Annons:
Etikettburmarasen
Läst 28773 ggr
burmamys
1/16/17, 7:43 PM

Är burma rätt kattras för mig?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I denna artikel har jag funderat över burmans egenskaper. Då och då dyker det upp inlägg där någon vill ha hjälp att välja rätt kattras, och jag brukar svara på dessa efter bästa förmåga. Här har jag försökt att med glimten i ögat lista några skäl för att välja just en burma, eller för att avstå.

Sällskaplig

En sak som verkligen är utmärkande för burmakatter, är att de är oerhört sociala och kontaktsökande. Om du vill ha en katt som vill vara nära dig mest hela tiden och lägger sig i allt du gör, då är burman rätt val! Allt kanske inte går lika fort när du har en burma som kliver på tangentbordet, envisas med att följa med på promenaden uppflugen på din axel, hoppar i sängkläderna eller kryper in i tvättmaskinen och plockar ut sockorna för den tycker du sorterat fel. Men delad glädje är som bekant dubbel glädje och du är garanterad många skratt, varje dag! Du som människa ska helst bjuda in din burma att delta i dina aktiviteter, och även erbjuda en stunds lek, och en stunds mental aktivering med fodergömmor eller t ex koppelpromenad, helst varje dag.  En sak är säker, du kommer inte att känna dig ensam med en burma i huset!

Om du däremot inte har tid att umgås med din burma, helst varje dag, eller föredrar att göra allt så som du är van, då är inte burma rätt val för dig!

En riktig vän

En burma är en utmärkt lyssnare när du vill berätta om dagens glädjeämnen och bekymmer, och många svarar dig med sin speciella, lite hesa röst. Med tiden kommer burman att lära sig en hel del ord om du är någorlunda konsekvent, och du kommer att uppleva att du fått en riktig vän, som förstår dig bättre än de flesta! Burmakatter är uppmärksamma och känslosamma individer som söker kontakt med dig för att känna av hur du mår, och när du är trött och svag avstår de från att busa och ligger istället nära dig och spinner och värmer där det gör ont. En burma vill vara nära och känna din kropp mot sin, och ligger gärna i ditt knä när du vilar eller kollar på TV, och sover med dig i sängen, allra helst under täcket. Söker du en katt som kan vara din vän i vått och tort, som känner av din sinnesstämning och tar hand om dig när du är sjuk eller nedstämd, då är burman rätt för dig!

Om du föredrar en katt som sköter sig själv större delen av dagen, då bör du avstå burma och istället välja en mer självständig katt.

Silkeslen

Om du uppskattar sinnlig njutning, och ogillar att dammsuga, då är burman rätt val för dig! Burman har den finaste pälsen av alla katter, den är kort, tät, och saknar underull. Därtill är burmans päls blank och alldeles silkeslen och en njutning att ta på. Eftersom burman saknar underull fäller den minimalt, vilket innebär att du inte behöver dammsuga mer än vanligt. Ja du behöver troligen inte ens borsta din burma! När fällperioden närmar sig på våren eller hösten kan du istället investera några kronor i en mikrofiberduk, fukta den lätt och dra denna längs kattens rygg och sidor ett par gånger, så får du med dig de lösa hårstråna.

Om du däremot gillar att dammsuga ofta, och tycker om att lägga tid på att borsta och bada din katt och reda ut en och annan tova, då bör du hellre välja någon av de långhåriga katterna, allra helst en med mycket underull.

Smart

Du som uppskattar en katt med ett rörligt intellekt, som är uppmärksam på världen och snabbt klurar ut kvickaste vägen till godsakerna, har lätt för att lära sig tricks och garanterat hittar på de roligaste hyssen, du bör välja en burma! Att dela sitt liv med en burma innebär att du delar ditt liv med en smart och påhittig individ som ofta hittar på egna lösningar till vardagsproblemen. Många burmor lär sig snabbt att gå i koppel, öppnar skåpdörrar och lådor, och kan förvandla den tråkigaste vardagspryl till en rolig leksak! Det går absolut att träna sin burma i vardagslydnad och roliga tricks, bara man gör det med humor och tålamod, och respekt för sin burmas signaler.

Om du däremot tar illa vid dig för att katten tuggat på din socka, och föredrar en katt som stillsamt sitter i sitt klösträd, då är burma inte din typ av katt. Om du har bråttom att nå höga resultat i lydnadsträningen bör du istället välja en hund.

Jämlik

En burma är en katt, inte en hund. Du förtjänar gradvis burmans förtroende. Genom att utväxla ömsesidiga bevis på uppskattning, omtanke och kärlek, växer er relation. Du kan aldrig tvinga en burma att göra något den inte vill. Om den känner sig obehaglig till mods, eller upplever dig stressad eller hotfull, då drar den sig undan. Du som är beredd att ge och ta i en jämlik relation med ömsesidig respekt och kärlek, du bör välja en burma!

Om du däremot är för stressad för att ta dig tiden att bygga en ömsesidig kärlek, då bör du köpa dig ett leksaksgosedjur att träna på, innan du skaffar ett levande husdjur.

Atletisk

En burma har en muskulös och elegant kropp med små ovala tassar. Den är stark och smidig och uppskattar att klättra och hoppa i takhöga klösträd och på höga hyllor. En burmahane är ofta något lugnare än en hona, och mer mån om sin säkerhet, men ska inte vara nervös och behåller sin lekfullhet. Honkatter är ofta lite mer energiska och akrobatiska och hoppar ofta och gärna mellan bokhyllorna! Burman rör sig med mjuka rörelser, likt en panter. Du som delar ditt liv med en burma får njuta av upplevelsen att se den röra sig, och se musklerna spela under den korta, blanka pälsen!

Men om du föredrar att katten håller sig på golvet, då bör du välja en mycket stillsam katt, eller ännu hellre en hund.

Två katter

Sanningen är den, att det är mycket svårt för en människa att på egen hand uppfylla en burmas behov av sällskap och aktivering. Om du är beredd att aktivera din katt, och har råd, plats och hjärta för två katter, då är burma rätt ras för dig! Burman är livlig, lekfull och påhittig långt upp i åren, och trivs bäst om den får en likasinnad lekkamrat att leka och brottas med, och att ligga i hög med för en stunds ömsesidigt putsande. Det går ofta bra att köpa en burma och så adoptera en aktiv och kattsocial katt från ett katthem om två raskatter på en gång blir alltför kännbart för ekonomin. Men förr eller senare brukar de flesta burmaägare inse att de bör skaffa en likasinnad kattvän till sin burma. 

Du som endast kan tänka dig att ha en ensam katt, gör bäst i att avstå burma och helst köpa en vuxen katt som av någon anledning inte trivs med andra katter. Det finns också andra kattraser som lättare tolererar att vara ensam katt, men de flesta katter mår allra bäst av att ha en kattvän att umgås med på katters vis.

Blicken

Första gången du ser en burma slås du troligen av dess speciella blick. De gula ögonen som ser lite trumpna ut, som om katten är lite missnöjd men uppfodrande. Som om du inte riktigt når upp till kattens höga förväntningar. Den raka övre linjen med en slant in mot ögonvrån, och den rundade nedre linjen är specifik för endast burman, och bidrar till burmakatternas förmåga att linda alla människor runt sin silkeslena tass. Om du verkligen lovar att alltid göra ditt bästa för att försöka uppfylla din burmas önskemål, då kan du vara rätt person för denna speciella katt!

OBS! Det finns naturligtvis individuella variationer, ingen katt är den andra lik och du kommer att upptäcka att olika burmaindivider uttrycker de olika egenskaperna jag listat här med skiftande styrka. Det finns naturligtvis även andra katter som är smarta, känsliga för din sinnesstämning, osv, men visst är det fantastiskt att så många goda egenskaper finns samlade i denna underbara ras!

Källor (i urval):

http://www.sverak.se/kattraser/burma/

http://www.burmaklubben.com/index.php/burman/info/13-en-sammetskladd-liten-ligist

http://cattime.com/cat-breeds/burmese-cats#/slide/1

http://www.thethaicatcenter.com/the-maew-boran-personality.html

Annons:
grandma
1/16/17, 9:31 PM
#1

Väldigt mitt i prick. Bra skrivet burmamys.

   "   Att alltid vara en liten smula barn, det är att vara verkligt vuxen. "

                           // Nalle Puh// 

burmamys
1/17/17, 12:02 PM
#2

Tack snälla grandma! 😀❤ Skönt när fler känner igen sina burmor i beskrivningen! 😊

Dimocarpus
1/21/17, 5:10 PM
#3

Mycket bra skrivet, Burmamys! Allt stämmer och lite till. Jag tänkte på  racet när de väl bestämt sig för att göra såna, både upp och ner, jätte fort. Hahahaha…. Ultra smidig kan en burma vara,  t.ex. trots min herre väger över 5kg så är det ingen fel på farten. Lättlärd och alltid en trogen vän, det är verkligen en burma. 

Som jag alltid har sagt, det kommer ALLTID finnas minst en burma i mitt liv, garanterat. Bara älskar hur smart den är. Otroligt charmig!

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

burmamys
1/21/17, 7:31 PM
#4

Tack så jättemycket Dimocarpus! 🌺 Du har helt rätt om kattrejsen, då går det undan haha! Jag hade absolut kunnat skriva mer om det.😉

kara_murray
1/25/17, 2:50 PM
#5

Nu har jag ingen Burma utan jag har norsk skogkatt men det är ändå en hel del saker som jag kan känna igen!! Sällskapliga det är mina med och de är alltid nära och ja riktiga vänner är de med. Även det att man ska ha 2 katter minst håller jag med dig om. För en människa kan inte riktigt underhålla en katt på samma sätt som en kattkompis kan göra. Så mycket av det du skriver om Burma kan man relatera till många olika katter!!! Men en jättebra sammanställning och beskrivning av Burma som ras!!!!

burmamys
1/27/17, 2:02 PM
#6

Tack så mycket!🙂 Ja visst finns det flera katter som är sällskapliga och nära sina ägare. Nu vet jag ju från dina trådar om dina katter att de verkar jättemysiga!😍 Men generellt så tror jag att de flesta vill beskriva sina katter som sällskapliga. Det som är typiskt för burma är ju att de är i den mer extrema änden av skalan, så det faktiskt är svårt att ha en burma som ensam katt för man snubblar på den jämt och ständigt….!😂

Annons:
burmamys
8/10/17, 11:44 AM
#7

Har du också undrat över hur väl beskrivningarna över olika raskatters typiska temperament egentligen stämmer? 

Nu fick jag tillfälle att läsa en masteruppsats från Norge, där man tittat på ett stort antal olika beteenden och jämfört resultatet hos olika kattraser samt huskatter. ”Atferdsegenskaper hos rasekatter i Norge” är publicerad 2014 av Silja C. Brastad Eriksen.

Metod

Studien baseras på ett omfattande frågeformulär på 99 frågor om kattens beteende, och därtill 38 frågor om ålder, kön, om katten är kastrerad eller ej, och dess levnadsförhållanden. Frågeformuläret skickades till uppfödare av 15 olika raser, samt av korthåriga och långhåriga huskatter (se tabellerna nedan). De som svarat har gjort det med en katt i tanken, även om de haft flera katter hemma.

Totalt ingick 1137 katter i studiens resultat, varav hälften av vardera kön. 19% av katterna var fertila. 935 kvinnor och 79 män har svarat på enkäten. Författaren har jämfört sitt resultat med resultat från tidigare studier, däribland Hart & Hart (2013), som baseras på en liknande enkät som skickades ut till veterinärkliniker i U.S.A.

Brastad Eriksen har bearbetat resultatet från enkäten statistiskt med faktoranalys, variansanalys och chi-test. Den statistiska bearbetningen har resulterat i följande kategorier:

1) Socialt beteende med människor, 2) Lekfullhet och aktivitet, 3) Separationsproblem, 4) Aggression mot katter i hushållet, 5) Aggression mot främmande människor, 6) Aggression mot hundar, 7) Socialt beteende med främmande katter, 8) Motvilja mot att hållas fast, 9) Aggression vid beröring, 10) Kontaktsökande beteende med människor, 11) Träningsbarhet, 12) Predationsbeteende, 13) Rädsla för nya föremål, 14) Överdrivet tvättande, 15) Rädsla med okänd orsak , 16) Preferenser gällande kattoaletten, 17) Liggplatspreferenser, 18) Vokalisering riktat mot ägaren, 19) Högt intresse för bytesdjur, 20) Rädsla för främmande hundar och katter, 21) Nattlig aktivitet, 22) Kissande och sprayande utanför kattens toalett. Brastad Eriksen fann signifikanta skillnader mellan olika raser i alla beteenden utom nr 16 och nr 22.

Varje fråga har besvarats med en skattning på en skala enligt följande; 1 = aldrig, 2 = sällan, 3 = av och till, 4 = ofta och 5 = alltid. I formulären finns även alternativ 6, som betyder ”vet ej” och, liksom en fråga som inte blivit besvarad, räknas som noll. 

Resultatet

Jag har sammanställt två tabeller över alla raser angivna med EMS-kod, hur många katter av varje ras som ingick i studien. Jag har försökt läsa av höjden av staplarna i diagrammen i studien för varje kategori, och fört in värdena för de raser som fick högst respektive lägst resultat i varje kategori i mina tabeller. Eftersom jag är särskilt intresserad av burmans resultat så har jag fyllt i det även då det varken var högt eller lågt.

Det blev två tabeller för att få plats med alla kategorier. När det gäller kategori 18 har jag även angett resultatet för siameserna, trots att de vare sig tillhörde de högsta eller de lägsta, eftersom de är kända som den ras som ”pratar” mest och högst. Tyvärr går det inte att klistra in tabellerna här, men burmarasens placering framgår i texten nedan.

De norska burmakatternas beteende

1) Socialt beteende med människor – Burmakatterna ligger i topp i denna kategori, mellan ”ofta” och ”alltid”. Detta tror jag de flesta burmaägare känner igen, och vi är nog alla överens med Brastad Eriksen om att det är en positiv egenskap! 

2) Lekfullhet och aktivitet – Burmarasen är som bekant en aktiv och lekfull ras, vilket syns i studien där burma kommer på tredje plats efter abessinier och bengal, med skattningar mellan ”av och till” och ”ofta”. Efter burma kommer siames och oriental. Brastad Eriksen kommenterar att i Westbyes studie från 1998 var siamesen mest aktiv men har ingen förklaring till skillnaden. Jag har uppfattat burma och siames/oriental som ungefär lika aktiva, och något mer sansade än abessinier och bengal, så för mig ser Brastad Eriksens resultat rimligt ut.

3) Separationsproblem – Alla raser får låga poäng i denna kategori, vilket är positivt. Burman hamnar på andra plats efter bengalen, vilket innebär att burmakatter drabbas ”sällan”. 

4) Aggression mot katter i hushållet – Samtliga raser får låga poäng, vilket givetvis är positivt. Burman hamnar i mitten, med skattningar nära ”aldrig” men för några sker det ”sällan”. En orsak till att aggression mellan katter i hushållet är så ovanligt i denna studie menar Brastad Eriksen kan vara att de flesta katterna växer upp med i katterier med andra katter av olika ålder och kön, så att de tidigt lär sig de sociala reglerna. Brastad Eriksen antar också att uppfödare undviker att avla på dominanta individer som lättare kan reagera aggressivt mot andra katter i hemmet, eller på utställning.

5) Aggression mot främmande människor – Även denna kategori var ovanligt förekommande, hos alla raser. Burman finner vi i mittfältet, med värden mellan ”aldrig” och ”sällan”. Författaren resonerar att det troligen är tack vare att uppfödare väljer att avla på katter som är vänliga mot människor. När det gäller huskatter menar hon att det kanske är så att människor hellre tar en kull på en snäll huskatt.

6) Aggression mot hundar – Ännu en kategori som genererat låga poäng i resultaten. Burman är dock den ras som får högst poäng med skattningar mellan ”sällan” och ”av och till”. Jag har hört burman karaktäriseras som en relativt dominant ras, och tänker mig att en dominant katt hellre säger ifrån mot en främmande hund än en vek och försiktig katt? Brastad Eriksen menar dock att kattägare inom flera raser lämnat denna fråga obesvarad, kanske för att katten saknar erfarenhet av hundar. Resultatet är därmed högst osäkert.

7) Socialt beteende med främmande katter – I denna kategori fann författaren ingen övergripande signifikans, däremot där raserna jämfördes parvis framträdde signifikanta skillnader, som sedan översatts till ett diagram liknande övriga. Alla raser finns mellan ”sällan” och ”av och till”, och burman befinner sig i mitten. En orsak till det svaga resultatet kan vara att endast ett fåtal katter i urvalet går ute med sin människa i sällskap, så att ägaren kan uttala sig om kattens reaktioner. Innekatter träffar sällan främmande katter, och utekatter har ägaren inte uppsikt över när de är ute.

8) Motvilja mot att hållas fast – Alla raser får låga poäng på denna fråga, mellan ”aldrig” och ”sällan”. Burman hittar vi i mittfältet. Brastad Eriksen ser det som positivt att ingen ras har några större problem med att hållas fast då det är viktigt för all hantering såsom pälsvård och kloklippning.

9) Aggression vid beröring – På denna fråga får alla raser mycket låga skattningar, mellan ”aldrig” och ”sällan”, och burmarasen hamnar bland de som har allra lägst poäng. Detta ser jag som positivt!

10) Kontaktsökande beteende med människor – I denna kategori hamnar burman högst, väldigt nära ”alltid”. Därefter kommer cornish rex. Även de raser som får lägst poäng ligger mellan ”av och till” och ”ofta”, vilket Brastad Eriksen ser som positivt, och hon hänvisar till tidigare studier som visar att denna egenskap är den som ses som mest önskvärd av de flesta uppfödare, oavsett ras.

11) Träningsbarhet – Burmarasen ligger mycket högt i denna kategori, med skattningar mellan ”ofta” och ”alltid”. Endast cornish rex får aningen högre poäng. Förmågan att lära sig nya saker har inte blivit undersökt i någon av de studier Brastad Eriksen haft tillgång till. Hon konstaterar dock att de mest träningsbara raserna sammanfaller med de mest aktiva och lekfulla, samt mest kontaktsökande, medan de minst träningsbara är de minst aktiva och lekfulla, samt minst kontaktsökande.

12) Predationsbeteende – Här ligger burman strax under toppligan, mellan ”av och till” och ”ofta”. Tidigare studier har placerat huskatter i toppen, men här hamnar egyptisk mau och abessinier högst. Brastad Eriksen menar att resultatet på denna fråga kanske inte är helt tillförlitligt, då det kan vara svårt för ägare att se hur mycket katten jagar då den går ute, och inomhus lätt förväxlar jakt med lek. En förvildad katt jagar så fort tillfälle ges, och de något lägre resultaten här kan avspegla att tamkatterna får mat serverad varje dag och därför inte måste jaga lika mycket.

13) Rädsla för förändringar – Denna kategori handlar om hur starkt katten reagerar på nya föremål och förändringar i hemmet, och hur snabbt den kommer till ro. Alla raser får låga poäng här, mellan ”aldrig” och ”sällan”, vilket är positivt då det innebär att de är ganska flexibla och coola. Burman hamnar ganska långt ner i mittfältet, men bl.a. perser och oriental är ännu mer oberörda av förändringar. Klart positivt då jag ser detta som ett tecken på att katterna är ganska trygga i sig själva!

14) Överdrivet tvättande – Denna kategori av beteenden kan, om beteendet saknar medicinska orsaker, ses som ett tecken på frustration eller stress, och är mycket ovanlig hos samtliga raser. Burman ligger dock högst, en del ”aldrig” men de flesta får skattningen ”sällan”. Detta resultat går alltså i motsatt riktning jämfört med kategori 13 om rädsla för förändringar, men om man jämför de poäng burman får på de två kategorierna så är det samma, 1,7. Skillnaden är att övriga raser är mindre benägna till överdrivet tvättande och mer benägna till att reagera starkt på förändringar.

15) Rädsla med okänd orsak – Även denna kategori ger alla raser låga poäng, vilket Brastad Eriksen påpekar är positivt ur välfärdssynpunkt. Burman får även här värdet 1,7 och hamnar denna gång i mittfältet, alltså en del burmor får skattningen ”aldrig” och några fler får ”sällan”.

16) Preferenser gällande kattoaletten – I denna kategori fanns inga signifikanta skillnader mellan olika raser, och samtliga raser hade låga värden, mellan ”aldrig” och ”sällan”. Detta är såklart positivt då det underlättar för kattägare att ingen ras är extra petig med sin toalett.

17) Liggplatspreferenser – Burman hamnar näst högst i denna kategori, efter abessiniern, med skattningar mellan ”av och till” och ”ofta”. Brastad Eriksen menar att det är viktigt att vara uppmärksam på, och ta hänsyn till, kattens eventuella preferenser, då en del vill ligga högt och få överblick medan andra vill gömma sig när de ska vila.  

18) Vokalisering riktat mot ägaren – I denna kategori får burman högst poäng, med skattningar mellan ”ofta” och ”alltid”, vilket är något förvånande då det i de flesta rasbeskrivningar om siameser står att de pratar både mest och med starkast röst. Brastad Eriksen jämför sitt resultat med tidigare studier som identifierar siamesen som pratigast. Hon har ingen förklaring till att siamesen i denna studie hamnar i mittfältet. Själv fick jag en spontan fundering att det kanske har att göra med förväntningar? Med tanke på att det till stor del är uppfödare som svarat kanske en del uppfödare av siames inte ser just deras katt som särskilt pratig relativt den gängse uppfattningen av siameser. Burmaägare däremot har fyllt i att katten är pratig då motsvarande stigmatisering inte finns för burmarasen. Obs detta är ren spekulation från min sida.

19) Högt intresse för bytesdjur – Alla raser visar intresse för bytesdjur, men burman ligger näst högst med skattningar mellan ”ofta” och ”alltid”. Högst ligger abessinier. Brastad Eriksen menar att de höga värdena för alla raser, de lägsta visar intresse ”av och till”, indikerar att aveln ej har påverkat instinkten för att jaga bytesdjur. Hon ser resultatet i denna kategori som mer tillförlitligt än resultatet i kategori 12 om predation, då det är lättare att se om katten visar jaktintresse för fåglar utanför fönstret.

20) Rädsla för främmande hundar och katter – Denna kategori placerar burman näst längst ner, med skattningar mellan ”aldrig” och ”sällan”. Huskatterna hamnar i topp. Brastad Eriksen konstaterar att de höga skattningarna för huskatter kan bero på okontrollerad avel i kombination med att det är en överlevnadsfördel för en katt som går ute. Katter som avlas på ett välplanerat sätt har ofta färre rädslor, och kan även sakna erfarenhet av att möta främmande hundar och katter.

21) Nattlig aktivitet – I denna kategori placerar sig burman som nr 2, efter egyptisk mau, med skattningar på ”av och till” och i den del fall ”ofta”. Brastad Eriksen påpekar att generellt sett är alla katter aktiva vid gryning och skymning, men det finns alltså signifikanta skillnader mellan olika raser. Hon menar att det verkar finnas ett samband mellan mängden nattlig aktivitet och kategori 12, som visar mängden predationsbeteende.

22) Kissande och sprayande utanför kattens toalett – På denna fråga fanns inga signifikanta skillnader mellan olika raser, och samtliga raser hade låga värden, mellan ”aldrig” och ”sällan”. Detta är såklart positivt då det underlättar för kattägare att ingen ras är mer benägen än andra att kissa eller spraya utanför lådan.

Tillgång till uteliv samt antal katter

Brastad Eriksen kontrollerade slutligen effekten av om katten får gå ut själv på nätterna, samt effekten av antal katter i hushållet på resultatet ovan.

16% fick gå fritt ut och in genom kattlucka, 43% släpptes ut och in av ägarna, 7% hade tillgång till stor inhägnad, 12% hade tillgång till balkong, 5% fick gå ut i trädgården sommartid under uppsikt, 7% fick gå ut i koppel, 9% var endast inne. 40% av burmakatterna hade tillgång till uteliv (kattlucka eller släpptes ut och in).

Katter som går ut i koppel eller har tillgång till inhägnad, balkong eller trädgård, är mer sociala med människor, mer lekfulla och aktiva, är mindre rädda för främmande katter och hundar, och mer intresserade av bytesdjur, än de som går ut själva eller endast hålls inne.

Katter som endast är inne eller har tillgång till inhägnad, balkong eller trädgård eller koppelpromenader, är mindre aggressiva mot andra katter i hushållet och vokaliserar mindre, än katter som går ute.

29% av hushållen hade en katt, 32% hade 2 katter som levde tillsammans, 16% hade 3 katter, 8% hade 4 katter, 5% hade 5 katter, 3% hade 6 katter, 2% hade 7 katter och 4% hade 8 katter.

Genomgående var katter i hushåll med flera katter mer sociala med människor än katter som levde ensamma eller med en kompis.

Katter i hushåll med flera katter eller där katten var ensam, var mer sociala med främmande katter än katter i hushåll med få katter (2-3).

Sammanfattning

Jag tyckte det var mycket intressant att ta del av denna studie, och uppskattar att författaren Silja C. Brastad Eriksen tydligt redogjort för den relativa tillförlitligheten av resultatet i olika kategorier.

Mitt intryck av burmarasen utifrån denna studie är att det är en kattras som så gott som alltid är kontaktsökande mot människor, och nästan alltid är social med människor och pratig. Burman är mycket ofta lättlärd med högt intresse för bytesdjur, och ofta aktiv och lekfull. Burman har av och till liggplatspreferenser, visar predationsbeteende och är aktiv även på nätterna. Burman är sällan social med främmande katter, har sällan separationsproblem, aggression mot hundar, och tvättar sig mycket sällan överdrivet mycket, visar mycket sällan rädsla för nya föremål, främmande hundar och katter eller rädsla med okänd orsak. Burman visar nästan aldrig aggression mot andra katter i hushållet, motvilja mot att hållas fast, och så gott som aldrig aggression mot främmande människor, eller aggression vid beröring.

Om du dessutom ger katten tillgång till kontrollerad utevistelse, men inte låter den gå ute själv, så blir den ännu mer social med människor, intresserad av bytesdjur, aktiv och lekfull, och mindre rädd för främmande katter och hundar.

Jag tycker denna studie sammanfattningsvis ger en positiv bild av burman som ras!

Källa: https://brage.bibsys.no/xmlui/bitstream/id/251973/Masteroppgave

Dimocarpus
8/10/17, 4:54 PM
#8

Nu har läst hela det inlägget, vilket långt men rolig info =)

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

burmamys
8/10/17, 6:24 PM
#9

Tack så mycket ❤ Ja det är inte så vanligt med nya studier som jämför beteende hos olika raser, så jag blev genast väldigt nyfiken på denna! Lite tråkigt att mina tabeller inte gick att klistra in i texten, men den som är nyfiken på någon av de andra kattraserna kan följa länken och läsa artikeln. Där finns tydliga diagram över resultatet för varje beteendekategori, och så får man sammanställa resultaten för den ras man är intresserad av. 😊

Dimocarpus
8/10/17, 6:43 PM
#10

Precis, finns inte mycket studier om katter överlag, man är bara glad att fler vill göra det. Särskilt om det mentala biten =) 

Tack för att du delade med dig. Blev väldigt glad. Vill ju såklart se hur Linou ligger till också.

❤️

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

burmamys
8/10/17, 6:58 PM
#11

Bara roligt! 😊👍 Kanske borde skriva vilka kattraser som ingår: Abessinnier, bengal, brittiskt korthår, burma, cornish rex, devon rex, huskatt korthår, huskatt långhårig, egyptisk mau,maine coon, norsk skogkatt, oriental, perser, helig birma, siames och sibirisk katt.

Björksätter
8/11/17, 9:04 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Intressant sammanställning, det är mycket som känns igen. Bla att de är duktig på att jaga. Vi får i möss i huset för fullt nu när mössen tycker hösten närmar sig. Tre har de tagit senaste dagarna som jag vet om. I går när jag kom hem från jobbet så låg en present på mattan åt mig. De är så generösa ;)

burmamys
8/11/17, 11:28 AM
#13

Haha ja de som tror att endast huskatter duger för att jaga får nog tänka om!😎 Jag tror snarare det är möjligheten att träna som avgör, och att katten är aktiv och nyfiken. Abessinier sägs vara de bästa jägarna, om de får gå ute eller får tillgång till en kattgård. Och visst är det mysigt med dessa generösa gåvor!😃 Väntar bara på att de ska släpa hem levande möss, så ni också får lära er att jaga. Eller det kanske de redan har gjort?😉

Annons:
Björksätter
8/11/17, 1:16 PM
#14

Det har de redan gjort och en blåmes också. Blåmesen måste av misstag kommit in i kattgården och sen blev den inte långvarig där. De hade tagit in den levande i huset så när sambon kom från jobbet så var hela huset fullt av fjädrar, i alla rum. Helt osannolikt att en sån liten fågel kan innehålla så mycket fjädrar. Nån fågelkropp syntes inte till dock så den var nog i magen på nån av dem. Mössen jagar de både i utegården och inne i huset. Vi får ju in möss i huset eftersom vi bor i ett  gammalt torp. Det är dock slutjagat för dem på ett tag nu för i går kväll så flyttade de hem till min mamma där vi ska bo i väntan på att vårt nya hus blir färdigt. Vårt gamla lämnar vi helt den 18e. Nya ägarna har inte katt, jag tror de kommer skaffa en ganska snabbt :)

burmamys
8/12/17, 11:42 AM
#15

#14 Oj! Stackars lilla blåmes, det gick nog vilt till om de lyckats sprida fjädrarna överallt sådär.😕 Kan tänka mig att katterna tycker det är superroligt när de hittar en mus eller liten fågel och får tillfälle att jaga på riktigt!😃

Ja om ni får in möss i huset så lär nästa husägare också skaffa katt snart. Det är ju bättre än att lägga ut råttgift eller fällor, särskilt om de har barn eller hund/kanin/andra husdjur som rör sig fritt i huset. Tänk bara att sätta tårna i en musfälla!😮 Eller om ett barn får i sig råttgift…!😭

Bra att ni kan vara hos din mamma i övergången, blir säkert lugnare för katterna än att vara mitt i värsta flyttstöket.🙂

alouette
8/15/17, 1:40 AM
#16

Skummade igenom ditt inlägg som hastigast. Mkt intressant! Det jag reagerade mot var att bengalen har ofta ett beteende av att vara nattaktiv och högljudd, vilket inte framkom. Känner till detta beteende på olika sätt bl.a. gm att jag känner till att flera bengaler har omplacerats pga deras deras högljuddhet under nätterna.

Siames är klart mer pratig än burman. Det säger även siamesägare, alltså inte uppfödare. Dessutom har den en skarp röst som skär i öronen, man får sår i öronen av att höra den.  Burmans röst är inte så gäll. När det gäller burmans pratighet kan det variera mkt mellan olika individer och släkter. Dock finns ingen burma som på långt håll har så gäll röst som en siames.

Jag tror att det är lätt hänt att man som uppfödare blir blind för den egna rasens s.k. negativa sidor, som t.ex. bengal och siames uppfödare. Man umgås med dem i princip dygnet om och har blivit så van vid deras beteende att man inte tänker på att det finns andra raser som är mindre intensiva i dessa beteenden.

burmamys
8/16/17, 10:20 AM
#17

#16 Jag kan inte uttala mig om hur intensiva Bengaler och siameser är vanligtvis, Bengaler har jag bara mött på utställning (men där var de väldigt hödljudda, skrek i kör när de hölls upp i grupp för bedömning), och siameser har jag sett i bur på utställning (då har de mest sett lite nervösa ut och varit alldeles tysta) och hos min farbror, han hade två siameser när jag var barn (minns att de var aktiva och roliga men lättstressade och jamade ofta, men minns dem inte som skrikiga). Jag tror dock att våra förväntningar kan påverka hur vi bedömer de katter vi lever med, som jag skrev i stycket om jamanden riktat till ägaren. Beroende på om det förekommer stigmatisering eller andra generella dömande åsikter om rasen är det nog lätt hänt att man jämför med dessa när man bedömer t ex hur pratig eller nattaktiv de egna katterna är. Så där håller jag med dig 😊

[Blue_Lugia]
10/1/17, 10:47 AM
#18

Jag tänkte precis säga att detta är en kattras för mig, men om den inte trivs som ensamkatt blir det svårt. Kan bli trångt med två katter och en hund i en liten 1:a, haha! ;)

mjlee
10/1/17, 12:06 PM
#19

@18 det finns alltid undantag som bekräftar regeln. Min burma, Nikita, hatar verkligen andra katter. Lite konstigt eftersom hon är uppvuxen i ett katteri. Men, jo, hon måste vara ensamkatt. Burmor är ju också i allmänhet förtjusta i barn, men Nikita hatar dem - biter tyvärr oprovocerat. Däremot gillar hon vuxna och hundar är hon också förtjust i. Nu köpte jag henne som vuxen, fd avelskatt, av @grandma. Och eftersom av olika anledningar jag ville ha en katt så passar hon mig perfekt och jag henne. Hon är dominant det ska man inte sticka under stol med, men otroligt gosig och pratig. Brukar jama tillbaka när hon jamar 🙂

Annars stämmer rasbeskrivningen precis in på henne. Eftersom hon är i mogen ålder så leker vi men inte långa stunder. På sommaren går vi koppelpromenader men numera är det så pass kallt att hon inte vill sticka nosen utanför dörren.

Dimocarpus
10/1/17, 12:30 PM
#20

#18, har du en hund hemma så blir ju en burma aldrig ensam ju. Du kan ju kolla efter omplacering burmor som är dessutom vana vid hundar. Ta hjälp av burmaklubben.se. De har ibland annonser på omplacering katter och skriv en annons på deras sidor. Annars skulle jag föreslå att du kolla runt med olika uppfödare om de har någon ung eller vuxen kastrat som de behöver omplacera av olika anledningar. Det finns hopp och burmor är bara så underbara. Det är en kattras för livet för min del, kommer alltid ha minst en burma under resten av mitt liv.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Annons:
burmamys
10/1/17, 1:49 PM
#21

#18 Precis som Dimocarpus skriver så kan en hund fungera som sällskap för en burma, det finns flera sådana exempel som jag känner till.🙂 Bor du trångt så behöver du såklart se till att ha höga klösträd och hyllor för katten, det är inte bara golvytan som räknas! 😎

#19 Ja precis som i alla raser finns det alltid undantag, och då är det fint att rätt katt får möta rätt människa, där bådas behov blir tillgodosedda, eller hur?😉

#20 Jättebra tips!👍

Upp till toppen
Annons: