Avel, uppfödning och genetik

Läckage

2016-12-04 22:32 #0 av: mjlee

Nikita 'läcker' urin när hon sover, oftast inte så mycket men det blir ändå små fläckar och ibland ganska mycket. När jag köpte henne fick jag veta att det tyvärr är vissa linjer hos burman som har just den problematiken. 

Nu har frågan kommit upp på ett annat forum jag hänger på och tänkte därför återkoppla och se om det är någon som har hittat en lösning på problemet? Som jag förstod det då av @grandma hjälpte inte piller särskilt bra i längden. Finns det några andra behandlingar i Sverige? Jag har läst att man opererar utomlands men vet inte om man kan göra det i Sverige + att om det hjälper mot just medfödd problematik? 

Jag  vet att det kan vara ett litet känsligt ämne men det vore verkligen bra om det kan diskuteras öppet och ärligt här. 

Anmäl
2016-12-05 14:18 #1 av: Björksätter

Vi har haft en omplacering med urinläckage. Inget som berättades tyvärr när vi fick henne. I efterhand och på omvägar har vi fått reda på att de hade gett henne både medicin och gjort ett flertal utredningar för ev operation. Hon gick tydligen inte att operera. Vi valde att låta henne somna in då hela vårt hem blev nedkissat. Hon kunde ju inte hjälpa det men det blev helt ohållbart.

Hjälper kanske inte dig med detta svar dock.

Anmäl
2016-12-05 21:28 #2 av: grandma

Jag försökte med suprelorinchip som hjälpte helt i 3-4 veckor sen började det så sakteliga läcka igen. Vi provade rinexin som hjälpte lite och vi diskuterade också operation. De kunde inte se något fel men det kunde vara en defekt som bara syntes om man öppnade henne och om den skulle opereras  så var det bara 50 % chans att hon skulle bli bra.  På slutet läckte hon ut i stort sett allt i blåsan när hon sov så jag kunde vakna dyngsur då hon låg tätt intill mig. 

Många veterinärer säger att det är ovanligt på katt men så tror inte jag är fallet, Jag tror bara att många kattägare misstänker att deras katt kissar med flit och inte söker för det därför. På forum i USA så skriver de om detta och jag har haft många som skrivit till mig på PM  efter de läst mina inlägg i ämnet. Några har burmor men det är även huskatter och andra raser. Jag funderar om det är något som händer vid kastreringen som gör att de börjar läcka eftersom det även är katter som inte fått kullar. Jag skulle testa Rinexin på Nikita om jag var du. det är värt ett försök. Tyvärr är de svåra att dela så mycket går till spillo.

       "Du kan inte hindra sorgens fåglar att flyga över ditt huvud
            men du kan hindra dem från att bygga bo i ditt hår. "

   


Anmäl
2016-12-06 02:09 #3 av: mjlee

Mmm, jag har haft tur *fingrarna i kors* eftersom Nikita för det mesta inte läcker så där jättemycket utan mer små fläckar. Stackars liten har blivit badad några gånger när hon luktat och jag har tvättbara kattigloos och bäddar + plastlakan under underlakan. Ni andra som har haft läckande katter, är det bara när de sover som det händer? 

Har kollat runt lite på kattblöjor, men njaaa, tror nog Nikita skulle bli vansinnig och ta sig ur den på fem röda. 

Undrar mest om det faktiskt är så att det är vissa linjer hos burmor som har just läckage problematiken? Och om det är medfött vad det kan bero på.

Anmäl
2016-12-06 17:07 #4 av: Björksätter

På vår katt var det bara när hon sov. Hon tömde hela blåsan så det blev plaskblött. Jämförde stammen på din och min (tror jag har rätt katt för dig), det fanns några från samma uppfödare på våra katter. Så kanske det ligger i stammen, alt nått som händer när de kastreras.

Anmäl
2016-12-06 19:23 #5 av: grandma

Jag är inte 100 på att det har med en viss linje att göra men det är ju nästan omöjligt att inte vara släkt på något sätt då det tidigare förekommit  inavel på burman . 

       "Du kan inte hindra sorgens fåglar att flyga över ditt huvud
            men du kan hindra dem från att bygga bo i ditt hår. "

   


Anmäl
2016-12-07 00:09 #6 av: mjlee

Ja, skulle gärna höra från någon uppfödare om det här händer innan katten kastreras? Men det känns lite otroligt att just burmor skulle få mer problem med läckage i samband med kastrering än andra raser/huskatter. 

Jag skulle gärna hitta en veterinär som är specialist på just den sortens problematik i Sverige klockrent om hen forskar på det. Men har inte hört talas om någon sådan person tyvärr. Jag får väl bara hålla tummarna att det inte blir värre. Tilläggas ska att Nikita inte läcker varje natt och jag tycker att jag ser ett visst samband med stress. Men det är möjligt att jag inbillar mig det. 

Anmäl
2016-12-08 22:43 #7 av: Pia-PizzisSofie

Jag hade en avelshona (okastrerad då givetvis) som läckte urin, jag trodde ju givetvis att hon kissade med vilja men det uppdagades när hon sov på makens mage och kissade ner sig en gång att så inte var fallet. Detta var efter kullarna men kissandet hade hållt på längre så förmodligen ingen förlossningsskada eller så, hon hade liksom alltid markerat. Hon sov alltid på samma ställen så jag tvättade de liggkorgarna. Jag har givetvis tagit allt ur avel efter henne och inte fortsatt på den linjen öht. Det visade sig senare att även hennes kastrerade kullsyster läckte urin, även de ägarna tvättade liggplatser och lät det vara som det var.

Så min slutsats är att läckande honkatter inte har med kastrering att göra som man ofta ser på hund. Sen har jag inte hört om det på annan ras så kanske har vi ett problem?

Anmäl
2016-12-09 10:22 #8 av: Björksätter

Det vore ju intressant att jämföra stammen på de katter vi känner till med detta problem. Det vore ju bra att sluta avla på de linjerna isf. Det är ju inte så roligt att äga en sådan katt då de förstör så mycket i hemmet. Vi fick köpa nya soffor och bäddmadrass till gästsängen samt så slängde vi ett tjockt täcke som inte gick att få rent. Det blir ju väldigt dyrt i längden.

Anmäl
2016-12-09 14:52 #9 av: Coffeas

Jag har också haft en avelshona som läckte när hon sov. Inga mängder alls men en liten pöl där hon låg. Tyvärr gillade hon inte andra katter så mycket så hon fick flytta. Inget efter henne går i avel.

Anmäl
2016-12-09 21:08 #10 av: grandma

Jag tror att det är lätt att uppfödare kan missa såna här saker då det kanske luktar kiss efter strilande hannar . De får skulden för allt.  Ledsen Min katt läckte  före kastrering men det var ju ingenting jämfört med det som kom sen. Ska kolla mina pm som jag fått i frågan och se vad de haft för raser . Vet att det bara var en burma.

       "Du kan inte hindra sorgens fåglar att flyga över ditt huvud
            men du kan hindra dem från att bygga bo i ditt hår. "

   


Anmäl
2016-12-10 11:18 #11 av: Silvestris

Urinläckage och revirmarkering bör kunna skiljas åt via utseendet. Hanar markerar oftast små mängder på vertikala ytor. Läckage tänker jag mig typiskt hamnar horisontellt samt i större mängder.

Anmäl
2016-12-10 20:44 #12 av: grandma

#11 Jag kan tänka mig att har man många katter så är det också lätt att tro att att någon har kissat med flit. Det verkar ju vara ett okänt fenomen för många att en katt har urinläckage och veterinärerna säger ju alla jag träffat att det är ovanligt med urinläckage på katt .Läste dock för några år sedan från ett universitetssjukhus i USA  om forskning på just det , så det verkar inte alls så ovanligt. En av de veterinärer jag träffat försökte få kontakt med USA angående detta men jag uppfattade det som att hon aldrig fick  svar. Där har de iaf bl.a  gjort försök med att inijcera kollagen i urinröret. Smärtsamt ! Tror jag glömde skriva att det första vi provade var Propaline Vet men katten mådde så illa av det att det skummade ur munnen. 

       "Du kan inte hindra sorgens fåglar att flyga över ditt huvud
            men du kan hindra dem från att bygga bo i ditt hår. "

   


Anmäl
2016-12-11 21:18 #13 av: smilla2005

Min burmahona har samma problem som beskrivits här. Hon sover också väldigt hårt och då kissar hon där hon ligger. Det händer inte varje natt, ibland kan det gå flera dagar, ibland mycket och ibland små pölar. Hon kissar aldrig bredvid lådan eller på andra ställen, bara där hon sover.
Det som är anmärkningsvärt är att hon inte läcker när vi har "sovgäster". Vid dessa tillfällen sover hon antagligen väldigt lätt och då händer inga olyckor.
Jag fick utskrivet Propaline Vet av veterinären, men det vägrade hon att ta, sprang och gömde sig och jag kunde inte tvinga henne.
Min burma har aldrig fått kattungar och är kastrerad. Är det bara honor som drabbas?
Det vore underbart om man kunde hitta en förklaring till varför detta händer och en behandling som botar. Det är ju en sorg både för katt och ägare.

Anmäl
2016-12-12 16:50 #14 av: grandma

De som skrivit till mig har haft  burma, Aby, huskatter och Siames. 

# Visst vore det väl fantastiskt om de kunde komma på nåt bra, Jag tror att om de kunde tillverka flytande Rinexin igen eller göra tabletterna i lägre styrka så skulle vi ha lite hjälp av dem. Ingen bot men bättre.

       "Du kan inte hindra sorgens fåglar att flyga över ditt huvud
            men du kan hindra dem från att bygga bo i ditt hår. "

   


Anmäl
2016-12-13 11:11 #15 av: Sarah-S

Jag har haft en hona, mamma till den som #9 hade, som läckte
Jag var omedveten om det eftersom jag som många andra trodde att någon av mina okastrerade katter kissade fel.
Det var inte mycket läckage utan  jag hittade bara små fläckar då och då i någon puff.
När hon sedan omplacerades så kom det fram att det var urinläckage vilket jag då börjat misstänka eftersom det dykt upp bland andra katter som var släkt med henne (mjlee's fast då grandmas och coffeas)

Inga katter har gått vidare i avel efter henne, så linjen är stoppad hos mig

I'm only responsible for what I say, not for what you understand

Anmäl
2016-12-13 11:14 #16 av: Sarah-S

Ett litet tillägg, den katt som coffeas hade har en kullsyster och sedan endast kullbröder och en halvbror.
Den andra kullsystern och halvbrodern har inget urinläckage
Jag har även kontakt med ytterligare en kullbror där jag aldrig fått indikation på att det finns urinläckage

I'm only responsible for what I say, not for what you understand

Anmäl
2016-12-13 11:29 #17 av: burmamys

Hej allaGlad

Ber om ursäkt för långt uppehåll! Har haft problem med hälsan som visade sig bero på en stor tumör i nedre delen av buken. Biopsier visade att tumören är en adenocancer, men de kan ej fastställa exakt vävnadstyp. Nåja, nu har jag fått första dosen cellgift och börjar hämta mig lite efter det.

Hittade denna artikel om kongenital urininkontinens hos katter, tänkte att den kunde vara intressant? De tittar på 19 fall, 10 med defekta urinledare och 9 med försvagad slutarmuskel, och jämför även med andra fall av defekta urinledare från sin tidigare studie. Rapporten är inte ny, den är från 1992, men det verkar som att de går igenom problemet på djupet och även beskriver de olika behandlingar som katterna fick.

Det konstaterar att det verkar vara lika vanligt (ovanligt) inom alla raser. 

Tyvärr får jag endast tag i abstract men om någon av er har tillgång till PubMed så kanske ni kan plocka fram den i fulltext? Här finns endast abstract:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1621341

Anmäl
2016-12-13 19:30 #18 av: grandma

#17 Du behöver verkligen inte be om ursäkt för att du är sjuk. Det har ingen med att göra tycker jag. Glad  i alla fall att du orkar skriva lite.Hjärta

Den här studien säger ju inget om att de läcker i sömnen och jag vet ju med de undersökningar jag och andra gjort att de  verkligen inte kunnat hitta något synligt fel. På Björksätters katt så hade den näst, näst sista ägaren  också  gjort allt och inte ens med MR och kontrast så kunde de se något.  Samma svar som jag fick fast på olika ställen var att det fanns en möjlighet att öppna om felet inte gick att se och operera om det var så att urinledaren gick in i något som jag inte minns  nu.  Då fanns alltså den här 50 procents chansen att de skulle kunna bli bra. 

       "Du kan inte hindra sorgens fåglar att flyga över ditt huvud
            men du kan hindra dem från att bygga bo i ditt hår. "

   


Anmäl
2016-12-14 11:37 #19 av: burmamys

Tack snälla Hjärta Känns ändå enklare att ange varför jag varit tyst ett tag. Glad

Om det "bara" är att slutarmuskeln till urinblåsan är svag och "hypoplastisk" dvs relativt oelastisk, så är ju det en sak som inte syns på någon röntgen. 9 av fallen i studien jag länkat till handlade om just det. I så fall kan det säkert vara väldigt svårt att både ställa en diagnos och att behandla, som flera i tråden beskriver. 

Förstod jag det rätt att du hade läst artikeln? Minns du i så fall hur de i studien hade behandlat de katter som hade svag slutarmuskel, och om behandlingen varit framgångsrik? DET vore ju väldigt intressant att läsa! Tummen upp

Måste vara både jobbigt och ledsamt om ens katt drabbas av urinläckage.Ledsen Skulle ju önska att det fanns effektiv medicinering som hjälper slutarmuskeln att reagera och dra ihop sig även då katten sover. När jag googlade dök det även upp en del info på exempelvis PetMD, som ger intryck av att det finns medicinsk behandling att tillgå, men från era berättelser så verkar det som att den medicineringen inte är särskilt bra?

Anmäl
2016-12-14 15:52 #20 av: grandma

Den medicin jag testat har inte gett något bra resultat "för oss" . Vi märkte en viss skillnad av Rinexinet men inte tillräckligt med tanke på det stora läckaget. Suprelorinchippet höll helt i drygt 3 veckor och Propaline vet mådde hon så illa av att hon saliverade kraftigt. Om detta är den medicinska behandlingen de menade som t.ex propaline eller Rinexin vet jag inte. Det är ju flera år sedan jag läste  om detta och då stor det bl.a om försök med Kollageninjektioner som jag skrev ovan.

       "Du kan inte hindra sorgens fåglar att flyga över ditt huvud
            men du kan hindra dem från att bygga bo i ditt hår. "

   


Anmäl
2016-12-15 15:44 #21 av: burmamys

#20 Ja då verkar det absolut som ett svårbehandlat problem, som flera andra också skriver. 😓

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.