Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Blandat

Att köpa katt

2016-07-17 13:00 #0 av: burmamys

Drömmer du om att köpa en katt eller två? Men vill fatta genomtänkta beslut för att allt ska bli så bra som möjligt, både för dig och för dina nya vänner? Då hoppas jag att denna lilla guide kan vara till nytta för dig, så att det efterlängtade kattköpet ska bli precis så underbart som du drömt om!

Det första du bör ha tänkt igenom är om du verkligen har tid, pengar och engagemang för att ta hand om katten under hela dess liv. En katt kostar inte bara i inköp, utan den behöver mat, minst en men gärna två kattlådor, möjlighet att klösa, klättra och leka, försäkring, årliga vaccinationer, hälsokontroller och veterinärvård vid behov. Katter lever relativt länge jämfört med många andra sällskapsdjur, och det är inte ovanligt att de blir 15-20 år gamla. Det är också viktigt att din familj eller partner är med på idén, katter är känsliga för vår sinnesstämning och mår dåligt om det blir bråk i familjen.

Men om du tänkt igenom allt detta, då återstår att fundera över följande:

  • vilken typ av katt du vill ha,
  • var och hur du ska köpa din katt,
  • hur du känner igen en extra noggran uppfödare,
  • vilka förberedelser som behövs innan du får hem din nya familjemedlem, och
  • hur du bäst introducerar din nya familjemedlem

VILKEN SORTS KATT PASSAR MIG BÄST?

Raskatt eller huskatt?

Fördelen med att köpa en raskatt är att du vet vad du får, och du stödjer en seriös kattavel. Raskattklubbarna har varit med om att driva på en positiv utveckling som ökat kattens status och värde. En raskatt har ett specifikt utseende som finns beskrivet i rasens standard, och med detta följer också ett mer eller mindre typiskt beteende.

Eftersom du läser på Burma ifokus gissar jag att du är nyfiken på burman? Burmakatter är väldigt sociala och sällskapliga, de är aktiva, lekfulla och väldigt nyfikna. Jag älskar de här charmiga, interaktiva katterna som alltid är intresserade av vad deras människor gör! 

Burmakattens typiska beteende tycker jag finns fint beskrivet här:

http://www.burmaklubben.com/index.php/burman/info/13-en-sammetskladd-liten-ligist

Och burmakattens standard kan du läsa om här:

http://www.burmaklubben.com/index.php/burman/rasstandard

Alla katter som saknar stamtavla är huskatter. Detta alldeles oavsett hur de ser ut, eller vilka föräldrar de har. För att en katt ska vara en raskatt måste dess föräldrar vara raskatter med stamtavla, antingen av samma ras eller med i ett planerat och godkänt utparningsprogram, och kattungen ska vara registrerad och stambokförd i det kattförbund som uppfödaren tillhör, och ha egen stamtavla.

Det finns idag ett enormt överskott av huskatter, och en följd av detta är att våra katthem svämmar över av hemlösa katter. Eftersom huskatter saknar stamtavla vet man inte deras bakgrund mer än max ett par generationer, de kan därför se ut och bete sig på väldigt olika sätt, och det är svårt att veta hur den lilla kattungen kommer att bli som vuxen. Om du hellre vill ha en huskatt rekommenderar jag att du köper en hemlös huskatt från ett katthem.

Vuxen katt eller kattunge?

Kattungar är fantastiskt söta, men det kan ändå vara värt att fundera på om en kattunge passar dig bäst, eller om du hellre bör köpa en vuxen katt.

Genom att välja en vuxen katt får du en katt vars personlighet redan är utvecklad, vilket gör det lättare att hitta en katt vars personlighet passar dina önskemål. En vuxen katt har inte fullt så mycket överskottsenergi och äventyrslust, och kommer inte att riva ner och tugga på saker och hoppa överallt i samma utsträckning som en kattunge. Du missar kattungens galna, söta och roliga upptåg, men katten kommer ändå att knyta an till dig precis lika starkt som om den kom till dig när den var liten. Burmakatter är aktiva och lekfulla hela livet, så du kommer inte att få tråkigt!

Fördelen med att välja en kattunge är att du får leka och gosa med en vansinnigt söt liten varelse som bjuder på underhållning dygnet runt (med sovpauser då och då), och du får följa kattens utveckling från söt liten parvel till vild tonåring och sedan mer mogen vuxen katt. Du bör dock vara beredd på att det är full fart med oräkneliga hyss och busiga upptåg från det att kattungen närmar sig fyra-fem månader tills den är ungefär två år gammal.

En katt eller två?

Fördelen med att köpa två katter är att katterna har varandra, att leka och brottas och mysa med på katters vis. Särskilt en mer aktiv kattras som burma kan bli ganska påfrestande som ensamkatt, du bör då vara beredd på att umgås med och aktivera din katt flera timmar varje dag. De flesta uppfödare är därför ganska bestämda på att rekommendera att man köper två, om det inte redan finns en katt eller undantagsvis en kattvänlig hund i hushållet. Burmakatters stora sociala behov gör att de kan bli olyckliga om de inte får en likasinnad kompis att leka med, tvätta på och sova med. Det innebär inte att relationen till dig som människa blir lidande, snarare tvärtom. Du kommer alltid att vara den mest spännande individen för dina katter, och två nöjda och tillfredsställd katter blir ett underbart sällskap.

Jag rekommenderar absolut att du bör skaffa två katter när du väljer burma, men det går oftast bra att köpa en burma och komplettera med en aktiv och social katt från ett katthem.

VAR HITTAR JAG MIN KATT?

En raskattunge från en seriös uppfödare

Jag tycker detta är det bästa och säkraste alternativet för att köpa katt! Om du väljer att köpa en raskattunge från en seriös uppfödare får du en katt med stamtavla (och alltså känd härstamning), som har fått båda sina vaccinationer för kattsnuva och kattpest, är id-märkt med chip, registrerad i kattförbundet som uppfödaren tillhör, och som blivit socialiserad och uppväxt på bra foder enligt förbundets krav på uppfödning. Uppfödaren bör ha en avelsförsäkring inklusive 3 års doldafelförsäkring, samt individuell försäkring på kattungarna som köparen tar över vid försäljningen.  

Du får möjlighet att träffa kattungarnas mamma, och ibland även pappan. Kattungarna socialiseras på ett genomtänkt sätt, så att de är vana vid de aktiviteter som förekommer i ett hem och är bekväma med kloklippning och annan hantering, och vana att bli hanterade av olika människor. Uppfödaren kan också berätta om kattungarnas personligheter, och om du är intresserad av utställning kan du få hjälp att välja den kattunge som verkar mest lovande (dock går det inte att veta säkert, det är alltid en kvalificerad gissning).

De flesta kattungar säljs vid 12-16 veckors ålder, men det händer även att äldre ungar är till salu på grund av att deras nya ägare ångrat sig, kanske för att någon i familjen är allergisk. Kattungen ska alltid vara besiktigad inom en vecka innan försäljningen. Vid försäljningen ska säljaren skriva överlåtelseavtal och ägarändringsblanketten ska fyllas i och skickas till ID-registret. En burmakattunge kostar idag (2016) omkring 7.500 -9.500 kr.

Det finns flera kattförbund, men i Sverige är SVERAK det största och sorterar under det internationella förbundet FIFE. Andra internationella kattförbund som har uppfödare i Sverige är t ex TICA, WCF och CFA. Genom att söka efter en uppfödare som är ansluten till ett erkänt kattförbund så vet du att uppfödaren följer grundläggande krav på uppfödningens kvalitet. Här kan du se vilka lokala kattklubbar som sorterar under SVERAK: http://www.sverak.se/bli-medlem/sverak-klubbar/

Burmaklubben har följande avelsrekommendationer: http://www.burmaklubben.com/index.php/avel/avelspolicy

På Burmaklubbens hemsida hittar du dels en lista över uppfödare, och dels en ständigt uppdaterad lista över födda kattungar: http://www.burmaklubben.com/index.php/kattungar/fodda . Länkar till uppfödarens hemsida gör det enkelt att surfa runt och jämföra de olika uppfödarna!

Försäljning av katter regleras av konsumentlagen och konsumentköplagen, och katten räknas då som en vara precis som en soffa eller en dammsugare. När en privatperson köper en katt är det konsumentköplagen som gäller, vilket i korthet innebär ett större skydd för köparen som anses vara i underläge gentemot den kunnigare säljaren/uppfödaren. Här kan du läsa mer om vad lagen säger när det gäller köp av katt: http://www.sverak.se/wp-content/uploads/2015/05/Inlagan-2015-1-Katten-och-lagen.pdf

Men du kanske föredrar att köpa en äldre katt? Eller hoppas på att få ett lägre pris hos en privatperson på Blocket?

En äldre omplaceringskatt från en seriös uppfödare

Det händer då och då att uppfödare måste omplacera en katt som är pensionerad från avelsarbetet (ofta vid 3-5 års ålder), eller en katt som måste flytta på grund av osämja i kattflocken. En sådan katt har ofta mer könstypiskt beteende än en katt som blivit kastrerad tidigt, men i regel är detta ett ganska säkert sätt att köpa en väl hanterad katt med alla papper i ordning. Se till bara att få veta varför katten omplaceras, om den har svårt att leva med andra katter, strilar eller har andra problem som är viktiga att känna till. Katten ska självklart besiktigas av veterinär innan försäljningen och överlåtelseavtal ska skrivas. För att slippa karenstid och undantag i försäkringen bör du ta reda på vilken försäkring katten haft hos uppfödaren samt om den fått veterinärvård, och för vad. En vuxen katt brukar säljas billigare, men priset varierar beroende på kattens ålder, ev problem, m.m.

En hemlös katt från ett katthem

Om du har möjlighet att ta hand om en hemlös katt från ett katthem så gör du en riktigt god gärning! Det finns alldeles för många hemlösa katter som söker ett eget hem. Personalen på de seriösa katthemmen brukar ha god kunskap om de katter de placerar ut, och även vara tillgängliga för råd och stöd efter att katten flyttat hem till dig. Katten ska vara vaccinerad, id-märkt med chip, och kastrerad. Ett sätt att kolla om katthemmet är seriöst är att se om det är ett No Kill –katthem och samarbetar med SVEKATT (http://www.svekatt.se/). Det du bör tänka på är att många katter som varit hemlösa är mer eller mindre skygga, och de kan ha varit med om jobbiga händelser som skapat specifika rädslor, men det finns även de som är precis lika tama och keliga som en vanlig katt. Prata därför med katthemspersonalen om vilken typ av katt du har möjlighet att ta hand om!

En kattunge från en privatperson

Jag anser att man under inga omständigheter bör stödja oseriös avel, vilket det är när privatpersoner bestämmer sig för att ta en kull på sin katt, utan att följa kattförbundens regler för avel. Anledningen är oftast att man vill tjäna pengar på försäljningen, utan att stå för de tester, avgift för parningen, kattungarnas registrering, vaccinationer och andra kostnader som ingår i seriös avel. I en del fall har man helt enkelt låtit honan gå ute och bli parad av någon okänd hane. Eftersom föräldradjuren inte är testade är risken stor att kattungarna bär på någon genetisk defekt, och ibland bär de på virus eller parasiter. Och oavsett vilka rasinslag katten påstås ha, så är det en huskatt du köper så länge den inte har en korrekt stamtavla. Det förekommer även hemsnickrade ”stamtavlor” så be att få se den digitala stamtavlan på kattförbundets hemsida för att vara säker. Köp inte från dessa oseriösa människor, alldeles oavsett hur söt kattungen är! Detta är som tur är ovanligt inom burmarasen även om det förekommer ibland.

En omplacering från privatperson

En omplacering från en privatperson innebär en chansning. Det finns tyvärr många exempel där den som adopterar en katt från privatperson blivit lurad, då säljaren ljugit om att katten har stamtavla och försäkring, och/eller inte berättat om sjukdomar och beteendeproblem hos katten de vill sälja, detta oavsett om de kräver ett högt pris eller gärna prutar på Blockets obligatoriska femhundring. Om du funderar på att köpa en omplacering från privatperson, se till att få se alla papper i förväg, kräv att katten blir besiktigad hos veterinär innan försäljningen, och skriv överlåtelseavtal. Här hittar du SVERAKS blankett för överlåtelse av katt.

http://www.sverak.se/wp-content/uploads/2015/05/Overlatelse_1006.pdf

Om du är extra noggrann och vill hitta en uppfödare som också är det, finns det några saker du kan hålla utkik efter.

EN EXTRA NOGGRANN UPPFÖDARE

Extra noggranna uppfödare har ofta uppfödardiplomering, vilket innebär att denne har gått SVERAKs kurs för uppfödare: http://www.sverak.se/klubbmedlem/uppfodning/uppfodardiplomering/  

En påläst och kunnig uppfödare kan också ha läst en kurs eller två från Pawpeds academy: https://pawpeds.com/pawacademy/courses/g1/g1info_se.html

Allra viktigast är att uppfödaren gör ett gott jobb i sin avel. En seriös uppfödare anser jag har ett väl genomtänkt avelsprogram med fokus på hälsa. Hen väljer föräldradjur omsorgsfullt utifrån temperament och typ, och ser till att de är obesläktade i helst 6-8 generationer. Be att få se kattungarnas stambok i SVERAK eller Pawpeds så kan du själv välja flera generationer än de fyra som alltid visas i pappersversionen. Föräldrakatterna bör vara testade för GM2, Hypokalemi och även testade för FIV/FELV (som förekommer hos alla katter) och skannade för HCM (som inte ens är vanligt hos just burma). Om en amerikansk burma används bör den vara testad för burmese head defect. Uppfödaren bör även testa sitt katteri för parasiter och andra smittor, vanligast är Tritichomonas Foetus och Giardia.

Uppfödaren är en person du ska kunna vända dig till med dina frågor för råd och stöd, helst under hela kattens liv. Om du vid ett senare tillfälle blir tvungen att omplacera dina älskade katter kan uppfödaren ofta vara till hjälp tack vare sitt nätverk och förfrågningar om att köpa en äldre katt.

Katterna bör leva som familjemedlemmar hos uppfödaren, och bli väl omhändertagna. I detta ingår att ge dem en god kost, och idag vet vi att barf/färskfoder och blötfoder är mycket bättre för kattens hälsa än torrfoder. Om man ger torrfoder ska detta helst vara ett komplement. Dock är maten en stor kostnad för uppfödare som har många katter. Uppväxtmiljön ska inte vara smutsig eller alltför stökig, och nya katter i katteriet bör isoleras och testas innan de får vara med de andra katterna.

En extra noggrann uppfödare känner sina katter och kattungar, är kunnig i rasens egenskaper, temperament och standard, och tar sig tid att fråga ut och lära känna kattungespekulanterna för att kunna matcha kattungarna med rätt köpare, med kattens bästa i fokus.

Jag ser det också som positivt om uppfödaren är mån om att själv välja vilka katter som ska få användas i avel. Detta kan hen göra genom att kastrera sällskapskatter innan försäljning. Det innebär att kattungen är lite äldre när den säljs, ofta 16 veckor. Men då slipper du ta katten till veterinär för kastrering, och du vet att uppfödaren är noga med att själv få välja vilka kattungar som ska få användas till avel. En del uppfödare kan istället avtala om att ersätta dig för kastrering mot uppvisande av kvitto, eller muntligen rekommendera att du kastrerar din sällskapskatt och neka köpare som de misstänker kan vilja ta kull på en katt uppfödaren anser bör ara en sällskapskatt.

FÖRBEREDELSER

När du äntligen valt ut och tingat dina framtida familjemedlemmar är det några saker du kan förbereda medan du väntar!

Försäkring

Det finns idag många olika försäkringsbolag som erbjuder försäkring för katt. För mig är det viktigt att ersättningen inte sänks när katten blir äldre, eftersom risken att katten får krämpor ökar just när den blir gammal, och att så många som möjligt av de vanliga hälsoproblemen ersätts. Om du vet att du inte har så stora marginaler i din ekonomi kan det även vara viktigt att titta på hur stor självrisken är, och hög procent av den faktiska kostnaden du dessutom eventuellt behöver betala. FORL är en tandsjukdom som få försäkringsbolag ersätter, just för att den är så vanlig bland alla katter (huskatter och raskatter), och kan därför bli en kostsam historia. Här kan du se en översiktlig jämförelse över de flesta (alla?) försäkringsbolagen och deras villkor:

http://www.konsumenternas.se/forsakring/olika-forsakringar/om-kattforsakringar/jamfor-kattforsakringar

Toalett

En katt är ett renligt djur, och gör ogärna ifrån sig utanför lådan. Men en jobbig lådsituation innebär att även mindre stressmoment för katten kan leda till felkissande och felbajsande. Välj i första hand det som katten är van vid sedan tidigare. Optimalt för en katt är dock att ha tillgång till två stora, öppna lådor per katt, och de ska vara väl fyllda (10-15 cm tjocklek) med finkornig sand som är oparfymerad och känns mjuk under tassarna. Den lerbaserade kattsanden är dock inte miljövänlig, så om du är en miljövän bör du välja träbaserad pellets eller kattströ.

Klösmöbel

Alla katter måste få möjlighet att klösa! För att skona dina möbler bör du redan innan katten kommer införskaffa en eller flera rejäla klösmöbler. Tänk på att det är viktigt att välja stabila klösmöbler med tillräckligt stora liggplatser, och som har långa stammar som tillåter katten att sträcka ut sig i hela sin längd när den klöser. En stabil klösmöbel har grova stammar på minst 11 cm diameter, med långa skruvar inne i stammarna. Kattens No 1 är ett märke som håller hög kvalitet, men du kan även söka på ”klösträd för stora katter”.

Du bör även placera klösmöbeln på för katten lämpliga ställen. Vid fönster, så katten får en spännande utsikt att titta på när den vilar på de högt belägna liggytorna, och centralt i rummet där ni ofta är, för där kommer katten att vilja markera sin tillhörighet. En klöspåle vid soffan är därför en god investering!

Leksaker

Alla katter har behov av att jaga, dvs leka! De flesta katter uppskattar mest att leka med fjäder-, tyg-, eller lädervippor som är fästa med ett elastiskt snöre på en pinne, så du kan svinga eller dra vippan förbi katten och utlösa dess jaktinstinkt. Burmakatter är väldigt nyfikna, aktiva och lekfulla långt upp i åren och behöver få leka med dig minst en gång varje dag. Köp gärna några olika leksaker, vippor, bollar, mjuka djur att tugga på, men köp inte alltför mycket innan du vet vad just dina katter faktiskt gillar. Tänk också på att inte ha alla leksaker framme hela tiden, för då kommer katten att tröttna på dem. Göm leksakerna på ett säkert ställe, och låt några i taget ligga framme. Interaktiva leksaker passar också väldigt bra för nyfikna och aktiva katter som gärna undersöker allt de kommer över. Det gäller även papperskassen du bär hem din mat i, en kartong katten kan hoppa ner i, och mycket annat! Förbered dig på att umgås mycket med dina katter och upptäck tillsammans med dem vilka de bästa leksakerna är!

Mat

Att flytta innebär en stor omställning för din katt, och därför bör du alltid ge den samma mat som den fick hos uppfödaren under ett par veckor upp till en månad. När katten landat ordentligt i sitt nya hem kan du börja att försiktigt fasa över till den mat du föredrar. Idag finns det en ökande medvetenhet om att katter är strikta köttätare, som inte tål kolhydrater så bra, och vi vet även att katter har dålig törstreflex och därför behöver få i sig vätska genom maten. Du kan läsa mer om kattens näringsbehov här: http://www.kattstatus.se/sida50.html . Att basera kattens kost på torrfoder innebär alltså att den får i sig en del eller mycket kolhydrater, och väldigt lite vätska. Jag rekommenderar att du utfodrar din katt med barf (biologiskt anpassad rå föda) som du blandar själv eller köper färdigt från t ex MUSH vaisto cat. På bilden barf bestående av köttben, hjärta och lever.

Men det går även bra att ge katten blötfoder av god kvalitet, som t ex Mjau eller Bozita. Se gärna denna tråd för mer information om val av lämpligt foder: http://katter.ifokus.se/discussions/56b256718e0e74460c0007d9-riktigt-bra-mat-till-din-katt

 Introduktionen

När det är dags för din nya familjemedlem att flytta in är det viktigt att du gör introduktionen på ett skonsamt sätt. En ensam kattunge eller två kullsyskon, som är väl socialiserade och nyfikna och självsäkra, som burmakattungar från en uppfödare brukar vara, och som kommer till ett hem utan andra katter, behöver oftast ingen särskild introduktion. Men se till att vara hemma första dagen eller dagarna, ställ matskål, vattenskål, och kattlåda inom några meter från varandra i det rum där du först släpper ut katten/katterna. Visa var lådan och maten finns, och låt dem själva gå på upptäcksfärd! 

Om det redan finns en eller flera vuxna katter i hemmet, är det bra om kattungen får ett eget rum att utgå ifrån, och där du kan stänga in den om de vuxna skulle bli väldigt osäkra eller sura. Låt också de vuxna katterna få egentid utan kattungen, och ge lika mycket uppmärksamhet till de vuxna och till den lilla.


Om du introducerar en vuxen katt till ett hem där det redan finns en eller flera vuxna katter, då behöver du ta det väldigt långsamt och försiktigt, det gäller även sociala katter som burmakatter. Dela av ett eller (om möjligt) några rum till de nya och stäng med vanlig dörr i början, tills den nya har landat, åtminstone ett par dagar. Ta sedan bort dörren eller håll den öppen, och sätt upp kompostgaller emellan, så de kan se och lukta men inte röra. Flytta en filt eller liknande mellan katterna så de får bekanta sig med varandras doft. Om de fortfarande fräser på varandra kan du låta katterna byta rum med varandra regelbundet tills de inte längre fräser när de ser varandra. Testa sedan att leka och ge dem mat på var sin sida av kompostgallret, När de inte längre visar någon stress eller irritation kan du äntligen släppa ihop dem!Skrattar

Källor:

http://www.kattstatus.se/sida50.html

http://www.burmaklubben.com/index.php/burman/info/13-en-sammetskladd-liten-ligist

http://www.burmaklubben.com/index.php/burman/rasstandard

http://www.sverak.se/bli-medlem/sverak-klubbar/

http://www.burmaklubben.com/index.php/avel/avelspolicy

http://www.burmaklubben.com/index.php/kattungar/fodda

http://www.sverak.se/wp-content/uploads/2015/05/Inlagan-2015-1-Katten-och-lagen.pdf

http://www.svekatt.se/

http://www.sverak.se/wp-content/uploads/2015/05/Overlatelse_1006.pdf

http://www.sverak.se/klubbmedlem/uppfodning/uppfodardiplomering/

https://pawpeds.com/pawacademy/courses/g1/g1info_se.html

http://katter.ifokus.se/discussions/56b256718e0e74460c0007d9-riktigt-bra-mat-till-din-katt

http://www.konsumenternas.se/forsakring/olika-forsakringar/om-kattforsakringar/jamfor-kattforsakringar

 http://www.kattstatus.se/sida51.html

http://kattbeteende.se/kattguider/katterna-ar-osams-introduktion-av-ny-katt 

Anmäl
2016-07-17 15:46 #1 av: burmamys

Kom gärna med synpunkter om det är något jag missat! Glad

Anmäl
2016-07-17 16:27 #2 av: grandma

Jag tycker det är en bra tråd för nya kattköpare och jag tycker att den kan vara låst för kommentarer. Alltså som en ren info-tråd. Sen kan man ju fråga och diskutera i en egen tråd om man vill det. Bara en tanke. 

Anmäl
2016-07-17 18:33 #3 av: burmamys

Tack så mycket!Hjärta Hmm ja det är nog en bra idé att låsa denna, min tanke var ju precis det, att skriva en guide för den som funderar på att köpa katt!Glad

Anmäl
2016-07-17 18:44 #4 av: kattöga

Innan ni låser: Jättebra artikel med många bra tankeväckare och tips! Tummen uppBlomma

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2016-07-17 18:46 #5 av: burmamys

Tack så hemskt mycket!BlommaGlad Jag hoppas ju att den ska göra nytta, iallafall för någon!Skämtar

Anmäl
2016-07-17 21:57 #6 av: Dimocarpus

Det hade jag behövt förra året innan mitt långa sökande efter information om katter men nu behöver jag mer info om annat istället Skämtar

Kanske tillägga att göra ett kattsparkonto? (det gör jag även om jag har tecknat dyr försäkring men dock så användbart för mina katter om det skulle hända något). 

Posta du på andra ifokus forum som har med katter att göra? Tycker att alla kan få veta det plus att du gör ju lite reklam för våra underbara burmor.  

Good job, burmabus! Gillar att du har sån koll! Kramas

Anmäl
2016-07-17 22:03 #7 av: Dimocarpus

Såg nu i andra hand att du har delat i andra forum Oskyldig

Anmäl
2016-07-18 00:09 #8 av: Dimocarpus

Oj, inte andra hand, efter hand. 😉

Anmäl
2016-07-18 12:24 #9 av: burmamys

#6 Det var precis så jag tänkte, vilken information hade jag velat ha då när jag började fundera på att köpa katt? Blev en ganska lång text men jag ville gärna få med allt det jag tycker är viktigt att tänka på. Hoppas den kommer till nytta.

#7 Jo, jag har tänkt lägga länkar på flera kattsidor. Jag skriver ju ganska tydligt utifrån burma så jag vet inte om det uppskattas att ha den som inlägg på de andra kattsidorna men en länk måste ju vara okej?

Anmäl
2016-07-18 15:25 #10 av: vendelay

Jag har visserligen redan katter och inga planer på att skaffa fler men läste ändå igenom det och bra skrivet!

Bra att du tar upp katthem. Det var någon som sa "när du adopterar en katt från ett katthem räddar du två katter - dels den du ger ett hem men också den som får bo i rummet efteråt". Finns alldeles för många hemlösa katter, tycker det är bra att du tar ordentligt avstånd från oseriös avel också. Det kan vara sånt en inte tänker på om en inte är insatt. 

En grej som inte står med (eller missade jag det?) är detta med utekatter. Kanske skulle vara något att ta upp också? Jag är volontär på ett katthem som endast adopterar bort innekatter (finns ytterst få undantag och då gäller en hel massa regler), och många frågar om det verkligen är snällt för katten att behöva vara instängd inomhus. Själv undrar jag hur snällt det är att stänga ute katten där det finns bilar och andra farligheter Ledsen

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.