Annons:
Etiketthälsa-sjukdomar-defekter
Läst 8485 ggr
Sarah-S
2012-10-14 14:53

Tritrichomonas Foetus

Tritrichomonas foetus är en relativt "ny" encellig parasit hos katt. Den upptäcktes i USA 1996, när den isolerades från katter med långvarig diarré.

Förekomst och spridning

Studier visar att T.foetus förekommer hos alla typer av katt. Parasiten har påvisats i USA (studie 31 procent av katterna på en utställning), Schweiz (20 procent av friskt tvärsnitt) och Sverige, även om ingen studie har utförts ännu. Många katter per ytenhet gynnar risken för infektion. Organismen smittar inte till människa.

Katter infekteras genom kontakt med smittad avföring. Överlevnadstiden utanför katten är en timme i luft, men parasiten kan överleva flera dagar i blöt avföring.

Symptom

Katten uppvisar inte alltid symptom. Emellanåt ses dock illaluktande diarré som liknar komockor och kan vara blod- och/eller slemtillblandad. Symptomen kommer i skov och kan i svårare fall ge analinkontinens.

Överväg att provta katter för Tritrichomonas om de har återkommande diarréepisoder och testat negativa för Giardia, mask och koccidier. Katter som kommer nya till katterier bör testas, inte minst importer.

Prognos

Av obehandlade katter blir 90 procent friska utan behandling efter cirka 6 månader - 2 år, men många fortsätter att vara kroniska bärare och kan föra smittan vidare. Misstanke finns även att närvaron av organismen under en längre tid i tarmen banar väg för inflammatoriska tarmsjukdomar.

_(Behandling
I Sverige finns för närvarande ingen godkänd behandling _T foetus. Försök till behandling med dietkost, probiotika, antibiotika och kortison har varit fruktlösa. Flagylbehandling ger en tillfällig förbättring, men förlänger utläkningstiden. I besättningar där organismen har konstaterats bör man därför överväga möjligheter avseende beläggning, sanering och isolering. Katter som en gång testat positiva bör inte introduceras till negativa katter, eftersom de kan föra smittan vidare.)

Källa: http://www.sva.se/sv/Djurhalsa1/Katt/Parasiter/?lid=25122

DET GÅR ATT BEHANDLA!

Men det finns viss risk för återfall och resistensutveckling mot behandlingen
På dessa länkar finns information om Ronidazole som du som kattägare/uppfödare kan ha nytta av om just DU skulle drabbas

http://www.cvm.ncsu.edu/docs/documents/ownersguide_tfoetus_revised_122009_final.pdf

http://fabcats.org/breeders/infosheets/tritrichomonas.html

På svenska
http://www.lucats.se/tf/index.html

SVA
http://www.sva.se/upload/Redesign2011/Pdf/Djurh%C3%A4lsa/Katt/Tritrichomonas_SvVetTidn_13_2010.pdf

I'm only responsible for what I say, not for what you understand

Annons:
grandma
2012-10-14 15:48
#1

Tack Sarah för att du delar med dig av allt du läser. Många rön är ofta skrivna på engelska och även om jag är bra på det så är det jobbigt att läsa såna studier då det ofta är en massa termer som man inte förstår.

   "   Att alltid vara en liten smula barn, det är att vara verkligt vuxen. "

                           // Nalle Puh// 

Coffeas
2012-10-23 21:59
#2

Ja verkligen bra för alla med bra information om en för oss ganska okänd sjukdom!! Tack Sarah!!

yrsahed
2013-01-26 16:31
#3

När katter fiser få är det dags att testa katten. Katter fiser inte i normala fall. Bajset behöver inte vara helt löst. Behandlingen so ges i Sverige heter Ronidazold Capsules och det kan vetrenärer med licens skriva ut. Den blandas efter kattens vikt i en kapsel och ges i 2veckor. Visa säkerhets åtgärder måste göras. Katten ska isoleras ca 6-8 veckor alltid ha en gångshanskar på för pulvret i kapseln är cancer framkallande för människan. Medecinen är jätte dyr. Katten ska testa negativt 2gånger innan den sätts ihop med de andra katterna. Mycket positivt resultat av behandlingen. Alla katterna ska testas enskilt om man misstänker att någon i katteriet har det. Så har ni någon katt som bakar illaluktande eller fiser så testa era katter.

S*PascuumSilva's burmor
http://www.pascuumsilva.se

grandma
2013-01-26 16:43
#4

Är det verkligen så att en katt aldrig fiser? I så fall har min katt nämnda parasit.Obestämd Hon fiser ibland, av viss mat t.ex när hon får våtfoder med fiskinnehåll eller vissa sorter torrfoder. Annars fiser hon inte och har aldrig haft diarré sen hon kom till mig.

   "   Att alltid vara en liten smula barn, det är att vara verkligt vuxen. "

                           // Nalle Puh// 

yrsahed
2013-01-26 17:35
#5

Min veterinär sa att fiser katten så ska man kolla den. För katter fiser inte.

S*PascuumSilva's burmor
http://www.pascuumsilva.se

Coffeas
2013-01-26 18:09
#6

Mina fiser ibland allt beror på maten..

Annons:
Sarah-S
2013-01-26 22:06
#7

Självklart kan en katt fisa utan att ha nämnda problem Vanliga orsaker är tex spannmålsbaserade foder och hetsätning

I'm only responsible for what I say, not for what you understand

Sarah-S
2013-10-09 18:35
#8

I'm only responsible for what I say, not for what you understand

grandma
2013-10-09 19:03
#9

Tack, bra läsning.Skriver ut och så blir det lite kvällslektyr.

   "   Att alltid vara en liten smula barn, det är att vara verkligt vuxen. "

                           // Nalle Puh// 

Coffeas
2013-10-10 15:28
#10

Mycket bra info! Tackar för det!!

Upp till toppen
Annons: