Annons:
Etikettblandat
Läst 5087 ggr
burmamys
2016-08-05 17:16

Att fotografera katt med mobilen

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Sedan Simon och Saga (och nu Sindra) kom in i mitt liv har jag tagit mängder med bilder på dem, och med tiden blivit allt mer intresserad av att försöka ta snyggare bilder, trots att jag inte har någon systemkamera. Nu vill jag gärna passa på att dela med mig av mina tips!

Jag har alltså inte någon systemkamera. Så när det gäller frågor som val av kamera eller objektiv så kan jag tyvärr inte hjälpa till. Jag har, i likhet med många andra, bara har en mobilkamera. De tips jag har att dela med mig av utgår från mina erfarenheter av att fotografera med den. 🙂

Ha kameran tillgänglig

De roligaste och mest minnesvärda bilderna i mitt tycke är de som fångar kattens roliga ögonblick i vardagen! När den busar, hittar på dråpliga hyss, eller bara myser med dig. Här har ju mobilkameran en fördel eftersom den ofta är i närheten när det händer något. Kräver väl inte heller någon förberedelse gällande inställningar utan det är bara att fotografera!👍

Ta många bilder på en gång

Detta gäller särskilt katter i rörelse (vilket mina är för det mesta), om du tar många bilder så ökar chansen rejält för att några faktiskt blir bra! Var restriktiv när du gallrar och spara bara de allra bästa och/eller roligaste bilderna.

Många bilder när katten är i rörelse ökar chansen att några blir bra

Hitta ögonen

Personligheten syns i ögonen, så om du vill se katten som individ är det ett stort plus om du möter dess blick med kameran. Katten kan med fördel titta på dig från sidan, jag tycker det förstärker känslan av kontakt jämfört med en bild rakt framifrån. En rolig gest eller min kan också vara extra festligt att fånga på bild!

Fokus på ögonen när Saga busar

Om du har en lekfull katt kan det vara svårt att få den att titta mot kameran. Testa att vifta med något spännande (men inte alltför spännande) framför katten för att fånga dess uppmärksamhet en stund. Leksaker typ en pinglande boll eller rasslande leksak är oftast mer ”lagom” än t ex roligaste vippan eller godaste godiset!😂

På denna bild gjorde jag misstaget att locka med godaste godiset

Placera dig rätt

Bilder uppifrån gör att katten ser liten och söt ut, bilder nerifrån ger ett mäktigare och vildare uttryck. För att förmedla personlig kontakt med katten bör du ta närbilder där katten befinner sig i ögonhöjd med dig. Ett enkelt knep för att få katten i ögonhöjd är att fotografera katten när den sitter på något, exempelvis i ett klösträd, på köksbänken eller på en hylla.

Om du befinner dig långt ifrån, försök beskära bilden för att ”komma närmare”, men utan att förlora för mycket skärpa. Här är det en fördel om din kamera har fler megapixlar.

Här har jag fångat Simon och Sindra i ögonhöjd vilket gör att de upplevs mer personliga

Hela kroppsdelar

Var försiktig så du inte av misstag kapar en tass, halva svansen eller ena örat. Om du kapar, kapa ordentligt så det framgår att du t ex bara ville ha ansiktet med fokus på ögonen i bilden. Tänk också på att ha lite mer utrymme åt det håll som katten tittar åt än bakom katten när du beskär, och räta upp bilden om den råkar vara lite sned.

Tänk på ljuset

Bra ljusförhållanden är viktigt för de flesta kameror, ju enklare kamera ju viktigare blir det. Försök placera dig med ljuskällan, som helst bör vara solen, i ryggen, men utan att själv blockera ljuset. Ljus som faller in från sidan kan också bli väldigt snyggt men undvik motljus eftersom katten då blir reducerad till en siluett. Om du kan, gå runt katten och testa olika vinklar tills du hittar det som blir bäst!

Alltför starkt ljus ger ett hårt intryck med alltför skarpa kontraster, snyggast är ofta det mjuka dagsljuset sent på eftermiddagen eller då det är lite lätta slöjmoln på himlen. Om du kan justera hur mycket ljus kameran släpper in i fotoögonblicket så kan du med fördel fotografera en mulen dag eller i kvällens skugga. På min mobil heter den funktionen ”EV”.

Denna bild är tagen på kvällen, i skuggan

Inomhusbelysning kan ge annan vitbalans, så bilden blir lite för gul, och skärmljus från t ex TV kan göra bilden blåaktig. Kolla om du har möjlighet att redigera vitbalansen i din kamera så du får en rättvis färgåtergivning i den färdiga bilden. Spotlights ger hårdare ljus, men på tillräckligt avstånd och riktade åt olika håll han de istället ge en positiv effekt då de framhäver glansen i pälsen utan att skapa för skarpa skuggor.

Inomhus i rätt ljus ser pälsen lite glansigare ut

Rent allmänt är dock lampor med ett vitt ljus och med en skärm som sprider ljuset maximalt genom att rikta det mot taket allra bäst. Ju svagare och smalare ljuskälla, ju oskarpare (pixligare) blir bilden. Har du svag belysning i rummet och har möjlighet att ta dit en extra lampa, ställ den så nära dig du kan (långt från väggen) och rikta den rakt mot väggen bakom dig så ljuset sprider sig maximalt i rummet.

Undvik att använda blixt, det ger nästan alltid väldigt hårda kontraster, mer eller mindre förvrängd vitbalans och dessutom lysande ”ailien-ögon”. Inte snyggt. Jag använder bara blixt om jag ska fota katterna i ett mörkt utrymme, t ex när de busar under köksbänken!

Tänk på bakgrunden

Katten kan lätt ”drunkna” i en rörig bakgrund, men framträder fint mot en enfärgad bakgrund. Om du har möjlighet att fokusera i bilden (jag har en funktion som heter ”bokeh” som gör detta) så kan du trolla bort bakgrunden genom att allt annat än det som är i fokus blir suddigt. Denna funktion förutsätter dock att katten är stilla, så det är inte så ofta jag kan använda den.

Denna bild är tagen med "bokeh" som fokuserar bilden

Det är också bra om bakgrundens färg harmonierar med kattens färg/färger. En svart katt på en ljus bakgrund ger för skarpa kontraster och du ser bakgrunden medan katten blir en osynlig silhuett, en blå eller grön bakgrund däremot låter den svarta katten framträda mycket bättre.

Om katten själv har varma toner i pälsen, t ex brun eller röd/orange så gör den sig bättre mot en bakgrund i någon mörkare röd eller ljusare varmbeige färg. En kall blå bakgrund gör kattens färg lite urblekt. Om katten har kalla toner i färgen, t ex gråblå eller silverfärgad, så gör den sig bättre mot en bakgrund i någon kall mörkare blå eller ljusare turkos färg. En varmröd bakgrund gör att det silvriga ser gulaktigt ut. Om ditt fokus är kattens ögon, välj en färg som harmonierar med ögonen. Ett enkelt sätt att fixa rätt bakgrund är att hänga upp ett skynke i lämplig färg där katten ska vara, eller fotografera katten i en passande (enfärgad) soffa eller fåtölj.

Kallt ljus i denna bild på Saga gör hennes maskning mer blå

Tyvärr har nästan alla mina bilder väldigt rörig bakgrund eftersom jag främst vill visa mina katter i olika vardagssituationer, men om du går in för att ta en snygg ”studiobild” på din katt, där själva katten framträder så bra som möjligt, då är bakgrunden mycket viktig.

Tapeten i bakgrunden harmonierar med de röda tonerna i Sindras päls

Lycka till!

Ja, det var väl allt som jag kan komma på just nu i alla fall. Lek och experimentera och ha framförallt roligt med din katt/ dina katter! Önskar alla lycka till med fotograferandet! 🙂

Annons:
kara_murray
2016-08-20 20:44
#1

Tack!! Vilka bra tips och enkla hanteringar på hur man får fokus på katterna. Sedan har ju inte alltid katterna samma plan som oss…

burmamys
2016-08-21 12:36
#2

Tack snälla!🙂 Insåg att det fanns ingen artikel som är till för den som endast tar bilder med sin mobil, så jag tänkte att det kanske vore en bra sak att skriva. Ja det är verkligen inte lätt att arrangera bilder med livliga katter, de har precis som du skriver oftast alldeles egna idéer på vad de vill göra!😉

Upp till toppen
Annons: