Burmarasen

Är burma rätt kattras för mig?

2017-01-16 19:43 #0 av: burmamys

I denna artikel har jag funderat över burmans egenskaper. Då och då dyker det upp inlägg där någon vill ha hjälp att välja rätt kattras, och jag brukar svara på dessa efter bästa förmåga. Här har jag försökt att med glimten i ögat lista några skäl för att välja just en burma, eller för att avstå.

Sällskaplig

En sak som verkligen är utmärkande för burmakatter, är att de är oerhört sociala och kontaktsökande. Om du vill ha en katt som vill vara nära dig mest hela tiden och lägger sig i allt du gör, då är burman rätt val! Allt kanske inte går lika fort när du har en burma som kliver på tangentbordet, envisas med att följa med på promenaden uppflugen på din axel, hoppar i sängkläderna eller kryper in i tvättmaskinen och plockar ut sockorna för den tycker du sorterat fel. Men delad glädje är som bekant dubbel glädje och du är garanterad många skratt, varje dag! Du som människa ska helst bjuda in din burma att delta i dina aktiviteter, och även erbjuda en stunds lek, och en stunds mental aktivering med fodergömmor eller t ex koppelpromenad, helst varje dag.  En sak är säker, du kommer inte att känna dig ensam med en burma i huset!

Om du däremot inte har tid att umgås med din burma, helst varje dag, eller föredrar att göra allt så som du är van, då är inte burma rätt val för dig!

En riktig vän

En burma är en utmärkt lyssnare när du vill berätta om dagens glädjeämnen och bekymmer, och många svarar dig med sin speciella, lite hesa röst. Med tiden kommer burman att lära sig en hel del ord om du är någorlunda konsekvent, och du kommer att uppleva att du fått en riktig vän, som förstår dig bättre än de flesta! Burmakatter är uppmärksamma och känslosamma individer som söker kontakt med dig för att känna av hur du mår, och när du är trött och svag avstår de från att busa och ligger istället nära dig och spinner och värmer där det gör ont. En burma vill vara nära och känna din kropp mot sin, och ligger gärna i ditt knä när du vilar eller kollar på TV, och sover med dig i sängen, allra helst under täcket. Söker du en katt som kan vara din vän i vått och tort, som känner av din sinnesstämning och tar hand om dig när du är sjuk eller nedstämd, då är burman rätt för dig!

Om du föredrar en katt som sköter sig själv större delen av dagen, då bör du avstå burma och istället välja en mer självständig katt.

Silkeslen

Om du uppskattar sinnlig njutning, och ogillar att dammsuga, då är burman rätt val för dig! Burman har den finaste pälsen av alla katter, den är kort, tät, och saknar underull. Därtill är burmans päls blank och alldeles silkeslen och en njutning att ta på. Eftersom burman saknar underull fäller den minimalt, vilket innebär att du inte behöver dammsuga mer än vanligt. Ja du behöver troligen inte ens borsta din burma! När fällperioden närmar sig på våren eller hösten kan du istället investera några kronor i en mikrofiberduk, fukta den lätt och dra denna längs kattens rygg och sidor ett par gånger, så får du med dig de lösa hårstråna.

Om du däremot gillar att dammsuga ofta, och tycker om att lägga tid på att borsta och bada din katt och reda ut en och annan tova, då bör du hellre välja någon av de långhåriga katterna, allra helst en med mycket underull.

Smart

Du som uppskattar en katt med ett rörligt intellekt, som är uppmärksam på världen och snabbt klurar ut kvickaste vägen till godsakerna, har lätt för att lära sig tricks och garanterat hittar på de roligaste hyssen, du bör välja en burma! Att dela sitt liv med en burma innebär att du delar ditt liv med en smart och påhittig individ som ofta hittar på egna lösningar till vardagsproblemen. Många burmor lär sig snabbt att gå i koppel, öppnar skåpdörrar och lådor, och kan förvandla den tråkigaste vardagspryl till en rolig leksak! Det går absolut att träna sin burma i vardagslydnad och roliga tricks, bara man gör det med humor och tålamod, och respekt för sin burmas signaler.

Om du däremot tar illa vid dig för att katten tuggat på din socka, och föredrar en katt som stillsamt sitter i sitt klösträd, då är burma inte din typ av katt. Om du har bråttom att nå höga resultat i lydnadsträningen bör du istället välja en hund.

Jämlik

En burma är en katt, inte en hund. Du förtjänar gradvis burmans förtroende. Genom att utväxla ömsesidiga bevis på uppskattning, omtanke och kärlek, växer er relation. Du kan aldrig tvinga en burma att göra något den inte vill. Om den känner sig obehaglig till mods, eller upplever dig stressad eller hotfull, då drar den sig undan. Du som är beredd att ge och ta i en jämlik relation med ömsesidig respekt och kärlek, du bör välja en burma!

Om du däremot är för stressad för att ta dig tiden att bygga en ömsesidig kärlek, då bör du köpa dig ett leksaksgosedjur att träna på, innan du skaffar ett levande husdjur.

Atletisk

En burma har en muskulös och elegant kropp med små ovala tassar. Den är stark och smidig och uppskattar att klättra och hoppa i takhöga klösträd och på höga hyllor. En burmahane är ofta något lugnare än en hona, och mer mån om sin säkerhet, men ska inte vara nervös och behåller sin lekfullhet. Honkatter är ofta lite mer energiska och akrobatiska och hoppar ofta och gärna mellan bokhyllorna! Burman rör sig med mjuka rörelser, likt en panter. Du som delar ditt liv med en burma får njuta av upplevelsen att se den röra sig, och se musklerna spela under den korta, blanka pälsen!

Men om du föredrar att katten håller sig på golvet, då bör du välja en mycket stillsam katt, eller ännu hellre en hund.

Två katter

Sanningen är den, att det är mycket svårt för en människa att på egen hand uppfylla en burmas behov av sällskap och aktivering. Om du är beredd att aktivera din katt, och har råd, plats och hjärta för två katter, då är burma rätt ras för dig! Burman är livlig, lekfull och påhittig långt upp i åren, och trivs bäst om den får en likasinnad lekkamrat att leka och brottas med, och att ligga i hög med för en stunds ömsesidigt putsande. Det går ofta bra att köpa en burma och så adoptera en aktiv och kattsocial katt från ett katthem om två raskatter på en gång blir alltför kännbart för ekonomin. Men förr eller senare brukar de flesta burmaägare inse att de bör skaffa en likasinnad kattvän till sin burma. 

Du som endast kan tänka dig att ha en ensam katt, gör bäst i att avstå burma och helst köpa en vuxen katt som av någon anledning inte trivs med andra katter. Det finns också andra kattraser som lättare tolererar att vara ensam katt, men de flesta katter mår allra bäst av att ha en kattvän att umgås med på katters vis.

Blicken

Första gången du ser en burma slås du troligen av dess speciella blick. De gula ögonen som ser lite trumpna ut, som om katten är lite missnöjd men uppfodrande. Som om du inte riktigt når upp till kattens höga förväntningar. Den raka övre linjen med en slant in mot ögonvrån, och den rundade nedre linjen är specifik för endast burman, och bidrar till burmakatternas förmåga att linda alla människor runt sin silkeslena tass. Om du verkligen lovar att alltid göra ditt bästa för att försöka uppfylla din burmas önskemål, då kan du vara rätt person för denna speciella katt!

 

OBS! Det finns naturligtvis individuella variationer, ingen katt är den andra lik och du kommer att upptäcka att olika burmaindivider uttrycker de olika egenskaperna jag listat här med skiftande styrka. Det finns naturligtvis även andra katter som är smarta, känsliga för din sinnesstämning, osv, men visst är det fantastiskt att så många goda egenskaper finns samlade i denna underbara ras!

Källor (i urval):

http://www.sverak.se/kattraser/burma/

http://www.burmaklubben.com/index.php/burman/info/13-en-sammetskladd-liten-ligist

http://cattime.com/cat-breeds/burmese-cats#/slide/1

http://www.thethaicatcenter.com/the-maew-boran-personality.html

Anmäl
2017-01-16 21:31 #1 av: grandma

Väldigt mitt i prick. Bra skrivet burmamys.

Anmäl
2017-01-17 12:02 #2 av: burmamys

Tack snälla grandma! 😀❤
Skönt när fler känner igen sina burmor i beskrivningen! 😊

Anmäl
2017-01-21 17:10 #3 av: Dimocarpus

Mycket bra skrivet, Burmamys! Allt stämmer och lite till. Jag tänkte på  racet när de väl bestämt sig för att göra såna, både upp och ner, jätte fort. Hahahaha.... Ultra smidig kan en burma vara,  t.ex. trots min herre väger över 5kg så är det ingen fel på farten. Lättlärd och alltid en trogen vän, det är verkligen en burma. 

Som jag alltid har sagt, det kommer ALLTID finnas minst en burma i mitt liv, garanterat. Bara älskar hur smart den är. Otroligt charmig! 

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2017-01-21 19:31 #4 av: burmamys

Tack så jättemycket Dimocarpus! Blomma Du har helt rätt om kattrejsen, då går det undan haha! Jag hade absolut kunnat skriva mer om det.Skämtar

Anmäl
2017-01-25 14:50 #5 av: kara_murray

Nu har jag ingen Burma utan jag har norsk skogkatt men det är ändå en hel del saker som jag kan känna igen!! Sällskapliga det är mina med och de är alltid nära och ja riktiga vänner är de med. Även det att man ska ha 2 katter minst håller jag med dig om. För en människa kan inte riktigt underhålla en katt på samma sätt som en kattkompis kan göra.
Så mycket av det du skriver om Burma kan man relatera till många olika katter!!! Men en jättebra sammanställning och beskrivning av Burma som ras!!!!

Anmäl
2017-01-27 14:02 #6 av: burmamys

Tack så mycket!Glad Ja visst finns det flera katter som är sällskapliga och nära sina ägare. Nu vet jag ju från dina trådar om dina katter att de verkar jättemysiga!Kär Men generellt så tror jag att de flesta vill beskriva sina katter som sällskapliga. Det som är typiskt för burma är ju att de är i den mer extrema änden av skalan, så det faktiskt är svårt att ha en burma som ensam katt för man snubblar på den jämt och ständigt....!Gapskrattar

Anmäl