Pyssel och annat smått å gott

Katter gillar fårskinn och ull?

2017-12-09 13:41 #0 av: burmamys

Någon mer här som passade på att köpa något på Black friday? Här blev det hela två saker, en ny kattlåda, och så ett riktigt mysigt fårskinn! Jag har sedan tidigare ett vitt fårskinn från Åhléns, det ligger på sängen bredvid min och är en populär sovplats för katterna när det blir för trångt och varmt i sängen. Och ibland vilar de där på dagen också.

Jag är riktigt nöjd med nya sofforna, men har märkt att tvåsitssoffans extremt tätvävda tyg (som känns och ser ut som mocca) gärna drar till sig katthår, så trots att katterna fäller så lite (nästan ingenting) så blir det lite "hårigt" i tvåsitssoffan efter ett par veckor. Och så fick jag se ett riktigt fint fårskinn, som var nedsatt! 

https://www.ebbesbutik.se/farskinn-lammskinn/farskinn-bruna/farskinn-nougat/

Det skulle ju passa jättebra i soffan... Jag bestämde mig för att slå till! Skrattar

Tidigare förstod jag inte varför fårskinn från specialistbutiker är dyrare än de man hittar på Åhléns eller Ikea, men nu vet jag! Det här nya är mycket mjukare, glansigare och baksidan är också bearbetad på ett bättre sätt. Nu känns det plötsligt väldigt prisvärt, för det känns och ser ut helt annorlunda från det gamla.

Katterna är också mycket nöjda! Simon la sig genast på det nya fårskinnet, Saga smög fram och satte sig strax bakom. Perfekt!Tummen upp

Men när Saga försökte ligga där så jagade han bort henne!Gapskrattar Här ligger Simon och myser, efter att ha hindrat Saga från att störa honom. Han ser riktigt nöjd ut!

Efter några dagar kunde Saga ligga där, utan att Simon bråkade med henne!Kär Men då kom matte med mobilkameran och störde...

Nu kan vem som ligga där, men den som är där först vill helst ligga där ensam, jag vet inte riktigt varför men så har det blivit.Funderar Däremot ligger de alltid tillsammans på nästan alla andra platser, utom möjligen nya fåtöljen, den är ju inte så stor så det kanske blir lite trångt att ligga två i den, och sittplatserna på lilla klösträdet är knappt stora nog för en katt, helt omöjligt att ligga två st där. 

Jag har en teori om att fårskinn/-päls har en doft som katter gillar, mina har alltid varit väldigt förtjusta i ullplädar och gärna tuggat på dem. Och så är det ju mjukt och varmt. Hittade en artikel från Agria om att fårullsdoften påminner om ett sekret från mammas bröstkörtlar. 

https://www.agria.se/katt/artiklar/om-katt/varfor-slickar-katten-pa-allt-den-egna-palsen-eller-ater-textilier/

Mina katter är inte extrema i att tugga på saker, inte heller har de skiljts från mamma för tidigt (Simon flyttade när han var 12 veckor men kom sen tillbaka, Saga flyttade när hon var 11 månader och Sindra när hon var 17 veckor). Men de gillar doften av ull!Cool Till och med sittplatsen på lilla klösträdet, som bara är 30 cm i diameter blev väldigt populärt med en dyna av fårskinn, först den kortklippta, som Sindra gjorde till sin...

...och så den med lång päls, som Simon älskar.

Har ni något fårskinn? Gillar katterna att ligga där mer än på andra ställen?Glad

Anmäl
2017-12-10 11:30 #1 av: burmamys

Ingen annan som har tankar om katters preferens för fårskinn/fårull? Glad

Nu menar jag inte tvångsmässigt tygätande typ pica, utan bara att de föredrar pläd av ull framför bumull och syntet. 

Anmäl
2017-12-10 11:34 #2 av: Aleya

Mina älskar fårskinn. Köpte ett på Ikea och dom turas om att ligga på det. Men dom gillar även filtar. ☺

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2017-12-10 13:47 #3 av: burmamys

Tack för svar!Skrattar Okej, då var det inte en lika tydlig preferens hos dina katter? Hmm undrar om det har att göra med att jag har burmakatter, det sägs att siameser orientaler och burma gillar fårskinn extra mycket...Funderar

Anmäl
2017-12-10 13:49 #4 av: Aleya

#3 filtar gillar dom nog mest för att det finns x antal sådana i hemmet att sova på. Så det är nog därför. 😂

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2017-12-10 14:09 #5 av: burmamys

#4 Så kan det också vara! 😊

Anmäl
2017-12-11 13:45 #6 av: Björksätter

Vi har fårskinn både från Ikea och så ett "finskinn". De ligger på dem ibland men det är inte favoritplatsen. Finskinnet ligger över en fotpall och Ikeaskinnet i en korgstol, de ligger mer i korgstolen än på fotpallen, men det beror nog på att det blir en skön grop i korgstolen.

När jag köpte finskinnet för många år sen hade jag huskatter. Den ena av dem kissade på skinnet när jag kom hem med det så jag fick ha det hängande över en dörr i över ett år innan jag kunde lägga ner det i soffan. Det var först när fårdoften började mattas av och det luktade mer som lägenheten som de slutade kissa på det.  

Anmäl
2017-12-12 08:31 #7 av: Sarah-S

Mina katter har inte varit speciellt förtjusta i fårskinn, har haft några stycken till bland annat barnvagnen
Fick ett "långhårigt" fårskinn i present och det vill ena katten slita sönder
Här hemma är fleecefiltar favorit

I'm only responsible for what I say, not for what you understand

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.