Blandat

Hälsofördelar av att leva med katt

2016-04-20 14:16 #0 av: burmamys

Min upplevelse av att leva med burmakatter är att det ökar mitt välbefinnande. Jag undrade om det endast var en subjektiv känsla, eller om det finns vetenskapliga belägg för att livet med katter kan ge hälsofördelar. Jag har sökt och läst ett antal vetenskapliga och populärvetenskapliga texter och artiklar i ämnet. I denna text har jag sammanfattat de svar jag funnit.

Burmakatter är mycket sociala katter

Nyare studier visar att de flesta hälsofördelarna av att leva med katt beror på hur starkt människan knyter an till sitt djur. Thailändska kattraser utmärker sig genom att ha ett större socialt behov av att umgås med andra katter och människor, jämfört med övriga kattraser och huskatter. Katter med ett stort socialt behov är mer angelägna om hur husse och matte mår, och söker oftare kontakt. Dessa katter märker direkt om du är sjuk, har en inflammation eller känner dig nedstämd eller ångestfylld. De oroas av att du mår dåligt och erbjuder då närhet och tröst. När jag haft ont har jag alltid minst en av katterna lagt sig hos mig och tryckt sin kropp mot mig och spunnit. Jag tror därför att den som hoppas på att uppleva starka hälsofördelar gör klokt i att skaffa just burmakatter!

Att leva med katt ger värdefullt sällskap och fysiologiska hälsovinster

Studier visar att personer som har sällskapsdjur mår bättre än de som inte har det, de har bättre självkänsla, är mer utåtriktade, och relationen med sällskapsdjuren kompletterar relationerna med andra människor, så att sällskapsdjursägarna får lättare att hantera stress, motgångar, ångest och nedstämdhet.

Man har även kunnat mäta fysiologiska vinster i form av sänkt blodtryck, sänkta stresshormoner, minskad risk för hjärtinfarkt, och ökade halter av oxytocin och endorfiner som utsöndras när vi känner kärlek och lycka, och som även har en smärtlindrande och immunförsvarsstärkande effekt. Därtill minskad risk för allergier och astma hos barn som får umgås med pälsdjur under sitt första levnadsår.

En fördel med sällskapsdjur som t ex katter, är att de inte medför risk för spända relationer eller känslomässig upp- och nedgång, något som är vanligt i vänskapsrelationer och särkilt i relation med kollegor, bekanta och släktingar där relationen inte alltid är självvald. Sällskapsdjur erbjuder i regel villkorslös och stabil affektion, fri från spänningsmoment associerade med sociala konventioner.

Allra störst nytta av kontakten med sin katt har den som lever i ensamhet, på grund av svårigheter i det sociala samspelet eller på grund av sjukdom eller handikapp, eller hög ålder och medföljande åldersrelaterade krämpor. Personer som har någon autismspektrumdiagnos brukar ha lättare för att knyta an till ett djur och där är katter särskilt lämpliga tack vare att de inte är så påflugna och intensiva i sin uppvaktning som en hund ofta är. Många barn med autism har med hjälp av relationen till en socialt orienterad katt utvecklat sin förmåga att hantera relationer med andra människor, samtidigt som de stärkt sin självkänsla. Hundar eller katter används på en del sjukhus och äldreboenden för att öka patienternas och de boendes mentala och fysiska välmående.

Fördelar med katt istället för hund

En katt erbjuder sällskap men på ett annat sätt än en hund. Katter är mer självständiga än hundar eftersom de inte är beroende av att passa in i flocken. Umgänget är mer jämlikt, både katten och människan måste visa hänsyn och uppskattning i relationen. Detta gör att tillgivenhet från katten värderas högre än när samma tillgivenhet kommer från en hund, som har ett starkare behov av att visa tillgivenhet till potentiella flockledare, eller från en bekant som förväntas visa tillgivenhet på grund av sociala konventioner.

Flera studier av hundägare visar även hur promenaderna med hunden medfört ökad kontakt med grannar, och enligt min erfarenhet gäller detsamma för den som går ut med sin katt i koppel. Jag har fått kontakt med många av de grannar som jag inte kände tidigare sedan jag började gå på koppelpromenad med katterna. Tänk bara på att du behöver vara mer följsam och tålmodig när du promenerar med din katt (vilket å andra sidan ger tid för trevliga samtal med grannarna).

Katter som påminner om rutinerna

Katter är vanedjur som trivs bäst om viktiga saker sker på ungefär samma sätt och vid samma tid, varje dag. De lär sig snabbt vilka rutiner som gäller och särskilt de sociala katterna fäster stor uppmärksamhet vid att ”övervaka” dessa. Genom att katterna håller tiden så får du också hjälp i att upprätthålla struktur och rutiner i vardagen. Ju mer social katten är, ju starkare knyter den an till dig och ju mer förväntar den sig av dig som vårdare. En social burmakatt påminner plikttroget om alla rutiner den uppmärksammat, inte bara sin egen matutdelning. Om jag t ex hoppar över någon del av morgonrutinen, som t ex att borsta tänderna, så påkallar katten min uppmärksamhet med att jama och peta på mig med tassen!

Kattens spinnande lugnar och läker

Katter spinner på en frekvens som har visat sig ha lugnande och även läkande egenskaper på både benvävnad och mjukdelsvävnad. När du är nära en katt som spinner blir du lugn. Utsöndring av stresshormoner minskar och blodtrycket sänks, samtidigt som utsöndring av oxytocin ökar och ger en känsla av välbehag och kontakt. Katter spinner specifikt för att lugna sig själva och sin omgivning.

De flesta katter är angelägna om att deras människor vaknar i tid, och sociala katter som burmakatter är särskilt angelägna om att du också vaknar på gott humör. Jag blir väckt varje morgon av att minst en katt kryper ner under täcket vid min axel med sin kropp tryckt mot min, och spinner på hög volym. En mer rofylld väckningsrutin får man leta länge efter!

Livliga och nyfikna katter underhåller och aktiverar

Burmakatter har ett stort behov av aktivering, och deras sociala natur gör att de vill att du deltar i aktiviteterna! Du slipper ta flera promenader om dagen, något som är nödvändigt för hundägare, men du kan inte vara helt passiv med dessa katter. Det räcker inte att servera mat och rensa lådan utan du behöver också erbjuda mental och fysisk stimulans, vilket hjälper dig att vara mer aktiv och kreativ! När de inte får din uppmärksamhet kan du nästan räkna med att de hittar på något att roa sig med på egen hand, och även om det kan kosta dig en vas eller ett söndertrasat toalettpapper, brukar det också ge ett gott skratt då du upptäcker deras hyss. Alla klipp med roliga katter på Youtube vittnar om detta! Om du är rädd om dina ägodelar bör du se till att köpa två katter, så de kan roa varandra, och även köpa vippor, bollar, och andra leksaker till dina fyrfota vänner. Den som lever med aktiva och nyfikna katter lär sig snart att leka med och aktivera sina katter, de sociala burmakatterna brukar vara mycket duktiga på att visa sina människor vad de vill göra!

Katter som sover i sängen ger en känsla av trygghet

Vi människor är sociala varelser med behov av samspel och fysisk kontakt. Att ha en katt i sängen kan till en början kännas ovant, du kanske oroar dig för att störa katten och ligger alldeles stilla, men snart kommer du att upptäcka att katterna anpassar sig smidigt efter dina rörelser och då kommer du att kunna njuta av att ha en den där. Att få ha en varm, mjuk kropp nära under natten har en lugnande och trygghetsgivande effekt som till och med kan vara beroendeframkallande, så att när du ibland sover utan kan känna det som att något viktigt saknas och får svårt att somna. Den som liksom många i dagens stressade samhälle har svårt att varva ner kan få riktigt god hjälp av en spinnande sovkompis, då kattens spinnande lugnar och läker mycket effektivt. Det är till och med så att deprimerade och ensamma människor erbjuds behandling i form av med samma frekvens som i katters spinnande.

Slutligen några egenskaper som är specifika för just burmakatter:

Den silkeslena pälsen ger njutning

Burmakatter har den finaste pälsen av alla katter. Den är kort, tätliggande och alldeles silkeslen, vilket ger sinnlig njutning varje gång du smeker din katt. Att pälsen dessutom är underhållsfri och fäller minimalt gör att du slipper ett vanligt irritationsmoment hos kattägare. Den korta täta pälsen gör också att kattens muskler framträder tydligare och katten känns varmare, vilket ytterligare förstärker upplevelsen.

Uttrycksfulla ögon ger starkare känslomässiga band

Burmakatter har stora gula ögon, och en speciell form på ögonen med rak övre linje och rundan undre linje, som gör att katten ser trulig eller trumpen ut. Det missnöjda och samtidigt barnsliga uttrycket har en psykologisk effekt på dig som gör dig extra angelägen om att tillfredsställa din katt. Burmakatter är därför extra bra på att manipulera sina människor, och detta bidrar till att banden mellan katt och människa blir ovanligt starka.

Estetiskt tilltalande katt väcker din beundran

Burmakatter har en elegant och muskulös kropp och de rör sig som en panter. Om du håller din burma i god kondition får du njuta av att ha en vacker och smidig varelse i din närhet. Estetisk njutning väcker sinnena och gör dig mer mottaglig för annat som är vackert omkring dig!

 

Källförteckning

http://www.bmj.com/content/331/7527/1252

 

http://www.petmd.com/blogs/thedailyvet/lhuston/2012/aug/health_benefits_of_living_with_cats-26629

 

https://www.lovethatpet.com/cats/getting-started/benefits-of-owning-a-cat/

 

http://ww2.lakartidningen.se/old/content_0345/pdf/3688_3690.pdf

 

http://www.scientificamerican.com/article/why-do-cats-purr/

 

http://news.ufl.edu/archive/2011/03/vibration-helps-reduce-pain-in-chronic-sufferers-uf-researchers-find.html

 

http://www.animalvoice.com/catpurrP.htm#References

 

http://www.apa.org/pubs/journals/releases/psp-101-6-1239.pdf

 

http://www.apa.org/news/press/releases/2011/07/cats-dogs.aspx

 

http://ajcc.aacnjournals.org/content/17/4/373.short

 

http://www.apa.org/pubs/journals/releases/psp-101-6-1239.pdf

 

https://www.youtube.com/watch?v=tntOCGkgt98

 

https://www.youtube.com/watch?v=25OUFtdno8U

 

http://www.playfulkitty.net/2014/08/14/depression-story-cats-help/

 

Anmäl
2016-04-20 14:33 #1 av: _Fisken

Utmärkt artikel !

Anmäl
2016-04-20 14:53 #2 av: Tjeja

Toppen artikel!Tummen upp

Burmisar är en fin representant för katter som husdjur! Sen tycker jag det är skönt att det idag kommer in allt fler studier som bevisar att husdjur över huvud taget är hälsosamt att ha. Hjärta

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-04-20 16:44 #3 av: burmamys

Tack snälla! 😃 Ja, det verkar finnas ett ökat intresse för att studera vilka effekter katter har som sällskapsdjur. Tidigare var man nästan bara intresserad av hundar men allt eftersom katter ökat i popularitet så har intresset för att studera dem ökat också.

Anmäl
2016-04-20 17:14 #4 av: Tjeja

#3 Eller hur?  Katter kan göra minst lika stor nytta om än på helt andra sätt än hundar. Trist att de två alltid skall jämföras på hundars villkor. En hund kan aldrig skapa samma välbefinnande som en spinnande katt kan göra t e x. Hjärta

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-04-20 17:44 #5 av: burmamys

#4 Precis! 😘 ❤

Anmäl
2016-04-29 14:54 #6 av: burmamys

Och här finns ett exempel från en lokaltidnings nätupplaga som länkats av Uppkatten på Hittekatter ifokus, på hur viktigt det kan vara för välmåendet och hälsan att få dela sitt liv med en burmakatt!Glad

http://www.sn.se/personligt/1.4013777 

Anmäl