Månadens burma

Månadens Burma Februari

2013-02-01 09:00 #0 av: Coffeas

GIC S*Nosso Favoritos Bella Bilou. Elsas resa – från skånetös till dalkulla

- Hon ska heta lilla Elsa, säger grabben på uppfödarens fråga… som om det var det mest självklara i världen.

- Elsa, va fint, säger uppfödaren med ett leende.

- Öh… jaaa… säger jag tveksamt. För sanningen var den att vi inte diskuterat namn över huvud taget, innan vi för första gången skulle få träffa vår blivande nya familjemedlem. Var han fick namnet ifrån har jag ingen aning om, men min son var så bestämd som bara en femåring kan vara; Elsa skulle det vara, så Elsa blev det. Jag vill minnas att Elsa var 5 veckor då och jag och grabben hade tagit resan från Göteborg till Höllviken i Skåne för att äntligen få se ”vår” lilla fröken.

Påsken 2006 hämtade vi hem vår tjej till Göteborg, där vi då bodde, och min barndomsdröm om en burma hade gått i uppfyllelse! Hon och vår store huskatt (50% oriental) fann snabbt tonen… även om han såg väldigt stor och läskig ut i början, så visade han sig vara världens snällaste.

Elsas uppfödare uppmanade mig att testa utställning och även om jag hade en förutfattad mening om kattutställningar i allmänhet och utställare i synnerhet, så tänkte jag att det inte kunde skada att testa. En utställning och både jag och grabben var fast! Många utställningar har det blivit sedan dess, även om Elsas resultat har varierat: nåt BIV, några NOM, ett BIS och titeln GIC blev det fram till 2008, då jag beslöt att hon skulle pensioneras från utställningar.

Vid den tiden hade vi hunnit flytta från Göteborg och Elsa hade blivit Värmlänning. Hon hann dock, innan hon flyttade, träffa en stilig brun kille och efter flytten födde hon sex friska kattungar på självaste Norges nationaldag 17 maj 2007. Kullen gjorde succé på sin första utställning med BIS-kull två dagar och två individuella BIS, ett vardera för två av döttrarna. Liza, som vi behöll, lyckades till och med att få titeln JW, så hon slog sin mor duktigt i utställningsresultat.

Samma år flyttade Ice till oss, en blå burmahane som var tänkt som Elsa och Lizas framtida ”fästman”. Efter ännu en flytt reducerades katternas hem från 120kvm till 70kvm och det gick inte länge innan ovänskap uppstod bland burmorna. Främst var det Elsa och Ice som på slutet närmast verkade hata varandra och efter en incident där Ice först flög på Elsa och sedan huskatten, så fick Ice flytta till dalarna, till farmor (min svärmor).

Strax efter vi än en gång flyttat, nu till större boende, kom dagen då mor och far tog det monstruöst korkade beslutet (enligt Elsa och Liza) att ta in först en, sedan ännu en, eldsprutande drake i familjen… eller ja, i vart fall Rottweilerhundar. Huskatten tog detta med den största ro och vi hoppades länge att tjejernas aversion skulle avta när de såg att han inte var rädd för dem. Men icke. Så en dag blev två tjejer till en, då Liza smet ut och mötte en lastbil. Ensam kvar så bosatte sig Elsa på grabbens rum och vägrade gå ut därifrån. Det var inget liv för en katt kände vi, så vid nästa löp åkte vi till dalarna… till Ice.

Vi hoppades naturligtvis på en parning, men främst hoppades vi att de forna fienderna hade glömt allt gammalt groll och kunde tänka sig att dela på farmor och farfar. Nåja, det gick väl ganska bra får man säga, för något delande på själva farmor tänkte inte Ice gå med på, men resten var han villig att låta Elsa ta del av. Så blev då Elsa dalkulla på heltid och här hemma blev det väldigt tomt utan vår lilla Elsa.

Några kattungar har vi tyvärr inte sett till, men att Elsa mår bra är viktigare än allt, så vi får väl se om det ”åldrande” paret beslutar sig för en sladd-kull på äldre dar :)

Britta /S*Trymheims

Anmäl
2013-02-01 19:15 #1 av: grandma

Vilken fin liten historia. Må Elsa och Ice leva lyckliga i alla sina dagarKyss.

Jättefina bilder på Elsa.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.