BARF ska imitera det katten får i sig då den äter sin naturliga föda, dvs hela byten av småfåglar och gnagare. När vi köper kött, inälvor och ben så är det dock några saker som katten får lite för lite av. Därför är det viktigt att ge katten några kosttillskott när man barfar, för att kosten ska vara långsiktigt hållbar.
Det går bra att börja med att följa ett grundrecept medan du läser på om barf, men efter några månader bör du ha läst tillräckligt för att veta vilka tillskott du behöver komplettera kosten med. Tyvärr är information om detta ofta svårtillgänglig, jag vill därför göra vad jag kan för att underlätta för dig och alla andra kattägare som vill barfa sin katt.
Här kan du läsa om hur du kan göra för att komma igång med att barfa din katt, och vilka hälsofördelarna med barf är:
Den här artikeln är min lilla guide i vilka kosttillskott du behöver ge din katt, och utifrån vilka behov. De vanliga kosttillskotten vid barf är jod, E-vitamin, fet fisk eller fiskolja, äggula, blod eller blodmjöl, ben eller benmjöl, och probiotika. Naturligtvis finns alla källor länkade i slutet av texten!

Jod
Jod finns i bytesdjurets sköldkörtel, och är viktigt för normal tillväxt. Kött som vi köper i butik eller från slakteri innehåller inte sköldkörtel (om du inte utfodrar din katt med hela djur). När vi ger jod som tillskott är det i form av en havsalg, kelp (Ascophyllum nodosum). Katter behöver 500-1000 mcg jod per kg mat.
Jag fick tidigt tipset att ge katterna Plaque off för att motverka tandsten. Nu när jag läst på mer har jag upptäckt att Plaque off innehåller samma kelp som Djurapotekets kelp, dock mindre mängd; ett kryddmått Plaque off innehåller 200 mcg jod medan ett kryddmått av djurapotekets kelp innehåller 640 mcg jod, detta trots att båda produkterna enligt respektive producent enbart innehåller kelp av typen Ascophyllum nodosum. Jag funderar därför på att fasa ut Plaque off och bara ge det betydligt billigare kelp i fortsättningen.
E vitamin
E vitamin är bra att tillsätta, eftersom de flesta köttsorter innehåller för lite av detta. Om man ger mycket fiskolja eller fet fisk behövs dessutom mer E vitamin, ju sämre kvalitet på oljan ju mer E vitamin behöver du. Katter behöver bara 38 IE / kg mat i vanliga fall, men eftersom barf ger mer energität kost så behöver vi se till att de får i sig 50 IE / kg mat.
Viktigt dock att kolla så du inte ger för mycket E vitamin eftersom de flesta produkterna är anpassade för människors behov och en kapsel eller tablett ofta innehåller upp till 400 IE (internationella enheter) E vitamin. De bästa E vitaminprodukterna innehåller inte bara ett syntetiskt E vitamin utan innehåller flera av de tokoferoler och tokotrineoler som naturligt ingår i E vitaminkomplexet. Studier har visat att naturliga komplex är mer effektiva, samt att syntetiskt tokoferolacetat i längden kan öka risken för cancer.
Jag har köpt E vitamin komplex 200 IE och ger varje katt ¼ – 1/6 av pulvret från en kapsel.
Fet fisk eller fiskolja
Rå fisk av lax, sardin eller makrill ger katten de essentiella fettsyrorna omega 3, omega 6 och EPA, DHA och DPA, som hjälper immunförsvar och hud, päls och klor. Dessa fettsyror finns även i det fett du hittar i kött, men det kan vara svårt att förse sin katt med kött som innehåller i genomsnitt 20% fett, vilket katter behöver.

Men för mycket fet fisk (lax, sardiner, makrill…) bidrar med fria radikaler som kroppen får svårt att hantera. Då behöver du tillsätta antioxidanter i form av mer E vitamin. Magra fisksorter som torsk och kolja är det inte heller bra att ge mycket av, då de innehåller thiaminas som bryter ner vitaminet B1 (thiamin), och fisk överhuvudtaget innehåller för lite K vitamin. Därför bör du inte ge mer än max 25% fisk till din katt.
Fiskolja är ett koncentrat av omega 3, EPA, DHA och DPA, men innehåller inte fiskprotein och räknas därför inte som fisk i kattens kost. När jag jämför FEDIAFs näringsvärden för specifika essentiella fettsyror som ingår i omega 3, med innehållet i Standardt fiskolja, så överensstämmer de väldigt väl.
En del vegetabiliska oljor som linfröolja rekommenderas ibland till katt, men katter kan inte bryta ner a-linolenolja till DHA och EPA (vilket vi människor kan). Laktosfri grädde är inte heller lämpligt eftersom det dels inte innehåller de nyttiga fettsyrorna, och dels innehåller 330 mikrogram A-vitamin per 100 gram grädde. Katten får redan all A vitamin den behöver från de 5-8% lever som ingår i barfkosten, och A vitamin ska ej överdoseras.
½ tesked fiskolja motsvarar ungefär 35 gram lax, och är en lämplig underhållsdos per kg mat.
Om den mat du ger mest består av magert kött (med en fetthalt omkring 10 - 15%) så rekommenderar jag att du ger mer fiskolja/ mer lax, men då bör du även öka dosen E vitamin. För varje gram tillsatt fleromättat fett utöver underhållsdos bör du öka dosen E vitamin med 10 IE. 1 tesked fiskolja eller 35 gram lax motsvarar 2,5 gram fleromättat fett.
Jag fryser numera in bitar av lax som väger ungefär 10 gram och ger en sådan bit när köttet är lite magert. Det går naturligtvis bra att frysa in större bitar, så länge du vet om du håller det inom underhållsdos eller om du ger så pass mycket att du bör öka dosen E vitamin.
Äggula
Äggula är inte nödvändigt men ger massor med vitaminer och fett som är nyttigt för katten. Jag ger 1-2 äggulor per vecka och katt. Enda nackdel jag kan hitta med äggula är att det innehåller mer omega 6 och mindre omega 3, så om de skulle få alltför mycket kanske den balansen rubbas. Tänk också på att äggula innehåller mycket fosfor, som bör vara i proportion till mängden kalcium katten får. Förhållandet kalcium-fosfor är optimal mellan 1,2-1 och 1,5-1, och får inte variera mer än minimum 0,9-1 och max 2-1.

Blod eller blodmjöl
Blod innehåller bl a höga halter av järn, B vitaminer, natrium och kalium och är viktigt för kattens förmåga att bilda nya blodkroppar och för muskelbildningen. En katt behöver 3,6 mg järn per dag. Unga, växande katter och dräktiga och digivande katter har större behov av blod.
Tänk på att blodmjöl hämmar upptag av kalcium, så undvik att ge blod eller blodmjöl samma dag som katten får ben eller benmjöl.
Än så länge ger jag inte blodmjöl eftersom det verkar som att de flesta köttsorter innehåller tillräckligt, jag är dock noga med att ge minst 50% rött kött och köper så blodigt kött som möjligt och undviker t ex filéer som ser närmast sterila ut.
Ben eller benmjöl
Katten behöver äta ben för att få i sig tillräckligt med kalcium och inte drabbas av benskörhet. Om katten av någon anledning inte äter ben, då behöver du ge benmjöl för att katten ska få i sig tillräckligt med kalcium. 1 tsk räcker till 200 gram mat. Du bör inte ge benmjöl samma dag som du ger blodmjöl, eftersom blodmjölet hämmar upptaget av kalcium. Mängden kalcium ska balanseras mot mängden fosfor, så att förhållandet kalcium-fosfor inte varierar mer än minimum 0,9-1 och max 2-1. Balansen är optimal mellan 1,2-1 och 1,5-1.
Överskott av kalcium passerar i avföringen så den blir hård och ljus. Alltför hård avföring är såklart smärtsamt för katten, så ge inte mer än vad katten behöver. Jag köpte ett paket av Standardts benmjöl när jag började barfa, och strösslade en tesked på kattens mat de gånger katten bara ätit upp en del av benen i kycklingvingen. Det tog några veckor innan båda katterna åt upp allt ben varje gång. Nu har jag inte använt den på väldigt länge. Det du kan göra för att inte köpa mer än du behöver är att låta din katt träna på att äta ben innan du går över till barf.
Probiotika
Immunsystemet är starkt beroende av att katten har god tarmhälsa. Om din katt har känslig mage, går igenom en stressig period med t ex flytt eller ny familjemedlem, eller kanske håller på att byta foder från något relativt ohälsosamt foder till barf, då kan det vara bra att tillsätta lite probiotika under några dagar upp till max en månad. Probiotika innehåller nyttiga tarmbakterier som hjälper tarmarna att fungera optimalt. Jag har Fortiflora hemma och använder det vid behov. Jag har upptäckt att det inte är nödvändigt att ge en hel påse varje dag, utan du kan strössla en fjärdedels påse på maten och ändå få effekt. På så vis räcker en påse upp till fyra dagar. Sedan jag övergick till barf har det dock bara gett probiotika en gång.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis behöver du ge jod och E vitamin, om du i övrigt ger en väl balanserad barf med tillräcklig andel fett.
Övriga tillskott ger du om den kost du ger innehåller lite för lite av fett, järn eller kalcium eller vid tarmstörningar/stress. 1-2 äggulor per vecka är dock en nyttig bonus som de flesta katter dessutom älskar!

Texter och tabeller:
https://www.dsm.com/markets/anh/en_US/Compendium/companion_animals/vitamin_E.html
http://jn.nutrition.org/content/132/6/1613S.full
http://www.swecat.com/Katt/Naringslara
http://www.kattstatus.se/sida50.html
http://ex-epsilon.slu.se/1692/1/En_guide_i_n%C3%A4ringsl%C3%A4ra.pdf
http://www.encognitive.com/files/Nutritional%20Value%20of%20Edible%20Seaweeds.pdf
http://www.chiro.org/nutrition/FULL/The_Essential_PUFA_Guide.shtml
http://www.peteducation.com/article.cfm?c=1+1400&aid=673
http://www.peteducation.com/article.cfm?c=1+2244&aid=657
http://www.peteducation.com/article.cfm?c=1+1400&aid=665
http://www.barfworld.com/html/learn_more/efa.shtml
http://www.peteducation.com/article.cfm?c=1+2244&aid=657
http://www.mushbarf.com/sv/blogg/matilda-eriksson/barf-till-kattungar
Produkter:
http://www.plaqueoff.com/animal/_sv/Animal-FAQ.html
http://www.svenskadjurapoteket.se/kelp-hund.html
http://www.vitaminer.nu/vitaminer-mineraler/e-vitamin-komplex-200-ie
http://matkalkyl.se/se-aggulakonventionellt.php
http://matkalkyl.se/se-laxra.php
http://www.arla.se/vara-produkter/produkt/?productid=7310865083234
http://www.standardprodukter.se/svenska-kosttillskott-for-hund-katt-benmjol.html#.VrIX8PnhDIU
http://matkalkyl.se/se-notblodra.php
http://www.standardprodukter.se/svenska-kosttillskott-for-hund-katt-blodmjol.html#.VrIX2PnhDIU