Annons:
Etikettblandat
Läst 5528 ggr
burmamys
2017-12-01 15:03

En god och glad jul för katterna!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Så här års brukar det dyka upp ett antal tipslistor, som är mer eller mindre omfattande, eftersom en hel del av det som hör till julen är giftigt eller på annat sätt olämpligt för katter. Jag har googlat och plöjt igenom dem jag hittat, och vill här dela med mig av min sammanfattning. Jag försöker också ge lite tips på hur man kan göra istället, och inte bara lista det som är förbjudet eller olämpligt.

I den här artikeln finner du följande rubriker:

  • Sysselsätt katten

  • Stress

  • Julmat, godis, m.m.

  • Växter

  • Levande ljus

  • Pynt

  • Annat farligt

  • Kattens önskelista

  • Husapotek

  • Söka hjälp och råd

Sysselsätt katten

Det är lätt hänt att glömma bort att aktivera katten när man har fullt upp, men som ni vet är en understimulerad, nyfiken katt mycket mer benägen att hitta på hyss, som att klättra i granen och panga julgranskulorna! Köp någon ny leksak, gärna med kattmynta i om katten gillar det, och lek lite extra med katten varje dag. En katt som får sin aktivering blir lugn och nöjd, och mindre stresskänslig.

Du kan även servera kattens mat eller godis i en aktiveringsleksak, så den håller sig sysselsatt en stund. Om katten redan är van med godisgömmor kan du köpa ett mer avancerat aktiveringsspel, Nina Ottosson har flera bra spel i både plast och trä, och en lista över de aktiveringsspel som även passar för katter.

Stress

Många av oss får besök av nära och kära under julen, en del av dessa kanske inte hälsar på så ofta och upplevs därför som främmande människor av katten. Det kan också vara så att en del av de som hälsar på inte är vana vid katter och är, enligt katten, lite för påflugna i sitt sätt att närma sig. Allt detta kan katten uppleva som väldigt stressande, men det är sällan katten visar sin stress utåt.

Informera gästerna om att de inte får locka på eller ”jaga” katten för att t ex kräva gos, utan att de får bara klappa katten om den kommer till dem. Sätt en dosa som avger lugnande feromoner i väggen, t ex Feliway eller PetRemedy. Se över var kattens toalådor finns, det är viktigt att katten kan göra sina behov på en lugn plats. Samma sak gäller matplatsen. Om de står i hallen kan det vara en god idé att flytta dem, gör det i så fall några dagar innan gästerna kommer, så katten hinner vänja sig vid den nya placeringen.

Allra bäst är om katten får ett eget, tryggt och lugnt rum. Ställ in toalådan, vattenskålen, matskålen och ordna en mysig bädd om det inte redan finns en. Gärna en sittplats vid fönstret och någon leksak. Det är bättre att katten är här än under soffan.

Om det blir väldigt mycket folk på en gång, stäng in katten i det iordningsställda rummet när gästerna börjar anlända (eller strax innan, om din katt brukar gömma sig för gäster). Efter ett par timmar kan du öppna dörren så katten får bestämma själv om den vill delta eller ej, men se till att ingen följer efter den, framförallt inte till det trygga rummet.

Fixa gärna en trygg sittplats högt upp med utsikt över julfesten, som katten kan ta sig till utan att behöva gå in bland folket. Mina katter är väldigt sociala och brukar alltid vara med gästerna när jag får besök, men är det alltför många här så kan även de tycka det blir jobbigt, i synnerhet om det även finns flera livliga barn i 3-5 årsåldern bland gästerna. Möjligheten att övervaka gästerna utan att behöva springa gatlopp är då väldigt uppskattat.

Julmat, godis m.m.

Julmaten är oftast både salt och fet och innehåller ofta lök. Katter tål fett ganska bra, men salt och kryddor kan orsaka diarré och kräkningar, och alltför mycket salt är giftigt. Skinka och alla sorters saltinlagda sill, gurka, m.m. är för salta för katten.

Lök finns i många maträtter och är giftig för katten, då alla sorter, både gul lök, vitlök, purjolök, m.m. innehåller allicin. Lök orsakar diarré, aptitlöshet, kräkningar, blodbrist, katten andas snabbare, hjärtat slår snabbare och urinen blir rödfärgad och slemhinnorna blir bleka. Ibland blir det så allvarligt att katten måste få blodtransfusioner. Janssons, de flesta köttbullar, många korvar m.m. innehåller lök.

Alltför mycket fett, t ex om katten äter ister eller en större mängd smör eller fet ost, kan orsaka bukspottkörtelinflammation. De enzymer som ska bryta ner fett i maten börjar istället bryta ner bukspottkörteln, vilket  ger kraftiga buksmärtor och kan vara dödligt. Åk genast in till veterinär om du misstänker att katten ätit en stor mängd fett!

Tillagade ben i revbensspjäll, fiskrens och fågelskrov t ex, kan splittras och orsaka skador på tarmslemhinnorna eller fastna och blockera passagen i halsen eller i tarmen, vilket snabbt kan bli livshotande.

Choklad innehåller teobromin som ger magproblem och salivering i liten mängd, men får katten i sig lite mer kan den få hjärtklappning, arytmi, och en hel chokladkaka kan leda till att den krampar och avlider. Både tarmar, nerver och hjärta drabbas. Ju mörkare choklad, ju mer teobromin innehåller den. Kontakta veterinär för akut rådgivning om du misstänker att katten ätit choklad! Om du misstänker att katten ätit ganska mycket, åk in direkt så veterinären får bedöma samt ge kräkmedel eller magpumpa katten. 

Det kan kanske vara svårt att bedöma vad som är lite eller mycket choklad, en hel chokladkaka kan ju väga 100 gram eller 250 gram! Det mest konkreta jag hittade var att 60 gram choklad är tillräckligt för att ge allvarliga förgiftningssymptom på en hund som väger 10 kg, så det behövs inte mycket för en katt på 3-4 kg.

Russin och vindruvor kan skada njurarna allvarligt, det räcker med ett enda russin eller en enda vindruva! Katten kräks, får diarré och buksmärtor och blir slö. Efter ett till tre dygn kommer njurskadorna som visar sig genom att katten kissar väldigt mycket eller inte alls. Dödsfall har förekommit. Åk in akut om du misstänker att katten ätit russin eller vindruvor!

Macadamianötter är giftiga och ger darrningar, kräkningar, diarré och svaghetssymptom. Bittermandel innehåller cyanid som i större mängder är dödligt för såväl människor som katter. Andra nötter, som inte är giftiga, kan orsaka stopp i tarmen.

Bulldeg, som är ”rå” dvs deg som håller på att jäsa, kan orsaka alkoholförgiftning, katten beter sig berusat, vinglar omkring och kan i värsta fall bli medvetslös. Även för stora mängder av färdiggräddade bullar och lussebullar (särskilt om de är lättgräddade) kan jäsa ytterligare i kattens mage och göra den berusad samt ge magsmärtor.

Saffran, grönmögelost, avocado, och rå potatis är också giftigt för katten.

Talgbollen du tänkt mata fåglarna med kan uppfattas som en rolig leksak, men om katten äter upp nätet eller sväljer för många frön, kan den få akuta problem. Nätet trasslar in tarmarna och frön kan orsaka blockeringar i tarmen. Tillsammans kan det bli en dödlig kombination och du bör åka in akut med din katt!

Katter är intelligenta opportunister som är snabba på att stjäla mat och annat som ser spännande ut eller luktar gott, så förvara allt det som är farligt eller helt enkelt inte menat till katterna i lådor eller förpackningar med lock som går att stänga.

Se till så katten också får något extra gott nu när hemmet är fyllt med spännande dofter! En portion extra god mat, eller något riktigt gott kattgodis, t ex! Om katten äter blötmat kan du erbjuda en ny blötmatssort, men ge inte en hel portion blötmat till en katt som bara ätit torrfoder. Färskfoder och barf är ju allra nyttigast, och om din katt redan äter färskfoder kan du prova att bjuda på en ekologisk, rå kycklingvinge! Cosma och Orijen t ex har kattgodis som består enbart av frystorkat kött, fritt från onödiga tillsatser och spannmål. En rå äggula är nyttigt, och många katter tycker det smakar riktigt gott!

Växter

Flera av julväxterna är giftiga för katten. Säkrast är att inte ha dem, eller ersätta dem med konstgjorda växter. I vissa fall och för någon enstaka eller ett fåtal plantor kan det fungera att ställa växten så att katterna inte kommer åt den. Följande växter är giftiga:

  • Julros, hela växten är mycket giftig och innehåller protoanemonin, kan orsaka kräkning och diarré, och i värsta fall dör katten.
  • Lilja framförallt av släktet Lilium och Hemerocallis, t.ex. tigerlilja, daglilja, fredskalla. Hela växten är giftig för katter och kan i värsta fall orsaka njursvikt som kan leda till döden.
  • Hyacint, främst löken är giftig, kan orsaka kräkning och diarré. Dessutom luktar en del väldigt mycket vilket många katter upplever obehagligt.
  • Mistel är giftig, både bär och blad orsakar kräkningar och diarré.
  • Julstjärna, hela växten är giftig, orsakar dock oftast milda förgiftningssymptom, t.ex. irritation i mun och mage samt eventuellt kräkning och diarré.
  • Järnek, irriterar slemhinnorna i mag-tarmkanalen och kan ge kräkningar.
  • Tidlösa, hela växten är giftig, orsakar kräkningar, blodig diarré, cirkulations- och andningsproblem och påverkar njurarna negativt.
  • Tulpan, främst löken är giftig, kan orsaka kräkning, magont och salivering.
  • Amaryllis, hela växten är giftig, kan orsaka kräkning och diarré.
  • Narcisser (som tillhör amaryllisfamiljen) hela växten är giftig, kan orsaka kräkning och diarré och värsta fall darrningar/kramper).
  • Tazetter, hela växten är giftig men speciellt löken. Kan orsaka kräkningar och diarré.

Om du misstänker att din katt ätit av någon av dessa, åk in akut till veterinär! Om du är osäker på vad det är för växt katten tuggat på, ta med dig växten så kan veterinären ta reda på det. Olika växter har olika sorters gift och ska därför behandlas på olika sätt.

Granen bör inte vara en idegran då dessa är mycket giftiga för katter. De innehåller både taxin och en irriterande olja som kan orsaka diarré och kräkningar och allmänpåverkan. Även om du har en vanlig gran, tänk på att granbarr är vassa och svårsmälta. Dammsug bort de barr som granen tappar innan katten hinner tugga på dem. En liten rumsgran, som på bilden här, är idealisk då den varken är giftig eller barrar. De finns i lite större format också, men blir inte så stora som en vanlig gran.

Levande ljus

Levande ljus kan lätt bli omkullvälta av en lekande katt, som rejsar runt och inte alltid ser sig för. Framförallt långa ljus kan lätt välta bara av att katten kommer åt duken under, men även ljuslyktor kan vara farliga. Byt ut alla levande ljus i adventsljusstakar m.m. mot elektriska sådana. Om du gärna vill ha något levande ljus, ta då ett värmeljus och sätt det i en stabil lykta som täcker runt om och ställ det så katten inte kommer åt lyktan. Lämna aldrig levande ljus obevaade!

Pynt

Paketsnören är farliga men oemotståndliga för katten. De flesta katter älskar att leka med snören, men när katten har fångat sitt byte gör de bakåtriktade papillerna på tungan att snöret matas längre och längre ner i mag-tarmkanalen. Glitter är ännu mer frestande eftersom de glittrar, och de är ju också snören. Korta, mjuka bomullssnören på mindre än c:a 4-5 cm kommer ofta ut den naturliga vägen, men långa snören är mycket farliga. Tarmarna träs upp och dras ihop av snöret, så katten får tarmvred. Om snöret har vassa kanter, som paketsnören ofta har, kan det även orsaka skärskador i tarmarna så att tarminnehåll kommer ut i buken och orsakar infektioner. Även nålar, vadd/änglahår och garnnystan gör liknande skada. Åk in akut till veterinär med din katt om du misstänker att den svalt snören!

Julgranskulor är oftast gjorda i glas och mycket sköra. Alla som har katt vet hur roligt det är för katten att försöka få tag i en glittrande pryl som dinglar från ett snöre, och de flesta som haft gran med katt har upplevt hur katten rejsar upp i granen, ”fångar” kulorna så de flyger åt alla håll och slutligen välter hela granen av bara farten! Det är därför viktigt att endast klä granen med sådant pynt som inte krossas till vasst splitter. Idag finns flera julgranskulor av textil, trä, papper, plast, m.m. Håll dig till dem! Om du vill undvika att katten välter granen kan du säkra den med en krok i taket.

Annat farligt

Kylarglykol smakar sött för katten men är så giftigt att katten kan avlida, om om den överlever får den obotliga skador på njurarna. Åk omedelbart till veterinär om du misstänker att katten druckit kylarvätska!

Julgransfoten med sitt vatten uppfattas av många katter som en ny, trevlig, vattenskål.  Om du häller i gödning kan katten bli magsjuk och kräkas, så undvik det.

Tänk på att ha koll så du inte lämnar heta spisplattor eller ungsluckan på glänt. Det är lätt hänt att katten bränner sig! Ställ alltid en kastrull med kallt vatten på de heta spisplattorna tills de svalnat.

Kattens önskelista

  • Jag vill ha konstgjorda julväxter, istället för levande,
  • elektrisk julbelysning istället för levande ljus,
  • julpynt av textil, trä eller plast istället för glas, 
  • att godis, nötter och annat jag kan bli dålig av serveras i förpackningar som kan stängas, och plockas undan när gästerna gått hem,
  • att matte/husse plockar undan presentsnören, glitter, m.m., städar undan matrester som inte är bra för mig, och dammsuger under granen,
  • att jag också får något extra gott!
  • Jag vill ha en stadigt säkrad julgran som håller för mina klätteräventyr,
  • ingen gödning i granfoten,
  • snälla gäster som inte jagar mig eller ger mig matrester,
  • ett eget rum med lugn och ro, min låda, matskål och en skön bädd så jag kan dra mig undan från julstöket,
  • och gärna en trygg liggplats högt upp med utsikt över gästerna!

Husapotek

Det är bra att ha några saker hemma, både i förebyggande syfte och ifall olyckan är framme:

Pulver med probiotika, som Fortiflora eller Prokolin, kan hålla magen stabil trots stress och mer eller mindre lämpliga godbitar hamnar på golvet. Messmör, laktulos eller Microlax hjälper mot förstoppning. 

Aktivt kol i suspension kan köpas på apoteket och tar hand om en del typer av förgiftning genom att giftet binds till kolet. Men rådfråga alltid veterinär först! 

Feliwy och PetRemedy är dosor man sätter i vägguttaget som avger milt lugnande feromoner och gör det lättare för katten att tolerera stress och stök och mycket folk. Zylkene är lugnande kapslar av kasein (mjölkprotein) för den katt som upplever det stressande att ha mycket folk hemma, och Feliwy eller PetRemedy inte är tillräckligt. 

Vätskeersättning är alltid bra att ha, liksom enklare bandage, pincett, koksalt, klorhexidinlösning, och blodstoppande förband. En krage och/eller body är bra om du måste hindra katten från att tvätta sig på ett sår eller brännskada.

Söka hjälp och råd

På giftinformationscentralen kan du läsa mer om förgiftning hos katt: www.giftinformationscentralen.se .

Vissa försäkringsbolag har en egen telefonlinje för veterinär rådgivning. Agria har ett journummer, 0900-100 51 61, där du kan få råd av en legitimerad veterinär.
Tjänsten är gratis för Agrias kunder och kostar 250 kr/samtal för övriga. Öppettid vardagar 16.00-24.00 Öppettid helger 07.00-24.00.

FirstVet har gratis rådgivning över nätet för alla vars katt är försäkrad i något av de många försäkringsbolag de samarbetar med. Registrera dig och följ instruktionen. Du kan även boka tid för videosamtal med veterinär genom deras tjänst, de har öppet alla dagar kl.09.00-24.00. Om din katt är försäkrad är videosamtalet med veterinär på upp till 10 min gratis, annars kostar det 320 kr vardagar och 550 kr övrig tid. Du kan även boka längre samtal med specialist, dessa kostar lite mer. FirstVet samarbetar med Agra, Dina försäkringar, Folksam, ICA Försäkring, IF, Moderna försäkringar, Svedea och Sveland. Du hittar all info här: https://firstvet.com/sv/service

Källor:

https://firstvet.com/sv/articles/view/hund/2/jul-med-hund-och-katt

https://vetzoo.se/artiklar/undvik-julens-faror-for-din-katt

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/y22lE/sa-ger-du-din-hund-eller-katt-en-god--och-trygg--djurjul

http://www.agria.se/pressrum/pressmeddelanden-2011/manga-julvaxter-giftiga-for-hund-och-katt/

http://www.agria.se/katt/artiklar/skotsel-och-vard/faror-for-katten-under-julen/

https://www.agria.se/katt/artiklar/sjukdomar-och-skador/kattens-faror-i-jul/

https://www.blastjarnan.se/artikel/julens-faror

http://www.mynewsdesk.com/se/sveland-djurfoersaekringar/pressreleases/saa-skyddar-du-husdjuren-fraan-julens-faror-1267585

http://www.doktorn.com/artikel/julens-faror-f%C3%B6r-din-hund-och-katt

http://blogg.amelia.se/helenaaro/2015/12/15/julens-alla-giftiga-vaxter/

Annons:
Carmarino
2017-12-01 16:25
#1

Jättebra information, och bra att ha det samlat. 👍

Har köpt varsin Cosma adventskalender till mina katter. Vi ska "inviga" den ikväll (och matte ska inviga sin chokladkalender). 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

burmamys
2017-12-01 17:03
#2

Tack så mycket! 😊 Åh finns det adventskalender för katter med kattgodis i? Vad roligt! 😃👍 Hmm… Jag följde din länk till Julen iFokus, och sen till Zooplus, men hittade inte någon adventskalender i listan över Cosmagodis?

Dimocarpus
2017-12-01 17:41
#3

Mycket informativ och jag hoppas att du kan nåla det både här och andra kattforum. Superbra, burmamys! 

Om det inte finns på zooplus.se så finns det här: http://www.bitiba.se/shop/kattfoder/kattgodis_kosttillskott/cosma/585254

Hahaha….. Lite roligt och ingen dyr adventskalender heller. Bra godis i dessutom!

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Carmarino
2017-12-01 18:16
#4

#2 Nej, den verkar vara slutsåld, eller också har de tagit bort den eftersom det redan är 1 december. Kattkompaniet har dock tre kalendrar kvar, men det står inte vilket godis det är bara "populärt catnips godis".

De jag köpte är samma som den Dimocarpus länkar till på Bitiba. 👍


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

burmamys
2017-12-01 18:20
#5

#2 Tack så mycket! 🙂 Och tack för länken! Det är ju en väldigt gullig idé, och klart plus i kanten för att det finns nyttigt godis i luckorna!👍 

#3 Precis vad jag misstänkte. Kul att det finns flera olika!😃

Carmarino
2017-12-01 18:27
#6

Mina katter sitter bredvid mig nu och tjatar att jag ska gå och öppna kalendern åt dem. 😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
burmamys
2017-12-01 18:35
#7

Ser det framför mig ❤ Mina katter har precis löst en lång rad med små godisgömmor. Nu har jag fixat fika åt mig och Saga sitter redan vid smörgåsen och skriker åt mig att skynda, för hon vill smaka av osten….! 🙄😁

Carmarino
2017-12-01 18:48
#8

Mina katter fick sitt "fredagsgodis" imorse (också Cosma) i sin Snack Box, så helt utan godis har de ju inte varit idag. Fast det har de glömt vid det här laget.😃

När jag precis fick hem mina katter så var den ena väldigt förtjust i ost. Förmodligen för att hon hade ätit det när de var "hemlösa utekatter". Det var någon som bjöd på det tydligen.

Numera så bara fnyser hon om jag bjuder henne på ost, så hon såg det kanske som nödproviant. Fast de fick rätt mycket "riktig" mat också, för det var ett par kvinnor som matade dem med kattmat flera gånger om dagen.

För många år sedan hade vi dock en katt som var tokig i ost, så jag vet nog ungefär hur Saga ser ut. 😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

burmamys
2017-12-01 19:08
#9

Jag kan tänka mig att dina katter har allt de kan önska sig! 😊 Jo, Saga är en sån där ostgalen dam, nyårsafton är värst! Tur att hon inte stjäl utan väntar snällt (men inte tyst) på att bli bjuden. Hon skulle lätt kunna äta för mycket om jag lät henne, så jag måste ha koll. Saga får en liten bit typ som en halv nagel, när jag börjar och så en till när jag är klar. Däremellan sitter hon och tvättar sig eller kollar på TV eller myser med Simon medan hon väntar. Det har hänt att jag nästan stoppat i mig sista tuggan utan att bjuda men då blir hon alldeles till sig och spärrar upp ögonen och jamar och kastar sig mot mig…! 😂 Simon, som annars är mycket matglad, är mest intresserad av de tidsbestämda måltiderna, och så råa köttbitar och köttben av alla slag. Ost är bara intressant om den serveras framför nosen.😊

Carmarino
2017-12-01 19:23
#10

Jo, de är rätt bortskämda. ☺️😉

Den katten vi hade som gillade ost, var även tokig i räkor, så du kan ju tänka dig hur det var att ha myskväll med ost och räkor då. 😃

En gång hade min mor köpt en rätt stark ost, men det märktes inte förrän på eftersmaken. Katten skulle som vanligt smaka, och åt den lilla bit hon fick med god aptit. Vi studerade henne noga för att se hennes reaktion när smaken kom. Oj, vad hon tvättade sig om munnen då. Hade aldrig sett henne ha tungan så långt ut någon gång. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

burmamys
2017-12-01 19:40
#11

Hahaha stackars lilla katt! 😂❤

Pia-69
2017-12-02 12:01
#12

#0 Vilken bra information du har fått ihop här, denna ska jag bokmärka! 👍 Jag undrar även om jag kan ge ett helt rått ägg, alltså även äggvitan till katterna? 🤔


Cats are like Potato Chips, You can't just have one!

burmamys
2017-12-02 12:08
#13

Tack så mycket!❤️ Nej, ge bara äggulan. Rå äggvita innehåller avidin, som hämmar upptaget av vitamin B7, biotin, som behövs för att katten ska kunna spjälka fettsyror. Så ge bara äggulan!

http://www.kattstatus.se/sida13.html

Annons:
Pia-69
2017-12-02 12:12
#14

Okej! Tack! Gäller det även kokt äggvita? 樂 Läste precis din länk där jag fick svar på frågan! Tack igen! 😊😻


Cats are like Potato Chips, You can't just have one!

Dimocarpus
2017-12-02 12:23
#15

Precis som Burmamys säger, råäggvita ska man varken ge till katter, hundar eller andra djur som barfas. Men däremot kokt går bra för avidin försvinner vid upphettning. Alltså inte så mycket näring kvar i äggvitan vid upphettning. 

Gott med råäggula, mina katter gillar det.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

burmamys
2017-12-02 12:23
#16

Precis, särskilt den som har en njursjuk katt kan satsa på tillagad äggvita, eller varför inte en helt vanlig smarrig äggröra utan salt eller andra kryddor, stekt i osaltat smör?😉

Carmarino
2017-12-02 16:13
#17

#5 Kan tala om att efter de två första luckorna så är kattkalendern väl godkänd av katterna. Särskilt idag, när det var tonfisk. 😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

burmamys
2017-12-02 16:29
#18

Vad roligt! 👍

Pyttelite
2017-12-03 13:02
#19

Jättebra skrivet men Julkaktus är varken giftig eller skadlig för katter, vore bra om du ändrade det så att man inte är orolig i onödan.

Agria : Många Julväxter giftiga för hund och katt

https://www.agria.se/pressrum/pressmeddelanden-2011/manga-julvaxter-giftiga-for-hund-och-katt/


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


burmamys
2017-12-03 18:36
#20

#19 Tack så mycket! 😊 Minns att en källa angav den som irriterande men övriga antingen inte nämner den eller skriver att den är ofarlig. Så nu har jag ändrat till att de flesta anser att den är ofarlig.

Annons:
Pyttelite
2017-12-03 18:58
#21

Tack!

Tror att det blivit ngt missförstånd med ngn annan växt. Det är en av få icke giftiga jul-växter. Detta även enligt ASPCA - Cristmas Cactus (Schlumbergera)

https://www.aspca.org/pet-care/animal-poison-control/toxic-and-non-toxic-plants/christmas-cactus


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


burmamys
2017-12-07 14:15
#22

ASPCA känns som en pålitlig källa, så nu har jag tagit bort julkaktusen från listan. Tack för hjälpen!

Upp till toppen
Annons: