Annons:
Etikettblandat
Läst 13495 ggr
burmamys
2017-06-01 17:57

Förebygg tandproblem hos din katt!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Denna text handlar om vilka problem som vanligtvis drabbar kattens munhåla, och hur du kan göra för att så långt det är möjligt förebygga dessa problem. Med tanke på hur vanligt det är att katter oavsett ras drabbas av tandproblem, och vilket lidande tandproblem utsätter katten för, så tycker jag att det är viktigt att vi gör vad vi kan för att hjälpa våra pälsklingar till en god munhälsa.

Jag blev uppmärksam på att jag måste aktivt sköta om mina katters tänder när Saga fick en liten fläck av tandsten på en tand långt bak i övre käken på höger sida. Trots att hon endast får rå föda och med stor glädje tuggar i sig en kycklingvinge varje vecka! Nåja, jag visste ju att tandsten kan drabba en del individer snabbare. Nu fick jag anledning att läsa på lite extra. Och att börja borsta hennes tänder!

Vanliga problem som drabbar kattens mun

  • ·         _Tandsten och gingivit
    _
  • _·         Parodontit och tandlossning
    _
  • ·         Tandresorption/ FORL

Hur jag kan förebygga tandproblem hos min katt

  • ·         _Tillskott i maten
    _
  • _·         Råa ben och sega råa köttbitar
    _
  • ·         Borsta tänderna

Vanliga problem som drabbar kattens mun

Detta är inte en uttömmande beskrivning, utan jag tar endast upp de problem som är vanligt förekommande, hos alla katter.

Tandsten och gingivit

Varje gång katten äter bildas en biofilm av matrester och bakterier i munnen. Ju mer maten sprids i munnen ju mer beläggning blir det. Torrfoder tenderar att spridas extra mycket då det splittras till mycket små bitar som sätter sig överallt, medan blötmat mer håller ihop, det gäller särskilt mer trögflytande blötmat. Allra minst beläggning får katten av råa köttbitar, som ofta bits av och sväljs hela. Beläggningen av matrester och bakterier är grogrund för de problem som oftast uppstår i kattens munhåla. Den beläggning som bildas i kattens mun stelnar till plack, som kan ses som en ljus grumlig beläggning på tänderna. Efter en tid hårdnar plack till brunaktig tandsten. När tandsten bildas så leder bakteriebeläggningen ofta till att tandköttet blir inflammerat, detta kallas gingivit. Man ser då en tunn mörkrosa rand i tandköttet ovanför de tänder som har tandsten. Processen går olika fort hos olika individer, katter med trångt placerade tänder, ärftlig benägenhet att överreagera på bakterierna i munnen, och autoimmun sjukdom brukar drabbas snabbare och i yngre ålder. Sjukdomar och medicinering som undertrycker immunsystemet ökar risken för gingivit, liksom en del virussjukdomar. Vissa kattraser, som perser, siames och abessinier, drabbas oftare än andra.

Det finns flera studier som visar att det är mycket vanligt att katter drabbas av plack, tandsten, och inflammerat tandkött. En studie på katthemskatter i USA visade att 21% hade gingivit. När man tittade på de äldre katterna i urvalet, då hade nästan alla tandsten och gingivit. Katter med gingivit får en försämrad andedräkt, detta blir tydligare när en större del av tandköttet är inflammerat. Katten kan också visa att den är öm genom att undvika att tugga på den sida av munnen som är mest drabbad och kan ta längre tid på sig att äta.  

Lättare tandsten är enkel att behandla med kosttillskott, ben att tugga på och framförallt tandborstning. Kraftigare tandstensbeläggning bör saneras professionellt under narkos. Då används ofta vatten med högt tryck, eller ultraljud, för att skonsamt men effektivt rengöra tänderna från all tandsten och plack. Särskilt sådan tandsten som sitter under tandköttskanten, s k serumsten, är både svår att nå och sitter extra hårt, så den måste saneras professionellt.

Parodontit och tandlossning

Om tandsten och gingivit lämnas obehandlat sprider sig inflammationen till området under tandköttskanten, det kallas då parodontit. Ofta dras tandköttet tillbaka runt de drabbade tänderna så att tandhalsen blottas lite, och tänderna blir allt mer instabila för att till slut ramla av. Gingivit är reversibel, dvs inflammationen kan läka ut om man rengör tänderna och använder antiinflammatorisk gel, men parodontit är inte reversibel. När tänder blivit instabila så kan de inte räddas, utan man får behandla inflammationen och ta bort de drabbade tänderna. Parodontit gör ofta katten fumlig när den äter, den är öm i munnen och någon eller några tänder rör sig och smärtar när katten försöker tugga. Ibland sprider sig inflammationen till slemhinnorna i hela munnen, och kallas då stomatit. Stomatit är väldigt besvärligt eftersom hela munnen då är öm och svullen, drabbade katter dreglar ofta, tappar mat, och är ovilliga att äta eftersom det gör så ont. Många katter blir också mer tillbakadragna, defensiva och lättretade.

De flesta katter drabbas på grund av att en naturlig process där beläggning med tiden orsakar tandsten och inflammation. Katter med nedsatt immunsystem på grund av sjukdom, lång tids medicinering, eller inavel, drabbas oftare och hårdare av parodontit. Katter som drabbats av FeLV (felin leukemi) får försämrat immunsystem och drabbas lättare av olika infektioner i munhålan, som exempelvis nekrotiserande ulcerös gingivit. Katter som drabbats av FIV (felin immunodeficiency virus) får så lågt antal vita blodkroppar att den normala bakteriefloran i munnen leder till akut gingivit och grav parodontit. En del katter har en ärftlig överaktiv reaktion mot bakterierna i munnen, detta är alltså en slags allergi, och drabbas av kronisk gingivit och stomatit. Om man får katten fri från plack så försvinner symptomen, men detta måste då underhållas med daglig tandborstning.

Parodontit leder till negativa effekter även i andra organ. Bakterierna från tandstenshärdarna och inflammationerna i munnen ökar i antal och sprids med blodet till kroppens övriga organ. Infektionshärdar i hjärtmuskeln, s k endokarditis, försvagar hjärtat. När bakterierna invaderar njurarna, skadas glomerulus så att njuren blir mindre effektiv och mer sårbar för njursvikt. Man har även hittat korrelationer mellan parodontit och ökad insulinresistens.

Tandresorption/ FORL

Tandresorption, även kallat FORL, drabbar en stor andel av alla katter, olika studier från bl a USA visar att omkring 60-70% av katter som undersöks för tandproblem har tandresorption, och omkring 30-50% av alla katter i en normalpopulation. I Sverige pågår nu en studie för att ta reda på frekvensen av tandresorption, men resultaten är inte sammanställda ännu.

Det finns studier som visar att tandresorption förekommit i alla tider och även förekommer hos vilda kattdjur, men i mycket lägre frekvens än vad vi ser hos tamkatter som äter kommersiell kattmat. Vad ökningen beror på är inte fastställt ännu, men flera studier visar på ett samband mellan kommersiella foder med hög halt vitamin D och tandresorption. Katter kan inte bilda vitamin D i huden utan måste få det via födan. I en studie undersöktes tänderna noga med röntgen på 64 katter, som hade ätit ett torrfoder med hög halt vitamin D. 40 av de 64 katterna hade tänder som var drabbade av tandresorption, och de katter som hade drabbats hade lägre halter av vitamin D i blodet. I en annan studie gav man katter höga halter vitamin D i kosten och kunde efter några veckor se förstadium till tandresorption. Virusinfektioner och endokrina faktorer har också diskuterats men man har inte kunnat påvisa något signifikant samband mellan FIV, FeLV, eller systemiska endokrina sjukdomar och tandresorption.

Vid tandresorption bryts tanden succesivt ner med början i området vid tandköttskanten. Nedbrytningen leder till att tandköttet blir inflammerat och blöder lätt. En mörkrosa rand av gingivit bildas ofta vid den drabbade tanden och katten kan visa tecken på att vara öm. När nedbrytningsprocessen når tandens pulpa blir det väldigt smärtsamt för katten, som då får väldigt svårt att äta. Duktiga veterinärer kan känna igen typiska tecken på begynnande tandresorption, men för en säker diagnos krävs röntgen. Det är få försäkringsbolag som ersätter tandresorption så det kan bli en både dyr och smärtsam process med upprepade operationer för att dra ut drabbade tänder.

Hur jag kan förebygga tandproblem hos min katt

Som tur är finns det flera sätt att förebygga tandproblem hos katten!

Tillskott i maten

Det finns torrfodermärken som innehåller ämnen som ska minska risken för att den beläggning som bildas på tänderna stelnar till tandsten, men effekten är nästan försumbar. Plaque Off är ett kosttillskott som finns för både djur och människor, och som har kelp, Ascophyllum nodosum som verksam substans, och det har visat sig ha en positiv effekt. Det går naturligtvis lika bra att ge katten kelp i ren form (dessutom mycket billigare). Det man ska tänka på är att Plaque Off innehåller 200 mcg jod per kryddmått, och ett kryddmått ren Kelp innehåller 640 mcg jod. Om din katt redan äter ett helfoder bör du alltså vara försiktig med hur mycket du ger så du inte överdoserar mängden jod. En katt behöver 500-1000 mcg jod per kg mat.

Råa ben och sega råa köttbitar

Bäst, och mest naturligt för katten, är att låta den tugga på råa ben i lämplig storlek, så den kan äta upp benen. Alltför stora eller hårda, bärande ben, kan orsaka tandskador, och risken finns att katten blir lite manisk och hetsig när den inte lyckas få i sig något. Men om katten redan äter ett helfoder och får äta ben, finns det risk att den får i sig för mycket kalcium och får problem med förstoppning. En halv till en kycklingvinge i veckan brukar dock gå bra. Att tugga på hela köttbitar har också en slipande effekt, ju segare kött, ju bättre effekt! Bitarna måste dock vara så stora att katten inte kan svälja dem utan måste stå och tugga en stund. En kost som helt består av rå föda innebär också att du slipper riskera ett överskott av vitamin D, som är vanligt i kommersiell kattmat och troligen bidrar till ökad risk för tandresorption.

Borsta tänderna

Det mest effektiva sättet att åtgärda och förebygga tandsten och inflammerat tandkött är att borsta tänderna. Under inlärningsperioden är det viktigt att ägna en liten stund åt detta ofta, varje dag eller ännu hellre två gånger om dagen. Genom att träna korta stunder på 5-15 sekunder, med mycket uppmuntran innan och efter, lär sig katten att se tandborstningen som en mestadels trevlig rutin, och accepterar hellre att man grejar i munnen på den. Tänk också på att göra detta när katten är avslappnad. För att de produkter du eventuellt använder ska hinna verka ordentligt bör du också undvika att borsta tänderna precis innan matdags.

Det finns olika sätt att hålla katten på när du borstar tänderna. Själv föredrar jag att sitta bakom katten, så den inte kan backa ut ur situationen. Första gången satt jag så och kelade och gosade en stund och sedan förde jag vänster hand från vänstra sidan på huvudet och slöt handen runt Sagas nos och så lyfte jag på mungipan med min tumme. En mjuk rörelse. Och så belönade jag henne med massa gos och kel!

Nästa gång passade jag på att vidröra tänderna snabbt medan jag höll upp mungipan. Nu lade jag till ett kommando ”borsta tanden”. Och så belönade jag en lätt förvånad Saga! När Saga var bekväm med detta så provade jag att borsta på hörntanden, och så ökade jag succesivt tills jag borstade alla tänder på höger sida. Agria har en film om hur man borstar tänderna, och det finns även flera filmer på Youtube för den som vill se olika sätt att borsta tänderna på sin katt. Och den här tråden på Katter iFokus tycker jag också är bra för att ge tips och ideér:

http://katter.ifokus.se/discussions/590f42d48e0e744f6e0007e6-borsta-tanderna?discussions-4

Tänk på att anpassa verktyg och medel efter din katt. Det finns speciella djurtandborstar, även en babytandborste kan fungera bra, och om du kan träna din katt att acceptera tandborsten så är detta det mest effektiva verktyget för att få bort plack och tandsten. Om katten är mycket öm i munnen kan en fingertuta fungera bättre, alternativt om du lindar en bit gasbinda runt ditt finger. Om inte heller detta accepteras så kan du prova att blöta en tops och gnugga den våta bomullen mot kattens tänder. Det här är nog det minsta och därmed minst störande verktyget, men som ändå går att använda effektivt.

Det finns även olika sorters tandkräm för katter och hundar. Saga var helt okej med tandborstningsrutinen med ryggade när jag tog fram den tandpasta med enzymer jag hade hemma. Så jag frågade här och läste i olika trådar och på olika forum och kom fram till att Bucacat verkade vara mer populär och beställde denna. Fick även reda på att det finns klorhexidine gel för katter och hundar, som verkar anticeptiskt på inflammationer i munnen. En populär sådan är Stomodine, som finns i två versioner, intensiv för kortare tids behandling och LP för längre tids behandling. Katter som har återkommande problem kan behandlas periodvis, men en behandlingsomgång bör inte pågå längre än ett par veckor eftersom Stomodine innehåller klorhexidin som kan missfärga tänderna. Om katten upplever en snabb lindring är den kanske också mer benägen att gilla tandborstningen. Jag beställde både Bucacat och Stomodine LP, och blev lättad över att Saga accepterade båda produkterna! 

Såsmåningom ska jag börja träna med Simon och Sindra också, i förebyggande syfte. Numera har katterna ett litet tandvårdshörn ut i mitt badrumsskåp.

Det går ju trots allt väldigt fort när man väl tränat in en vana, och känns absolut väl värt den lilla ansträngning som krävs! Eller hur?

Källförteckning

Jag har organiserat källorna tematiskt, för att det ska bli lättare att hitta det man är intresserad av. En del källor förekommer därför under flera rubriker.

Om hur man borstar tänderna

https://firstvet.com/sv/articles/view/hund/9/borsta-taenderna-pa-din-hund-och-katt

http://www.agria.se/katt/artiklar/skotsel-och-vard/vanj-katten-vid-att-borsta-tanderna/

http://www.agria.se/katt/artiklar/skotsel-och-vard/sa-borstar-du-kattens-tander/

Om gingivit

https://www.idexx.com/small-animal-health/solutions/articles/oral-retrovirus-connection.html

https://pawpeds.com/pawacademy/health/teeth/index_se.html

http://vettris.se/munhalsa/

http://www.agria.se/katt/artiklar/sjukdomar-och-skador/tandsten-hos-katt/

https://solhagen.files.wordpress.com/2012/04/hc3a4stens-tc3a4nder.pdf

http://www.sva.se/globalassets/redesign2011/pdf/antibiotika/antibiotikapolicy_2009.pdf

Om parodontit

https://pawpeds.com/pawacademy/health/teeth/index_se.html

http://vettris.se/munhalsa/

http://www.agria.se/katt/artiklar/sjukdomar-och-skador/tandlossningssjukdomar/

http://www.sva.se/globalassets/redesign2011/pdf/antibiotika/antibiotikapolicy_2009.pdf

Om tandresorption

https://pawpeds.com/pawacademy/health/teeth/index_se.html

http://vettris.se/munhalsa/

http://www.agria.se/katt/artiklar/forskning/forskning-om-forl/

http://vetbook.org/wiki/cat/index.php?title=FORLs#Causes

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21038831

http://veterinaryteam.dvm360.com/how-periodontal-disease-can-affect-pets-organs

https://solhagen.files.wordpress.com/2012/04/hc3a4stens-tc3a4nder.pdf

http://www.sva.se/globalassets/redesign2011/pdf/antibiotika/antibiotikapolicy_2009.pdf

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1748-5827.2001.tb02497.x/abstract

Om hur man borstar tänderna

http://katter.ifokus.se/discussions/590f42d48e0e744f6e0007e6-borsta-tanderna?discussions-4

https://www.youtube.com/watch?v=Bp24b0ex27Y

https://www.youtube.com/watch?v=4zAxf_Jp7vg

https://www.youtube.com/watch?v=4KPmWOQydfY

https://www.youtube.com/watch?v=d617Fzwydlk

Annons:
Dimocarpus
2017-06-01 19:16
#1

Oj, vilken bra sammanfattning! Har du funderat på dela det på kattsidan? Som vanligt utförligt och bra skrivet, Burmamys!  

Så skönt att höra att Saga accepterar stomodine LP (så bra för tandköttet). Jag kan passa på att säga att firstvet gör ett kanon jobb. Kan rekommendera de försäkringar de samarbetar med (bland annat sveland och Svedea). Super bra! Tänk att prata med en kunnig veterinär hemma via cam innan man bestämmer sig för att åka in samt många av försäkringar erbjuder fria samtal numera. Jag är supernöjd som kund!

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

burmamys
2017-06-01 19:57
#2

Tack så mycket Dimocarpus! 😃 Jo jag har delat på Katter iFokus, och ett par kattsidor som är aktiva. Låter toppen att Firstvet samarbetar med försäkringsbolag för att underlätta för kattägare! Agria har också gratis rådgivning för medlemmar. Kanske finns ännu fler?

Dimocarpus
2017-06-01 20:23
#3

KUL, bara bra om fler börjar uppmärksamma sina katters tandhygien, Burmamys. 

Att borsta tänderna på katten dagligen är inte så jobbigt, bara man ger det tid och tålamod. Rutiner u know! 

Jag känner bara till de tjänster som mina katter är försäkrade i och Agria känner jag till men tror inte många slår men däremot är det många försäkringar som använder firstvet.se tjänster.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

burmamys
2017-06-01 20:28
#4

Ja rutiner gillas av alla fyrbenta här. Idag stod både Simon och Sindra och väntade och jamade när jag var med Saga i badrummet för vår tandborstningsmoment. Perfekt att de är lite avis!😉

Och som du säger är det ju väldigt enkelt så snart man tränat in en rutin. Tar ju bara några sekunder plus massa härligt gos och kel!🙂

Bra att flera försäkringsbolag använder sig av Firstvet!👍

Dimocarpus
2017-06-01 20:30
#5

Åh, vad kul! Då är det bara att köra, Burmamys! Kanske dags att även leka tandborstning på Simon och Sindra? Kan ju alltid börja med tops (tänk om någon uppfann en tandborste som är lika stor som en tops)? 

Har du delat med dig på barf också?

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

burmamys
2017-06-01 20:37
#6

Ja jag börjar med det jag har hemma, så får vi se. Simon är ju lite större så han kanske behöver en tandborste såsmåningom. 

Tack, fixar det nu!🙂

Annons:
Dimocarpus
2017-06-01 21:27
#7

Tack själv, jätte proffsigt skrivet med källor och länkar som stöd!!! LOVE IT!

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Dimocarpus
2017-06-01 21:28
#8

Hur funkar bucacat kräm?

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Volpes
2017-06-01 22:44
#9

Jag använder mig av en melanrumstandborste och tycker att det fungerar väldigt bra :)

https://www.apotekhjartat.se/produkter/mun-tander/tandtrad-mellanrumsrengoring/mellanrumsborstar/tepe-interspace-vinkelborste-1/

Jag använder mig utan Petosan tandkrämen, är den bra? Eller borde jag byta till någon annan? Grimm har lite rött tandkött som kommer och går.

Dimocarpus
2017-06-02 05:36
#10

Egentligen behövs inte tandkräm men har du det hemma så gör ju det inget, smakar ju gott, iaf till mina katter. 

Om tandköttet är rött så kan det göra lite ont och att borsta på köttet så kan det kännas lite extra där. Stomodine LP hjälper jätte bra. Jag smörjer in mina vid behov. Alltid bra att ha det hemma.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

burmamys
2017-06-02 09:57
#11

#9 Tack för tipset om tandborsten!🌺En fundering bara, hur mjuk är den?

Ja det viktigaste är att själva borstningen mer än tandkrämen, alltså att man gnuggar på tanden. Men de flesta tandkrämer innehåller liksom Bucacat partiklar som verkar milt slipande och enzymer som löser upp plack och därmed motverkar att plack stelnar till tandsten. 

Petosan innehåller enzymer men hittar ej information om slipmedel. Kycklingsmak, som säkert föredras av en del katter. Men personligen skulle jag inte byta ut tandkrämen om han trivs med den.

Däremot, om Ymer har lite gingivit som kommer och går, då tycker jag liksom Dimocarpus att du bör köpa Stomodine och stryka lite på tandköttet när du borstar tänderna, i ungefär 1-2 veckor (tills den mörkrosa randen försvunnit). I den litteratur jag läst verkar det ju vara inflammationen som gör mest skada, när den sprids och angriper området under tandköttskanten.

Volpes
2017-06-02 10:56
#12

#11 Jag tror tyvärr att den kanske är i hårdaste laget (har inte testat med någon annan tandborste) Men jag tyker att storleken är riktigt bra och Grimm verkar tycka att det fungerar. Det är ju lösa huvuden till den så att säga så jag vet inte om det finns i olika hårdheter att köpa till, ska kolla upp det. 

Han gillar även tandkrämen väldigt mycket. Problemet jag har när vi borstar tänderna är att han vill bita på tandborsten för att han vill äta upp tandkrämen 🤪

burmamys
2017-06-02 11:30
#13

#12 Aha, okej. Nja, jag ska nog leta efter en riktigt mjuk tandborste i första hand. 

Du kanske kan testa utan tandkräm några gånger, för att lära om rutinen lite? Det viktigaste är att tandborsten gnuggar på tanden, och jag tänker mig att det är svårt att gnugga ordentligt om han biter på tandborsten för att komma åt tandkrämen?

Annons:
jollycox
2017-06-02 13:25
#14

Superbra artikel! När jag skaffade kattunge i höstas så bestämde jag mig för att henne ska jag borsta tänderna på. Har inte gjort det så frekvent med dom två tidigare. Så vi borstar några gånger i veckan. Har nu blivit pepp på att ta tag i tandborstningen på min äldre katt också.

Tyckte videorna som länkades sist var bra. I den sista videon hade hon en väldigt liten och nätt tandborste som såg bra ut, men har tyvärr inte sett någon sån i sverige.

"Weather forecast for tonight: dark." ~ George Carlin

burmamys
2017-06-02 14:31
#15

#14 Tack så mycket! 😊 Ja det är ju ganska enkelt egentligen, gäller bara att verkligen hålla korta pass på 5-15 sekunder så katten inte hinner tröttna. Jag undrar om inte den där mellanrumstandborsten som Volpes tipsade om är ganska lik den de använder i videon? Jag hade dock önskat att den var riktigt mjuk också, då hade jag beställt den direkt!

jollycox
2017-06-02 15:00
#16

#15 Precis, det tar ju inte lång tid. Man ska bara komma ihåg att göra det :P
Den i videon var mer som en miniatyrtandborste. Gillade att den såg ut att ha kortare borst. Tycker att alla katt/barn/special-tandborstar har lika lång borst som vanliga tandborstar och det känns klumpigt. Och sen att borsten ska vara mjuk, känns ju omöjligt att hitta.

Denna såg ju intressant ut: tepe compact tuft

"Weather forecast for tonight: dark." ~ George Carlin

burmamys
2017-06-02 18:15
#17

#16 Jag tycker den ser bra ut!👍Ska ju vara mjuk enligt beskrivningen. Finns den i Sverige också? Eller jag kanske bara råkade välja en bild från en engelsk sida.

Volpes
2017-06-02 18:25
#18

Hittade här

https://www.tepeusa.com/products/tepe-interspace

Finns tydligen huvuden som är extra-soft, det kanske skulle vara något.

Dimocarpus
2017-06-02 19:07
#19

Bra tips på tandborstar! #17 och 18

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Dimocarpus
2017-06-02 19:08
#20

Jag menade #16, burmamys, du gör som vanligt fantastiska artiklar och kul att du köpte Stomodine LP.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Annons:
jollycox
2017-06-02 19:55
#21

#17 TePe compact tuft finns förmodligen på apotek(dom brukar ju ha TePe). Finns iallafall på online-apotek.

#18 Den modellen är ju toppen iomed att man bara kan byta ut spetsen.

"Weather forecast for tonight: dark." ~ George Carlin

burmamys
2017-06-03 10:50
#22

Hittade TePe på www.apotea.se, och dessutom en del andra små och mjuka borstar. Försökt ringa in vilken tandborste som är bäst utifrån två kriterier:

  • att huvud och borst är tillräckligt små

  • att borsten är tillräckligt mjuk 

Hittade tre som jag väljer mellan nu. 

TePe Interspace soft, med små, utbytbara borst:

http://www.apotea.se/tepe-interspace-soft-1-skaft-och-12-tippar

Jordan step 0-2 år, ska också vara riktigt mjuk, med liten, rund borst:

http://www.apotea.se/jordan-step-tandborste-0-2-%C3%A5r

TePe kids extra soft, som en vanlig tandborste men liten och mjuk, 4-pack:

http://www.apotea.se/tepe-kids-extra-soft-4-st

Vilken skulle ni välja?🙂

jollycox
2017-06-03 11:34
#23

#22 Jag skulle välja den första för att den är minst.
Jag har tidigare använt barntandborstar(såna i sista länken) men tycker att dom är för stora för en liten kattmun.

"Weather forecast for tonight: dark." ~ George Carlin

burmamys
2017-06-03 12:00
#24

Tack för snabbt svar!🙂 Ser att det är en mjukare variant av den borsten Volpes använder. Du har säkert rätt i att en vanlig barntandborste är för stor, då går den bort. 

Min fundering är bara om det gör något att spetsen är vinklad? Tänker spontant att det bästa vore en sådan liten och mjuk borste, men som är klippt så att hela borstytan ligger an mot tänderna. 

Den andra du tipsade om, TePe compact tuft, har en rundad borst, men kompakt och den verkar normalhård eftersom det inte står att den är mjuk:

http://www.apotea.se/tepe-compact-tuft-vinkelborste

Den här dubbeltandborsten för djur innebär att katten måste gapa varje gång, och jag vill gärna ha en som fungerar även om Saga har munnen stängd i början. Så den går också bort för mig, men kan säkert fungera utmärkt för den som har en katt som gärna öppnar munnen vid tandborstning:

https://vetzoo.se/petosan-tandborste

Hittar ingen liten och mjuk som har platt borst, utom babytandborsten från Jordan. Men ogillar det klumpiga skaftet, känns osmidigt när man vill vinkla borsten för att komma åt överallt. 

Så - går det att borsta effektivt med en vinkeltandborste? Eller är det bättre jag tar den där babytandborsten med klumpigt skaft och lär mig jonglera med den?

burmamys
2017-06-03 12:09
#25

Förtydligande: Dessa är de två jag väljer mellan nu! 🙂

TePe Interspace soft, med små, utbytbara borst:

http://www.apotea.se/tepe-interspace-soft-1-skaft-och-12-tippar

Jordan step 0-2 år, ska också vara riktigt mjuk, med liten, rund borst:

http://www.apotea.se/jordan-step-tandborste-0-2-%C3%A5r

burmamys
2017-06-03 12:14
Volpes
2017-06-03 12:24
#27

#24 Jag har precis en sådan på bilden som du länkade. De gula huvuderna är mjuka medans det finns röda huvuden också som är extra mjuka, så det är dem du vill ha.

Jag letade runt i går och de är då väldigt svåra att hitta tycker jag men hittade till slut det här

https://www.tandapoteket.se/se/art/tepe-interspace-vinkelborste-12-tippar.php

Det står inte dock att det är med extra mjuka, men de är röda så det borde vara det, men jag skickade ett mail till dem och frågade om de var det, så väntar på svar i från dem.

Annons:
burmamys
2017-06-03 13:38
#28

#24 Vad snällt av dig att fråga!🌺 Jag ska nog också ställa några frågor om Ekulf twice baby på måndag (de svarar bara på vardagar). Vill veta hur mjuk den är, och hur stor borsten är. Samt om de möjligen har någon med ännu mindre, ännu mjukare borst men som i övrigt ser likadan ut. Så får vi se vilken det blir till slut!😃

Pia-69
2017-06-03 15:45
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#29

#28 Jag använder Ekulfs baby borste, den är ungefär lika mjuk som den mjukaste barntandborsten! Det som är bra är att borsthuvudet är halva storleken av en barntandborste och att skaftet närmast borsten är långt och smalt, dock kunde det kanske vara önskvärt att den var lite mjukare ändå, fast jag tycker den funkar bra iaf!


Cats are like Potato Chips, You can't just have one!

Pia-69
2017-06-03 15:50
#30

Lyckades bara få med en bild…😥


Cats are like Potato Chips, You can't just have one!

Pia-69
2017-06-03 15:51
#31
Pia-69
2017-06-03 15:55
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#32

En till!


Cats are like Potato Chips, You can't just have one!

burmamys
2017-06-03 18:41
#33

Åh vad bra! 😃 Tack så mycket för input och bilder! ❤ Jämför du med en barntandborste som enligt producenten är mjuk eller extra mjuk? För i så fall behöver jag inte leta mer, då beställer jag en sådan.

Pia-69
2017-06-03 21:03
#34

Ajdå! Kommer inte ihåg om den är mjuk eller xtra mjuk….😣 Det står ju inte heller när man kollar infon på apotea, jag jämförde med den barntandborsten på bilden jag bifogade… Fast jag tycker ändå du ska prova den, den kostar bara 12kr på apotea och du får den fraktfritt i brevlådan! 😊


Cats are like Potato Chips, You can't just have one!

Annons:
burmamys
2017-06-04 11:05
#35

#34 Ja det har du rätt i. Okej,det får bli en ekulf babytandborste åt Simon!👍

burmamys
2017-06-04 19:06
#36

Japp, då har jag beställt en Ekulf twice baby 0-3 år till Simon!👍

http://www.apotea.se/ekulf-twice-baby-0-3-%C3%A5r

Idag har jag sett att all tandsten och inflammation som Saga haft är borta!😃 Nu är också Saga helt bekväm med att jag borstar höger sida av munnen, så imorgon ska jag börja variera mellan höger och vänster (så att jag borstar varannan gång på vänster sida). 

När jag fått in en rutin på detta kan jag börja borsta Sagas tänder mer sällan, typ 2-3 gånger i veckan. Och då kan jag börja träna Simon med tandborstning, och sedan Sindra. Planen är att såsmåningom bara underhålla tandhygienen med tandborstning typ 2 gånger i veckan på varje katt. Får se vad som känns enklast, att ha två "tandborstningsdagar" då jag borstar tänderna på tre katter i rad, eller att borsta tänderna på en katt per kväll och alternera mellan katterna. 

Tack alla som skrivit i den här tråden för er hjälp!🙂

Pia-69
2017-06-04 19:09
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#37

#35 Hoppas den funkar för er, annars kan du ju använda den till rengöring i hemmet, jag brukar ha gamla tanborstar att göra rent runt kranar o dyl.😉 När jag var o handlade igår så köpte jag "mellanrumsborstar" som någon tipsade om här i tråden om jag inte minns fel, dom är supermjuka och små så jag tror att dom funkar att borsta kindtänderna med på bengalen, om han bara kunde läka nån gång, det har gått mer än två veckor nu… 😢


Cats are like Potato Chips, You can't just have one!

burmamys
2017-06-05 12:08
#38

Haha ja visst kan man en tandborste till rengöring!🙂

Jag hoppas bengalen läker snart, två veckor låter länge!❤️  Får han stomodine också eller vad har veterinären ordinerat?

Men undrar om de där mellanborsten du köpt verkligen är bra? Det som förekommit som tips heter visserligen "interspace" men är ändå smala tandborstar med riktig borst, inte sådana piprensare som du visar på bilden. T ex förekommer tips på TePe Interspace soft, med små, utbytbara borst:

http://www.apotea.se/tepe-interspace-soft-1-skaft-och-12-tippar

Jag skulle nog vända piprensarens yttersta del bakåt, så det nästan blir en liten ögla, så du inte råkar sticka bengalen i munnen.

Pia-69
2017-06-05 12:47
#39

Ja det är länge, han tog ut tänderna den18/5 och vi fick åka tillbaka igen 31/5 och sy om stygnen och rengöra för det såg bedrövligt ut och luktade.., det är tydligen svårare med hörntänder säger veterinären. Han går nu på antibiotika och metacam+ rengöring dagligen med en spruta ljummet vatten. Ska köpa hem Stomodine också men vet inte om jag vågar börja med det så länge det är öppet sår i munnen? Trots detta så har han fått tillbaka sin aptit och han är glad igen jämfört med innan, han måste ha haft jätte ont av de två tänderna som drogs.. Så nu får han obegränsat med våtmat p.g.a viktnedgången som följde.

Ang. "piprensarna" så kanske det inte är dumt att böja spetsen som du sa, det tänkte jag inte på att spetsen kan vara vass, men borsten är verkligen supermjuka på dom! 🤔👍

Det slutar nog med att pojkarna har tre olika borstar var i badrummet innan detta är över! 😃


Cats are like Potato Chips, You can't just have one!

Carmarino
2017-06-05 13:26
#40

Det finns ju även den här lilla borsten.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

burmamys
2017-06-05 13:33
#41

Ja det är säkert en stor lättnad för honom att slippa smärtan!😍 

Stomodine ska ju enligt instruktionen användas före och efter behandlingar i munnen, såsom tandstenssanering, tandutdragning och operationer i munnen. Fråga veterinären, det kanske vore bra att ta till nu för snabbare läkning? Viktigt att fråga dock, så det inte föreligger någon interaktion mellan antibiotikan och klorhexidin. 

Spontant uppfattar jag klorhexidin som mildare än antibiotika, men att det verkar på ett bredare spektrum av bakterier. Men jag är ingen veterinär! 

Haha ja det blir nog lätt så att man samlar på sig diverse tandborstar, när man bryr sig om sina pälsklingar!😉

Annons:
Volpes
2017-06-05 19:12
#42

#41 Grimm har ju som sagt rött tandkött som kommer och går. Borde jag använda mig av Stomodine? Du skriver "Stomodine ska ju enligt instruktionen användas före och efter behandlingar i munnen" Och han har ju inte behandlats eller så. KAn jag använda den i alla fall? Tänkte om den är bra mot röttt tandkött?

burmamys
2017-06-05 19:47
#43

#40 Tack, jag såg den också och den hade absolut varit intressant om den inte haft en konformad borste. Vill gärna ha en platt skuren borste, som på Ekulf baby som jag nu har beställt. Men tack ändå! 😊 #42 Stomodine används för att både förebygga och behandla gingivit, dvs tandköttsinflammation. Stomodine intensiv används vid kortare behandling och Stomodine LP används vid längre tids behandling, LP innehåller en lägre koncentration av verksamma ämnen. Om Grimm har återkommande tandköttsinflammation så borde det passa utmärkt att använda Stomodine, och se om han blir av med inflammationen. Men det är alltid bra att kolla med veterinären. Om det inte räcker, eller om inflammationen kommer tillbaka, då tycker jag absolut att du ska prata med en kunnig veterinär.

burmamys
2017-06-12 13:25
#44

En liten uppdatering: 

De tre senaste dagarna har Saga sagt till vid tandborstningsdags, och då följt med frivilligt till badrummet (utan att jag behöver lyfta upp henne) och till och med gått fram till mig när jag lagt tandkräm på tandborsten. Numera kan jag borsta ordentligt på en sida två-tre gånger innan hon tröttnar. Underbart skönt!😃 

Jag har slutat med Stomodine på Saga eftersom den mörkrosa randen av gingivit är helt borta och tanden också ser fin ut!👍 Tycker dock det är svårare att se om tandstenen är helt borta, det är ju mer av en nyansskillnad och helt enkelt lite svårare att se.

Simons babytandborste kom igår. Som vanligt satt Simon och Sindra utanför badrumsdörren när jag borstade Sagas tänder, och så fort jag öppnat dörren flög Simon in och ville veta vad vi pysslade med!😂 Så jag lade lite tandkräm på hans tandborste och han kom fram och nosade. Provade att sätta mig bakom honom och ta tag om nosen, då vred han undan ansiktet så vi pausade och gosade några sekunder. Sedan provade jag igen och då hann jag dutta tandborsten med tandkräm på hans ena hörntand. Han slickade sig om munnen och verkade väldigt nöjd, så han fick en dutt till. Det ska nog gå bra att träna Simon också!👍

Vi önskar alla andra som också borstar tänderna på sina katter att det ska gå bra och att katten ska se det som en mysig stund!🙂

Pia-69
2017-06-12 14:13
#45

#44 Tycker du att den är bra den nya Ekulf baby? Nyfiken! 🙂


Cats are like Potato Chips, You can't just have one!

burmamys
2017-06-12 15:01
#46

#45 Ja, jag tror det!😊 Svårt att veta 100% innan jag börjat borsta Simons tänder mer ordentligt, vi har ju precis bara börjat dutta tandborsten mot en tand. Men ska berätta när vi kommit in i tandborstningen mer. Allt hänger ju på om Simon tolererar den eller om jag måste byta mot något mindre och/eller mjukare. Än så länge är jag hoppfull! 👍

burmamys
2017-06-30 13:00
#47

Idag känns det som att jag fått rutin på tandborstningen här!😃

Saga säger till de flesta dagar, någon dag i veckan händer det att Saga (och jag) glömmer, men i stort sett borstar jag deras tänder 5-6 dagar per vecka. Här ser ni Saga uppmärksamma mig om att det är dags!👍

Hon går själv in i badrummet. Simon ch Sindra brukar hänga på men jag stänger alltid dörren så den som får tänderna borstade får vara ifred med mig. 

Saga är intresserad av tandkrämen, men inte så förtjust i att jag grejar för länge i munnen, så jag håller det ganska kort, 10 sekunder oftast. Jag använder en fuktad tops och borstar en sida per tillfälle. Gosar en del innan så hon verkligen får känna sig ompysslad, och berömmer mycket efteråt!😍

När Saga är klar vill de andra komma in, och det är lite olika vem som tränger sig in först!😂 Haha just det här att de VILL in är mer än jag hade väntat mig!😃

Sindra vill gärna sköta det själv, dvs slicka i sig tandkrämen!😂 I början försökte hon trycka bort min hand med ena tassen, men numera låter hon mig göra det jag vill i några sekunder innan hon börjar veva med tassen. Jag borstar med en fuktad tops med tandkräm även på Sindra. Det är dock mycket tydligt att det är tandkrämen Sindra vill ha, och hon har ju rätt i att det finns mer i tuben än det lilla jag erbjuder på en tops…😎

Simon sätter sig snällt och väntar på att jag ska borsta!😍 Till Simon använder jag Ekulf baby, som jag beställde, och den fungerar bra för honom! Simon gillar egentligen inte att jag lyfter mungipan, men är okej med själva borstandet, så jag är noga med att gosa lite innan och vara mjuk och lugn i alla rörelser, då kan jag borsta lite mer ordentligt på Simon, men jag tar ändå en sida per tillfälle.🙂

Efter att jag borstat tänderna på allihop blir det rejs till klädkammaren där jag förvarar deras leksaker, och så leker vi en stund med någon av vipporna eller någon råtta, boll, m.m. Jag tror absolut att lekstunden efteråt bidrar till att de faktiskt vill borsta tänderna, de kopplar ihop tandborstningen med vild lek som belöning. Så det är helt klart ett tips för er andra som funderar på att borsta tänderna på katten, och är orolig att det kanske inte blir så populärt!😉 (Ber om ursäkt för suddiga bilder)

När alla har lekt ordentligt är det snart dags för klicker eller godisgömma….!😃 

Som jag skrivit tidigare så hade jag ju tänkt borsta tänderna ett par gånger i veckan, men nu när det blev så uppskattat så har jag liksom inte hjärta att ignorera Saga när hon kommer och påminner mig. Allt som allt tar hela rutinen med tandborstning av tre katter och efterföljande lekstund lite drygt en halvtimme, varav fem minuter är tandborstning.🙂

Carmarino
2017-06-30 14:24
#48

Simon, Saga och Sindra är verkligen duktiga på att träna sin matte att göra som de vill. 👍😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
burmamys
2017-06-30 15:13
#49

Haha ja visst är de! 😃😆👍

[AnimeV4]
2017-12-23 02:38
#50

Jag är väldigt orolig för min katts munhälsa. Det är pga mitt slarv, såklart. Han har inte varit intresserad av kycklingvinge de 2-3 gångerna jag prövat och första gången satte han i halsen. Vad mer finns det för lämpliga ben och vilka typer av kött är sega? Jag vill börja ge Mush igen om det hjälper till något. Nu äter han endast Mjau blötmat, 635 g och bara kött i.

Han ser ut såhär i munnen (bilder från andra sidor). Sist vi var hos veterinären frågade jag om att ta bort tandsten, men de sa att det var för lite för att behövas. Det ser likadant ut som sist och han luktar i munnen.

https://migrated.ifokus.se/uploads/bc7/bc7d4d3029ccbb081fe22850116ab4f3/dscn5843.jpg

http://www.cheeserica.com/blogg/wp-content/uploads/katt-forl-tr-tander-cat-teeth_2.jpg

Är det kört? Går det att överhuvudtaget få ordning på detta själv eller ska jag be om att få det fixat och därefter borsta varje dag? Fingertuta känns värdelöst och Bucacat också, gasbindan är stor för hans mun. Jag har köpt en barntandborste som är väldigt mjuk. Hur som helst vill jag skärpa till mig ordentligt, för han kan inte ha det såhär! Jag är hoppfull då jag skärpte till mig med kloklippningen av unghunden.

PlaqueOff har jag kört i omgångar och jag tror nog att det hjälper när jag ger dagligen i en lång period, men det är svårt att få i honom det då han totalvägrar att äta mat (Mush) med det i vissa dagar.

Vad ska jag göra?😕

Dimocarpus
2017-12-23 09:19
#51

Verkar din katt ha ont? 

Smörj in hans tandkött med stomodine LP (flaska i första bilden) i en vecka och så om rodnade gått ut. Borsta inte tänderna om din katt har ont. Sen skulle jag nog ringa till en djurtandläkare för vidare hjälp. De måste söva katten för att titta igenom munnen ordentligt. Det kan vara värre inne i munnen också.

Funkar stomodine lp behandling och din katt inte längre har ont. Så kan du sakta börja borsta tänderna igen.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Sarah-S
2017-12-23 10:18
#52

#50 Jag anser att din katt behöver en Professionell TandRengöring (PTR) i narkos pga tandsten och gingivit, så mycket tandsten som han verkar ha på kindtänderna skapar inflammation i tandköttet och kan leda till tandlossning.
Att borsta i detta läge har inte jättestor effekt, viktigare att du istället håller undan efter PTR.
Om det anses nödvändigt brukar man även röntga tänderna vid en PTR för att bedöma om det finns tecken på TR (TandResorption) tidigare kallad FORL

Vänd dig till en annan veterinär som har kompetens inom Odontologi för en korrekt bedömning och hjälp

#51 Oftast söver man inte katten för "titta igenom munnen". De flesta kliniker med kunskap inom odontologi har som rutin att man börjar med en veterinärkonsultation där man tittar i munnen på vaken katt, om man då anser det nödvändigt bokar man in katten för en PTR som genomförs i narkos där man också vid behov röntgar tänder och tandrötter. Skulle man konstatera TR så väljer många att ta det vid ett annat tillfälle för att undvika långa narkoser
PTR utförs ofta av sköterskor, medan åtgärder och extraktioner utförs av veterinär

I'm only responsible for what I say, not for what you understand

burmamys
2017-12-23 11:09
#53

#50 Låter märkligt att din veterinär tyckte katten inte behöver sanera tandsten om han ser ut som på bilderna du länkat. Håller med Sarah-S om att katten behöver en professionell tandrengöring! Vänd dig till en veterinär som har odontologi som specialitet, alltså en tandläkare för smådjur. Säg också att du gärna vill att de röntgar för TR, att du är orolig för att han kanske har det. Efter behandlingen behöver du börja borsta tänderna på honom, och då kan Stomodine vara bra för att lindra inflammation och smärta. Varmt lycka till!

[AnimeV4]
2018-01-01 19:23
#54

#51 #52 #53 Tack för svar! Då är jag i ungefär rätt tankar angående att få en ordentlig fix och sen skärpa till mig.

Han verkar bara ha lite ont när jag borstat med en mjuk barntandborste. Annars blir det något litet klag efter en längre stund fingertuta eller gasbinda. Han ligger stilla och är väldigt medgörlig också.

Frågan om Mush återstår dock. Är det bättre än blötmat? Tänkte på om det nu blir en beläggning av blötmat.

Är det sällsynt med veterinärer som är duktiga på tänder?

Jag är jätteorolig för att hans tänder är körda och kommer att ramla ut. Allt pga mig!😭

Jag har Bucacat hemma. Är det något jag kan börja ge i munnen (på tandköttet) nu genast? Borde jag köpa Stomodine och börja där eller är det raka vägen till veterinären?

Eftersom det har varit strul med att få i honom PlaqueOff. Går det att ge direkt i munnen? Det är ju ändå bara 1 kryddmått han får.

Sarah-S
2018-01-01 19:34
#55

#54 Det bästa är att börja med en veterinärundersökning så de kan bedöma om det krävs en PTR eller om du ska börja åtgärda hemma
Att utveckla tandsten är ganska individuellt och beror bla på salivens sammansättning av enzymer men även annat som  bakteriebeläggningar på tänderna
Så nr1 för att undvika tandsten är att ta bort beläggningar, oavsett om det är av bakterier eller saliv.
Fodret har en viss påverkan då torrfoder precis som kex ger beläggningar på tänderna i större utsträckning än tex blötmat och Mush. Men saliv har ju alla katter ;)

I'm only responsible for what I say, not for what you understand

Annons:
[AnimeV4]
2018-01-01 19:39
#56

#55 Aha, okej! Jag upplevde iallafall att PlaqueOff gjorde det bättre på honom efter regelbunden användning en längre tid.

Anledningen till frågan om annat än rengöringen var för att det lär dröja 1-2 veckor tills jag faktiskt får komma till veterinären, så jag vill göra vad jag kan själv NU🙂

Sarah-S
2018-01-01 20:01
#57

#56 Du kan alltid borsta tänder och tandkött för att förhindra ytterligare tandstensbildning även om du kanske inte får bort det befintliga
PlaqueOff påverkar salivens enzymsammansättning och påverkar på så sätt tandstensbildningen
På inflammation i tandkött kan man använda Stomodine intensiv för korttidsbehandling eller Stomodine LP för daglig använding

I'm only responsible for what I say, not for what you understand

[AnimeV4]
2018-01-01 20:14
#58

#57 Då ska jag få tummen ur och borsta samt köra PlaqueOff igen. Kikade på Stomodine LP nu också. Hur mycket behöver man använda och ska man gnugga in det eller bara kleta på?

burmamys
2018-01-03 17:17
#59

#58 Låter bra! Du kan kleta Stomodine på en tops och med hjälp av den smeta/gnugga försiktigt på tandköttet.

Dimocarpus
2018-01-03 17:33
#60

Anledning att jag rekommenderade dig Stomodine LP är att min katt hade inflammerat tandkött och behövde använda Stomodine LP. Det gav en väldigt bra effekt. Senare fick jag höra av mina andra veterinärer att Stomodine LP kan ge gula beläggningar på tänderna och därav inte bör använda det jämt, även om det står Stomodine LP. Jag fick råd att ge 7-10 dagar och sedan avvakta. 

Mer behövde som tur vad inte min katt. Men gula tänder fick hon ett tag tills det försvann. Jag använde hur länge som helst, inte konstigt…. Det står ju LP (long period) 

Vet dock inte om det beror på att jag borstar tänderna på mina katter dagligen eller om det försvinner av sig självt. Som sagt, ge inte mer än nån vecka och sen behandla igen om det fortfarande är rött. 

Är det rött så har uppenbarligen din katt ont. Hoppas din katt är försäkrad bland de försäkringar som erbjuder firstvet.se. Jag hämtar mina kunskaper från de och de är super enligt mig. Och jag har också turen med att ha veterinär i min bekantskap som stöttar.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Dimocarpus
2018-01-03 17:35
#61

Precis som burmamys säger, liten klick på topsen och sen gnugga på tandköttet och  försök att undvika tänderna så mycket du kan. Hoppas din katt slipper lida…..

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

[AnimeV4]
2018-01-03 22:31
#62

Jamen så bra! Tack för svar hörni!

#60 Han är försäkrad i Agria då han var det när jag tog över honom.

Annons:
Dimocarpus
2018-01-04 05:43
#63

Vad bra! Där har du ju också tillgång till gratis firstvet.se. Kolla där och se om du kan få hjälp via cam.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

burmamys
2018-01-04 12:04
#64

Agria har också en egen gratis telefon för rådgivning, numret står i min artikel "en god och glad jul för katterna". Håller tummarna för att du får tid hos en duktig kattandläkare så snart som möjligt.

[AnimeV4]
2018-01-04 12:28
#65

Jag ska ringa veterinären i staden bredvid, för jag tror inte att min har någon som är duktig på tänder. Jag kan iofs kika.

[AnimeV4]
2018-01-07 04:33
#66

Glömde skriva här, men Leo ska få tänderna fixade och bli röntgad den 25:e! Hittar de något på röntgen remitteras han till en annan yrkesgrupp. Det skulle vara specialister iallafall.

Jag har borstat hans tänder med snäll tandborste och vatten två tillfällen + lagt Bucacat i munnen, men det händer ju ingenting förutom att det blöder och blir slemmigt.. Och ont har han efter en stund också😕

Tycker ni att jag ska köra på Stomodine LP nu ändå? I sådana fall beställer jag det om kliniken här inte har det.

Dimocarpus
2018-01-07 10:13
#67

Nej, absolut inte borsta tänderna när katten har ont. Bara stomodine LP. Borsta tänderna gör du när det inte är inflammerat i tandköttet. Börja så för det är mjukt och det tar bort bakterier också. Varför måste det ta så lång tid att boka tid. Finns det inte tandläkarklinik hos dig? Jag tycker det är konstigt att det dröjer.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

[AnimeV4]
2018-01-07 11:06
#68

#67 Okej, det är nog lika bra! Han verkar dock bara ha ont när man har borstat en liten stund för han är så samarbetsvillig och säger ifrån när det väl gör ont. Fast han har ju en tydlig inflammation.

Då beställer jag det idag så lär jag får det om 2-3 dagar🙂

Tills dess är väl kokosolja bakteriedödande, så jag skulle kunna smeta på lite av det. Har använt det till tandborstning ett par gånger efter att jag sökt runt att det inte var farligt för katt.

Det är i grannstaden då de inte har någon duktig här och det var den första tiden som fanns. På en annan klinik där hade de ingen specialist. Trodde också att jag skulle få komma in tidigare, så det är ju tråkigt.

Dock så har jag alltid varit nöjd med denna kliniken samt haft 10 dagars praktik där, så jag litar på dem!

burmamys
2018-01-07 11:41
#69

Bra att du äntligen har fått en tid, även om jag liksom Dimocarpus hade hoppats på en snabbare tid. Tills du fått hem Stomodine kan du lägga lite Bucacat på tandköttet, det är bättre än att experimentera med kokosolja. Och jag håller med Dimocarpus om att du inte ska borsta tänderna när han har ont, bara smeta/gnugga lite Bucacat på tänderna med en tops tills du fått hem Stomodine. Stomodine smetar du sedan på tandköttet, så inflammationen minskar. Berätta gärna hur det går och vad veterinären säger när de har undersökt honom, rensat bort tändaren och röntgat tänderna.

Annons:
[AnimeV4]
2018-01-07 11:56
#70

#69 Jag kör nog med handskar och kletar på direkt med fingret🙂Absolut! Kommer att uppdatera här! Är rädd att allt ska se jätteilla ut hos veterinären..😕Jag kollade dock på en video (tror ifrån Svenska Kennelklubben) där de pratade FORL och prognosen är väl ändå inte alltför illa trots att de dragit tänder?

Dimocarpus
2018-01-07 12:21
#71

Bättre med Bucacat än kokosolja, precis som burmamys säger för det finns ämnen i bucacat som skydda tänderna mot bildning av plack. 

Det går fort att beställa stomodine LP på nätet. Finns på veterinärkliniken. Det ska finnas hos alla veterinärbutiker också. 

PM, om du bor i Stockholm. Jag har stomodine LP som du kan få av mig så din katt slippa lida mer. Jag är rädd att Bucacat inte räcker alls.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Dimocarpus
2018-01-07 12:25
#72

Finns på apotea.se, på veterinarbutiken.se eller hos veterinärkliniker om du har möjlighet att besöka de. Ring innan så att de har på lagret. Det behöver Leo omgående.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Sarah-S
2018-01-07 20:32
#73

Jag kan ju bara informera om att tänder inte är akut så länge vi inte pratar tandfrakturer med blottad pulpa eller besvär så att katten inte äter Tänder som område har blivit väldigt stort eftersom man nu kan och vet mer än tidigare och rutinerna ändrats Före gjorde ”alla” veterinärer tänder utan att kanske ha den kunskap som behövdes, nu är det fler och fler som vidareutbildar sig och är väldigt duktiga, specialiserade helt enkelt. Även sköterskorna är specialiserade Detta innebär ju självklart att tillgängliga tider begränsas, man hinner ofta inte mer än 2-3 patienter per dag I somras fanns det tex inte en enda tid för PTR i hela Östergötland med mindre än ett par månaders väntetid Så att få en tid den 25e anser jag inte ens vara lång väntetid för en PTR, detta är ju dessutom inget hastigt uppkommet besvär hos katten Många djurägare resonerar dock så att de ska få tid så snart som möjligt just för att dom upptäckt problemet nu, men för oss som jobbar finns det många andra patienter i mer akut behov av tider som prioriteras före tandsten och tandköttsinflammation på en katt som i övrigt mår bra

I'm only responsible for what I say, not for what you understand

burmamys
2018-01-07 20:54
#74

Intressant! Tack för info!😊👍

Dimocarpus
2018-01-07 21:25
#75

Håller med! Bra med info Sarah! Men samtidigt så växer ju plack dagligen hos kaggen som kan förvärra vilket jag tycker är tråkigt att de inte får hjälp fortare än så. Kanske jag som är bortskämd med mina kliniker i huvudstaden. Flera tandläkarspecialister och kan lätt få tid….

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

[AnimeV4]
2018-01-08 00:43
#76

Jag la en beställning på apotea nu. De har lite fördröjd leveranstid pga hårt tryck nu, men jag förväntar mig att få hem det till veckan iallafall. Kör Bucacat sålänge, även om det inte är tillräckligt.

Tack Dimocarpus för erbjudandet! Dock har jag drygt 3-4 timmar till Stockholm.

Och tack till er alla för att ni är så engagerade! Nu ska jag få ordning på detta!👍

Annons:
Dimocarpus
2018-01-08 01:05
#77

Ett till tips är kör morgon och kväll. Min veterinär sa att ge Stomodine LP max 10 dagar för att tänderna inte ska bli gulare. Om det blir stomodine. Bara 7 dagar. morgon och kväll. Alltid på tandköttet. Du och Leo kommer märka skillnad redan efter några dar.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

[AnimeV4]
2018-01-08 02:30
#78

#77 Prövar 7 dagar när jag fått hem det då!

[AnimeV4]
2018-01-10 15:42
#79

Förväntade mig att behöva vänta länge, men det kom till postombudet igår och hämtades idag. Han fick det första nyss!

Ska man ta på hela tandköttet? Dvs från kanten vid tänderna och upp? Finns det någon maxdos? Det blev lite slarvigt, kände jag🤐

Dimocarpus
2018-01-10 16:33
#80

Det blir så i början tills din katt är van. Gärna där det är inflammerat och helst inte komma åt tänderna. Hoppas det lägger sig snabbt och Leo slipper har ont i tandköttet.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Loka03
2018-01-10 16:37
#81

Tack för den här informationen!:)

Are humans real?👽👽👽

[AnimeV4]
2018-01-11 01:12
#82

#80 Så där det är rött? Alltså på kanten mellan tandkött och tänder? Det känns ju som att det flyttas runt i munnen i vilket fall som helst eftersom han slickar och håller på.

Tack!

Dimocarpus
2018-01-11 05:03
#83

Det blandas säkert men på tandköttet bara. Du ser ju vad som är rött.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Annons:
[AnimeV4]
2018-01-11 05:06
#84

Ah, då är det bara kanten som gäller för Leo!

Sarah-S
2018-01-12 13:52
#85

#75 Fortfarande är ju tandsten inget sjukdomstillstånd att jämföra med tex tandfraktur, rotspetsabcess eller andra akuta tillstånd som påverkar katten I storstan finns ju alltid mer resurser, här finns tex inte ens ett nattöppet djursjukhus

I'm only responsible for what I say, not for what you understand

[AnimeV4]
2018-01-25 11:28
#86

Nu är Mr. Mjau hos veterinären! Hon som ledde oss till ett rum sa att det är vanligt med tand*något* och FORL, så jag hoppas verkligen att det inte är så för både Leo och plånbokens skull!😕

De ska iallafall fixa tandstenen (vet ej teknik) och röntga. Syns det något dumt blir han remitterad till någon slags specialist på samma klinik, ett senare datum.

Såg förövrigt inte speciellt mycket förändring med Stomodine alls.. Dock så var det svårt att få en bra timing då han har fri tillgång på mat och jag har haft väldigt struliga sömnstörningar på senaste tiden.

Jag vet att det är hutlösa priser på att dra tänder. Vad ligger en tand på, ungefär? Beror det på vilken tand? Min försäkring täcker det inte.

[AnimeV4]
2018-01-25 14:08
#87

Han har FORL och en extra uppsättning tänder, så ett möte till någon är inbokat i februari.. Helvete också!😭

Dimocarpus
2018-01-25 15:32
#88

Åh, vad tråkigt! Stomodine är inte mot Forl utan för att dämpa inflammation i tandköttet. Katter brukar klara sig bra och kan äta trots FORL. Det går väl att avbetala räkningen? Har du någon buffert som du kan ta ifrån? Det finns en stödgrupp på FB där folk hjälper varandra med veterinärkostnad, som en donation. Vet dock inte vad det heter tyvärr :(

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

[AnimeV4]
2018-01-25 19:55
#89

#88 Kan pusta ut just nu. Det blir att dra två FORL-drabbade tänder och de två extratänderna. Ska på nytt besök 28/2 och ska ge Stomodine tills dess. 

Är inte orolig över FORL i sig då prognosen är god med rätt behandling, men kostnaderna skrämmer mig. Hon sa att det kanske skulle landa på 6000-7000 kr när jag frågade,  men jag räknar med det dubbla bara för att inte få en chock. Jag har definitivt en buffert, men inte supermycket mer än de summorna jag läst om. Hoppas att inget mer dyker upp på ett bra tag iallafall.

Fick ett intressant papper som visar tanduppsättningen och hur tänderna är drabbade. Kan lägga upp en bild senare/imorgon om jag inte glömmer bort. Ska läsa skötselråden nu. Jag vet iallafall att jag kan börja borsta väldigt snart och då ska jag köra med fingertutan.

Tack så jättemycket för all hjälp och artikeln!🤗🌺 Det fick mig att inse att jag måste ta tag i saker och ting, trots att veterinären sa att det inte behövdes.

jollycox
2018-01-25 20:06
#90

#89 Min äldsta katt har FORL, ett problem som jag känner är att man inte vet när det är slut, för endel räcker det med att dra ut några tänder och sen stannar det där medan andra får dra ut alla tänder. För min katt verkar det ha stannat av. Han har nästan full uppsättning på ena sidan och en tand + en hörntand på andra sidan.

Imorgon ska jag till veterinären med min yngsta, hon har haft tandköttsinflammation länge och jag har borstat tänderna på henne 6-7 dagar/vecka i ett år, använt stomodine LP men inte tyckt att det hjälpt så mycket. För någon vecka sedan såg jag att hon tappat en av dom minismå framtänderna nere. Är även där hon är som mest röd i tandköttet.
Tur i oturen har dom gratis munkoll nu så då passar vi på. Ska det göras något får vi ju betala men att få ett gratis utlåtande tyckte jag lät bra iaf.

"Weather forecast for tonight: dark." ~ George Carlin

Annons:
[AnimeV4]
2018-01-25 20:09
#91

#90 Justja! Jag förväntade mig att vi kommer att behöva åka vända på vända i takt med att det dyker upp, men förhoppningsvis slipper vi åka in för FORLen ett långt tag framöver!

Leo har haft inflammation i tandköttet väldigt länge och veterinärerna sa att det märktes väldigt tydligt då han blötte väldigt lätt. Sedan så hade tandköttet dragit upp sig på vissa tänder, antagligen pga bakterier, tandsten m.m. På andra tänder hade det flyttat upp lite mer, pga FORLen.

Så skönt att kollen är gratis!

[AnimeV4]
2018-01-25 20:27
#92

En del från de papper jag fick: 

**VAD KAN DU GÖRA FÖR ATT FÖRHINDRA TANDSTENSBILDNING?
**

  1. Tandborstning är det mest effektiva sättet att ta bort beläggningar. Detta ska helst göras dagligen men minst varannan dag.

  2.  Oral bar (en speciell tuggpinne) stimulerar salivutsöndringen (rengörande effekt), masserar tandköttet och binder salivens kalcium, samtidigt som de tänder som är mest utsatta för tandsten utsätts för en mild slipeffekt.

  3. Även utfodring har viss betydelse. Det finns, både för hundar och katter, speciellt konstruerade torrfoder (Hill's t/d, Royal Canin Dental) som effektivt hjälper till att förhindra tandsten. Det kan ges som helfoder eller som godis.

  4. Baddning av tandkött och tänder med klorhexidin minskar bakteriebeläggningarna. Använd exempel Hexident - lösning för munskölj, finns receptfritt på apoteket.

  5. Virbac emzymtandkräm - en gel baserad på munhåleenxymer som förhindrar uppkomsten av plack. Bucadog/Bucacat tandpasta - en pasta innehållande enzymer som motverkar plackbildning samt har en viss slipande effekt. 

Yay or nay? För egen del är detta mina tankar:

1. Tandborstning kommer jag att göra dagligen när munnen är lite lugnare efter behandlingen. Tyvärr är jag inte ett dugg hoppfull vad gäller att kunna borsta insidan av tänderna. Han tuggar bara på tandborsten och det funkar helt enkelt inte alls bra. Det gör mig orolig.. Fingertuta är antagligen mycket smidigare, men det lär inte vara enkelt.

2. Oral bar har jag aldrig hört talas om. Har ni? 

3. Veterinärfoder eller torrfoder överlag är inget jag är intresserad av. Jag funderar däremot på att gå från Mjau till Mush vaisto. Det dryga med det är de gångerna han vägrar äta och kräver en ny Mushbulle. Det är inte precis det billigaste fodret.

Jag skulle gärna ge ben såsom kycklingvingar men det misslyckades han med en gång (satte i halsen) och andra gånger har han inte rört det trots att jag plockat ur små ben åt honom.

4. Har ni någon erfarenhet av detta? Är det vettigt tro? Om det är risk för missfärgning gör det mig inte ett dugg. Hälsan är viktigast.

5. Virbac har jag inte hört om. Bucacat har jag hemma och tror nog att det hjälpt mot andedräkten lite, men jag tvivlar på att det slipar något då han slickar bort det direkt, precis som med Stomodine LP.

Jag tror att jag har en idé om hur jag ska få i honom PlaqueOff iallafall! Blanda en liten klick mjukost och sedan skrapa upp på ett finger och ge direkt i munnen. Han spottar ju inte ut det🙂

Dimocarpus
2018-01-25 21:07
#93

Vad bra! Då kan du ju va lugn. Avbetalning går också. Virbac kan du handla på apotea.se, även Bucacat. Det är större tandkräm och mer än bucacat. Jag använder både och till mina. Bara för att variera lite. När du väl ha börjat borsta tänderna på honom så sluta aldrig. :)

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Dimocarpus
2018-01-25 21:07
#94

Vad bra! Då kan du ju va lugn. Avbetalning går också. Virbac kan du handla på apotea.se, även Bucacat. Det är större tandkräm och mer än bucacat. Jag använder både och till mina. Bara för att variera lite. När du väl ha börjat borsta tänderna på honom så sluta aldrig. :)

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

[AnimeV4]
2018-01-25 21:44
#95

#93 Är Virbac och Bucacat samma sak, i princip? Jag älskar apotea.se! Nej, jag måste verkligen sköta borstningen nu. Fick jag ordning på hundens klofix så ska jag nog allt få ordning på detta också!

Dimocarpus
2018-01-26 05:04
#96

Nästan, större tub i Virbac. Båda innehåller förebyggande medel och slipmedel. Vilket som. Jag köper helst Virbac därför att det är helt enkelt mer för pengarna och mina katter accepterar både Virbac och Bucacat.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

[AnimeV4]
2018-01-26 10:07
#97

Får kika in Virbac då! Är konsistensen densamma?

Annons:
Dimocarpus
2018-01-26 13:00
#98

Vet inte, har ej smakat själv…. haha… mina katter gillar båda.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

[AnimeV4]
2018-01-26 15:15
#99

Hahaha!😂Grejen är att Bucacat är ju klibbig och lite grusig, medan jag föreställer mig att Virbac är som en genomskinlig slät gel😛

Dimocarpus
2018-01-26 22:34
#100

Nej, det är typ som vår tandkräm. Slät och len och vit.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

[AnimeV4]
2018-01-27 11:12
#101

#100 Okej! Är de lika bra innehållsmässigt? I sådana fall tar jag slut på min Bucacat innan jag beställer🙂

Jag kör på Stomodine LP fram till nästa besök 28/2 också, vilket veterinären sa att vi absolut kunde göra. Det var mycket behagligare att ha en latexhandske och massera i munnen med ett finger än att använda tops. Skitsamma om det blir missfärgningar, känner jag.

Ska nog ge PlaqueOff tillsammans med något idag. Antagligen fårtalg då jag har tappat bort mjukosten någonstans i samband med hundträning. Annars skulle jag kunna tina en Mushbulle och rulla in i en liten boll av den som han får direkt i munnen.. Han ratar gärna maten om man blandar ner pulvret i nämligen.

Nu när Leo inte har någon tandsten: Räcker då fingertuta om jag använder den varje dag? Kommer det hålla tandsten borta eller kommer tandsten ändå dyka upp och vara för hårt?

Pia-69
2018-01-27 11:21
#102

#101 Jag gissar att om man inte kommer åt insidan på tänderna så finns ju risk för tandsten där om man inte ger katten råa ben att tugga på? 🤔


Cats are like Potato Chips, You can't just have one!

[AnimeV4]
2018-01-27 11:29
#103

#102 Ja precis! Och min äter ju inte råa ben.. Ska pröva med kycklingvingar eller något idag och se.. Men om vi bortser ifrån insidan. Räcker fingertuta som redskap om man 1-2 gånger varje dag?

Pia-69
2018-01-27 19:30
#104

#103 Ja det tror jag absolut räcker. Min vet. använde gasbinda som hon lindade runt fingret och gnuggade på tänderna när hon visade mig hur man skulle göra!


Cats are like Potato Chips, You can't just have one!

Annons:
[AnimeV4]
2018-01-28 01:07
#105

#104 Jag gillade vetflex när jag prövade, men det fastnade lite och revs mot tänderna då de är väldigt vassa även på sidorna. Kanske prövar igen ändå!

Pia-69
2018-01-28 09:16
#106

#105 Fast min vet. använde vanlig gasbinda, vit ej självhäftande! Den är ju mjukare än den du nämner. ☝️☺


Cats are like Potato Chips, You can't just have one!

[AnimeV4]
2018-01-28 12:20
#107

#106 Kan inte tänka mig att den skulle överleva en tandborstning om det är rätt jag tänker på, men jag har ju inte prövat🙂

[AnimeV4]
2018-02-11 21:57
#108

Snabb fråga. Kan man använda Virbac för hund?

Dimocarpus
2018-02-12 06:13
#109

Det är för båda hundar och katter.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

[AnimeV4]
2018-02-12 13:41
#110

Nej, den jag hittade är bara för hund och så finns det en för både och. Jag googlade dock på alla ingredienser + katt och samtliga fanns i andra produkter för katt, så det får bli den.

Hund och katt på bilden: https://www.apotea.se/virbac-cet-enzymtandkr%C3%A4m-70-g

Bara hund: https://vetzoo.se/enzymtandkram-hund

Dimocarpus
2018-02-12 17:22
#111

Yes… det finns både och. Den jag har är till båda. Tänkte inte alls på att det finns en som bara är till hundar. Antagligen för större hundar eftersom den andra är anpassad till katt och förmodligen små hundar. Man ska inte ge mkt…

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Annons:
Dimocarpus
2018-02-12 17:22
#112

Yes… det finns både och. Den jag har är till båda. Tänkte inte alls på att det finns en som bara är till hundar. Antagligen för större hundar eftersom den andra är anpassad till katt och förmodligen små hundar. Man ska inte ge mkt…

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

[AnimeV4]
2018-02-28 21:47
#113

Hej! Nu blir det en uppdatering!

Jag beställde Virbac för hund, men den jag fick hem var den för hund och katt. Skönt!

Leo har precis kommit hem ifrån veterinären. 4 kindtänder tog de och extratänderna blev faktiskt kvar. Ska hämta ut Metacam imorrn då han fick dagens dos därborta.

Förväntad läkning är 10 dagar och tills dess ska han få Bucacat och Stomodine LP då jag inte ska borsta nu.

Han var som vanligt när han kom hem och buren hade han kissat i, så det är skönt att kisseriet funkar även om det är drygt att det händer. Det första han gjorde var att gå fram till matskålen, så han fick en litenliten bit mat.

4900 kr gick kalaset på, så det kändes väldigt bra att det inte blev mer!🥳

Nämnde förövrigt att deras klinik i min stad hade personal som sagt att han hade för lite tandsten för att åtgärda, så förhoppningsvis blir det ett litet snack där. Leos tänder kunde ju ha blivit fixade mycket snabbare då. I och för sig hade jag inte röntgen i åtanke, så det kanske var tur i oturen att slippa extra besök.

Tandborstningen har jag varit duktig på och jag har hoppat max 5 gånger på en månad. Aldrig med mer än 1 dag mellan.

Tack för all hjälp, hörni!❤️

Dimocarpus
2018-02-28 21:55
#114

Åh, vad skönt att höra att det ordnat sig för Leo. Trodde det skulle kosta betydligt. 4900kr för så många tänder är helt ok. Leonslipper lida. Bra att du borstar tänderna fram över. Det är det enda som kan få bort plack och tandsten enligt studier. Tugga ben (i barf världen) räcker inte. Tandkrämen Virbac är super, blev rekommenderad av flera tandläkare inom djursjukvård. Ger inte för mycket Virbac (en borstning om dagen räcker) när du använder stomodine LP samtidigt. Katten kan må illa och tappa aptit pga av dessa. Good luck :)

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

[AnimeV4]
2018-02-28 22:26
#115

#114 De sa att det var svårt att uppskatta, men sa ändå ungefär 5000-6000 kr sist vi var där, så jag förväntade mig 10.000 spänn för säkerhets skull. Den kedjan är väldigt billig och jag är väldigt glad över att de finns. De är väldigt duktiga överlag, på både katt, hund och marsvin även om de inte är specialutbildade på marsvin som räknas som exotiska i veterinärvärlden.

Jag brukar inte ge supermycket Virbac. Det är väldigt drygt och bra + att jag läste att djuren inte ska få i sig det. Har inte märkt några problem på aptiten vad jag kan tänka mig. Får dock vara beredd på att han äter annorlunda nu när ajjebissingarna är borta.

Kollade på en video av en föreläsning om FORL (på SKK's YouTube-kanal) för ett bra tag sen och då nämnde de att de flesta katterna i studien åt mer och att det därför är svårt att reagera då det brukar vara att djur äter mindre om de mår dåligt. Jag ska hålla koll!

Han har ätit det lilla han fick nu iallafall, men jag ska även vara beredd på att det strular sig lite pga smärtan i munnen.

[AnimeV4]
2018-03-12 22:18
#116

Leo har mått JÄTTEBRA och varit mer framåt efter operationen! Han måste ha haft fruktansvärt ont för han var 0 påverkad samma dag som tänderna drogs.

Det bästa är att han är mer framåt och har börjat sova med mig i sängen igen❤️

Tack för all hjälp, hörni!🌺

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Upp till toppen
Annons: