2010-11-03 23:11 #0 av: scotixus

Parasiter kan finnas både invärtes eller utvärtes hos våra katter, och det finns även zoonozer dvs paraster som smittar mellan djur och människa.

Idag pågår ofta diskussionen om man ska avmaska eller inte, då man riskerar en resistensutveckling mot de olika preparaten. Det finns dock möjlighet att testa om katterna bär på parasiter med hjälp av träckprov, och därefter besluta om det är nödvändigt med avmaskning eller inte.

Att katten har hosta eller kräks, har diarré eller förstoppning, går ner i vikt eller får uppsväld buk, har dåligt allmäntillstånd, dåligt immunförsvar samt glanslös päls kan alla vara tecken på att katten har mask.  

De kanske vanligaste typerna av parasiter det pratas om är bandmask och spolmask, men det finns många flera sorter också. Även fästingen räknas som en parasit.

Att din katt har mask behöver inte alltid synas, men det som kanske mest förknippas med inälvsmask hos katt är de vitagula sega små bitar runt ändtarmsöppningen som kan synas när katten har bandmask. Katter kan också kräkas upp mask om de är rejält angripna. Men oftast så syns inte spåren av masken, då dess ägg i avföringen är så små så man inte se dem utan microskåp, hela maskar kan dock förkomma och synas i avföringen.

En annan sak som man bör tänka på är att en del av dessa parasiter är också zoonoser dvs. de smittar från djur till männsika, vilket är anledningen till att gravida bör låta bli att rensa kattlådan.

Källor är dessa olika sidor:

På SVA.s hemsida kan man läsa mera om de olika parasiterna och hur man tar täckprov och skickar för analys http://www.sva.se/sv/navigera/Djurhalsa/Katt/Parasiter/

På hemsidan avmaska.se finns bilder, fakta samt mera information om deras avmaskningsmedel  www.avmaska.se

På hemsidan avmaska.nu finns infromation om de vanligaste inälvsparasiterna hos katt och mer om deras avmaskningsmedel http://www.avmaskning.nu/?page=katt

http://www.milbemax.se/avmaskning_katt/index.shtml är ett annat avmaskningsmedel

http://www.ringvet.se/vart_att_veta_mask_katt.htm

 

Av: Linda Rönnlund