du tycker om och vad du inte tycker om, men räkna med att katten gör precis vad den vill ändå, särskilt när du inte ser på. Jag tycker därför att det är bättre att ta bort möjligheten för katten att göra sådant som du absolut inte vill att den ska göra, än att försöka tvinga på den din vilja. I alla lägen är det viktigt att du är lugn och tydlig i din kommunikation. Bli inte upprörd, skrik inte, då blir katten bara rädd för dig. De gånger katten t ex hoppar upp på bordet mitt ibland serverade matkärl och tallrikar, plocka lugnt ner den och säg ”nej” med bestämd men lugn röst. Plocka ner den flera gånger på samma sätt, eller avled den med något du vet att den tycker är roligt att göra.

Det är mycket lättare att lära katten att den ska sitta på en bestämd plats i köket medan du äter, än att lära den att inte hoppa upp på bordet. Mina katter vet att om de sitter och väntar utan att störa så får de slicka lite på ett finger som jag doppat pyttelite i maten. Ibland väljer de att sitta och vänta, och ibland väljer de att gå iväg och göra något annat.

”Vaar e maten?”

Ett mycket bra sätt att komma igång med att aktivera en katt som inte är van, är att låta katten söka efter små bitar av kattens favoritmat eller favoritgodis i lägenheten. Jag gör detta lite då och då med mina katter, eftersom de aldrig verkar tröttna på denna lek, och den är perfekt då vädret är dåligt eller då katterna är lite trötta.

Första gången plockade jag fram deras torrfoderpåse och så lockade jag in katterna i ett rum och stängde in dem (de äter inte längre torrfoder men då hade jag kvar en påse torrfoder som godis). Numera använder jag deras frystorkade kattgodis, det går lika bra att t ex använda torkade kycklinghjärtan. När katterna är instängda går jag och rasslar med påsen och tjoar och pratar högt medan jag lägger ut godisbitarna lite överallt i lägenheten. Första gångerna la jag några kulor på golvet för att vägleda katterna åt rätt håll, men det behövs inte längre. Lägger de flesta bitarna på högt belägna platser så katterna får hoppa och klättra. De tycker ofta om att vara på höga platser och denna lek kan användas för att visa vilka högt belägna hyllor m.mm. som är tillåtna platser för katten. När jag äntligen öppnar dörren är katterna uppspelta av mitt pratande och doften av godis, så de börjar genast rusa omkring i lägenheten och det blir ofta kapplöpning till de bästa godisbitarna! 

Fodergömmor

Ett jättebra sätt att låta katten använda sin problemlösande förmåga är att presentera olika sorters fodergömmor. Jag har lagt små godisbitar i en foderboll, i olika glasburkar, pappkartong med urklippta hål, och äggkartong där jag vänt upp-och-ner på locket. Foderbollar finns i alla smådjursaffärer och är hyfsat billiga. Det är små hål i bollen, som godiset trillar ut från när katten rullar på bollen. Se bara till så hålen är lagom stora jämfört med godiset! Glasburkar har den fördelen att du kan lägga färskt kött i dem, det blir bara mer utmanande och pyssligt om det är lite kladdigt. Att fiska mat såhär med tassen är ett naturligt beteende för katten, men kräver lite koordination och koncentration! Pappkartong med urklippta hål fungerar precis som foderbollen, men är besvärligare att välta ”rätt” så godiset trillar ut. En fin utmaning för den katt som tycker foderbollen börjar bli för enkel och lite tråkig, men kan vara lite för svår för nybörjaren. Äggkartongen är nog favorit här hemma, det porösa materialet gör att doften känns tydligt, men eftersom de avrivna kanterna gärna fastnar lite i varandra är det en riktigt klurig utmaning! 

Koppelpromenader

En promenad ute i omgivningen stimulerar kattens alla sinnen och om du, efter att ni tränat så katten är bekväm med sele och koppel, övergår till att använda flexikoppel, så är det ett utmärkt sätt att utveckla kommunikationen mellan dig och din katt. 

Träna inomhus och korta stunder i början. Börja med att låta katten nosa på selen och sätt den löst på katten, distrahera lite med lek eller godis för att avdramatisera tills den inte bryr sig om den. Nästa gång kan du knäppa på selen ordentligt och låta katten gå med selen en stund så den förstår att selen inte är farlig.

När selen är accepterad, då kan du koppla din katt och öppna dörren. Börja med en vanlig koppellina. De flesta katter är väldigt nyfikna, men stressa inte utan låt katten utforska i sin egen takt. Håll i kopplet så du är beredd om katten rusar iväg, men låt linan vara slak. Följ med din katt och låt den välja väg och tempo. En trappuppgång kan i sig vara väldigt spännande! När ni promenerat några gånger och du märker att katten är ganska bekväm med att gå med dig, då kan du byta till flexikoppel. Fördelen med flexi är dels att du kan prata med en granne och ändå känna vad katten gör, och dels att du kan kommunicera genom kopplet genom att trycka ner låset när du vill att katten stannar. Jag brukar locka på katten ibland för att visa var jag tycker vi ska gå, och berömma med ljus röst när katten går med mig, och trycka ner låset och upprepa ett kort ”uh-uh” när jag vill att den stannar. Det har fungerat väldigt bra! Koppelpromenaderna blev en genväg till mer direkt kommunikation med katterna, de ser mig i ögonen och jamar när de vill byta riktning, eller när de vill bli kupplyfta för att det är en vattenpöl i vägen!

Klickerträning

Klickerträning bygger på en förgrening av operant betingning, som är en gren inom inlärningspsykologi. Grundtanken är att beteende som resulterar i positiva konsekvenser gärna upprepas, medan beteenden som resulterar i negativa konsekvenser helst undviks. Det finns fyra sätt att påverka kattens beteende, positiv förstärkning, negativ förstärkning, positiv bestraffning och negativ bestraffning. Positiv betyder att du som tränare tillför något som förstärker eller bestraffar beteendet, och negativ betyder att du som tränare tar bort något.

Inom klickerträning använder man sig enbart av positiv förstärkning och negativ bestraffning. Positiv förstärkning innebär att du som tränar ger din katt något som katten tycker om när den gör rätt. Mest effektivt för en katt är en bit av favoritgodiset. Negativ bestraffning innebär att du tar bort något som katten tycker om, när den gör fel. T ex om du visar katten godis men när den inte gör som du vill så tar du bort godiset.

 Med hjälp av klickerträning är det möjligt att nå imponerande resultat! Kolla bara dessa roliga klipp med trickstävlingar mellan en katt, och en hund, och så mellan samma katt, hund och två råttor!

https://www.youtube.com/watch?v=lcUoCJgfh8M

https://www.youtube.com/watch?v=G5dIB2oF6sQ

Klickerträning går till så att tränaren (oftast kattens ägare) markerar varje gång katten gör rätt i exakt rätt ögonblick med ett klick från en klickerdosa. Klicket blir ett kvitto på att katten gör rätt, och är mer effektiv än att t ex säga ”bra!” eftersom ditt tonfall är beroende av situationen och ändras utan att du är medveten om det. Det är också lättare att lyckas klicka i exakt rätt ögonblick, än att lyckas säga ordet i exakt rätt ögonblick. Först måste du såklart lära katten att klicket är ett bra ljud, det gör du enkelt genom att klicka samtidigt som du ger katten sitt favoritgodis. Upprepa fem – tio gånger.

 Den mest effektiva tekniken för just katter är shaping, då tränaren utgår från ett naturligt beteende hos katten och sedan med belöningar styr detta allt närmare det planerade tricket. T ex börja med att belöna katten för att gå från en stol till nästa, öka sedan avståndet tills katten hoppar mellan stolarna. Eller klicka varje gång katten petar med tassen mot godiset tills katten gör ”high five”. Varje gång ett nytt beteende införs behöver katten uppmuntras med tätare belöningar för att inte tappa intresset. Det finns en hel del bra information om klickerträning på dessa sidor om du är sugen:

http://klickertraning.ifokus.se/

Här finns en lite äldre men tydlig video som visar hur man börjar med klickerträning:

https://www.youtube.com/watch?v=q787R2DNDJI

Tänk på att inte hålla på för länge, det är viktigt att katten fortfarande är peppad och tycker det är roligt när du slutar. Tre – fyra minuter är lagom för en träningssession. Jag brukar avsluta med att de får varsin godis i handen så de vet när sessionen är över. Det är också viktigt att inte ha för bråttom – kom ihåg att du gör det för att utveckla kontakten med din katt, om det inte är roligt blir det kontraproduktivt. Mina katter är så förtjusta i klickerträningen att de kommer och hämtar mig när det är dags, och särskilt honan jamar och hoppar runt av iver när godispåsen och klickerdosan kommer fram!

Källförteckning:

http://messybeast.com/intelligence.htm

https://www.braindecoder.com/whats-inside-your-cats-head-this-is-what-science-has-found-so-far-1249722774.html

http://www.catster.com/lifestyle/cat-facts-anatomy-your-cats-brain

http://maueyes.com/2015/08/04/why-train/

http://klickertraning.ifokus.se/articles/4da83a8888f4726eb900184e-vad-ar-klickertraning?articles-1

http://klickertraning.ifokus.se/articles/50a7fc6a88f4724aa2ba8e81-klickertraning-och-operant-betingning-samma-sak?discussions-1

https://www.youtube.com/watch?v=PYC1uUE1QKM

http://klickertraning.ifokus.se/

http://klickertraning.ifokus.se/discussions/558993a18e0e74649600153a-vara-klickerfilmer

https://www.youtube.com/watch?v=lcUoCJgfh8M

https://www.youtube.com/watch?v=G5dIB2oF6sQ

http://www.useyourclicker.com/clicker-training.html

Annons:
[glädjehopp]
12/20/15, 1:24 PM
#1

Tack burmamys för mycket intresant läsning.Det var jätte mycke info som är jättebra att lära sej.och jag med mitt minne lär ju få läsa detta flera gånger.tack för att du delar med dej av både bra info och dina vackra kissar♡♥♡

burmamys
12/20/15, 1:36 PM
#2

Tack så mycket! 😃 Tycker det är så  spännande hur våra katter fungerar! Ju mer jag läst, ju mer imponerad har jag blivit över hur sociala och smarta katter är. Något som sällan uppmärksammas bara för att de inte är lite mer egensinnade än t ex hundar.

[glädjehopp]
12/20/15, 2:06 PM
#3

Ja jag håller med dej burmamys.när jag började läsa om burma katten så blev jag varm i hela kroppen av gläde för dom är värklige spesiella vad jag har läst, och detta att dom bör vara två,och även om jag är hemma så kännde jag att jag måste försöka ta två kissar på en gång så ingen blir lämnad själv när man åker bort hälsar på barn barnbarn.och jag skaffar mina missar för att jag vill ha två busiga kommpisar som är med mej när jag donar och fixar.jag har hafft siames kisser tidigare.katter är verkligen intresanta djur.och det är viktigt att läsa på och få info om just den kattras som man väljer.förlåt om jag drog i väg utanför in på mitt privata,det är så roligt att prata med dej och andra som brinner för sina djur.♡♥♡♥♡

burmamys
12/20/15, 7:49 PM
#4

Tycker det är toppen att du läser på, och att du skaffar två på en gång! Om du haft siameser tidigare så vet du ju redan hur det är att ha aktiva katter, tror till och med att burmor ofta är lite lugnare än siameser så detta kommer nog gå fint!😉

[glädjehopp]
12/20/15, 10:04 PM
#5

Tack burmamys♡♥♡ja jag tror att burmurna kommer att vara lite lugnare och så skriker en del alla fall mina väldigt högt fruktansvärt envisa och och aktiva men helt underbara♡♥♡.det ska ju bli väldigt spännande för tjejjer har jag inte hafft.det känns ju tryggt att vara på läst så man är lite berädd på saker som händer.jag skulle bara börga med en kisse först,men så fick så ont i hjärtat även fast jag hela tiden är hemma, men tänkte bättre två trygghet från start och ingen lämnad ensam när man åker i väg träffar folk.♡♥♡

Upp till toppen
Annons: