Blandat

Förebygg tandproblem hos din katt!

2017-06-01 17:57 #0 av: burmamys

Denna text handlar om vilka problem som vanligtvis drabbar kattens munhåla, och hur du kan göra för att så långt det är möjligt förebygga dessa problem. Med tanke på hur vanligt det är att katter oavsett ras drabbas av tandproblem, och vilket lidande tandproblem utsätter katten för, så tycker jag att det är viktigt att vi gör vad vi kan för att hjälpa våra pälsklingar till en god munhälsa.

Jag blev uppmärksam på att jag måste aktivt sköta om mina katters tänder när Saga fick en liten fläck av tandsten på en tand långt bak i övre käken på höger sida. Trots att hon endast får rå föda och med stor glädje tuggar i sig en kycklingvinge varje vecka! Nåja, jag visste ju att tandsten kan drabba en del individer snabbare. Nu fick jag anledning att läsa på lite extra. Och att börja borsta hennes tänder!

Vanliga problem som drabbar kattens mun

  • ·         Tandsten och gingivit
  • ·         Parodontit och tandlossning
  • ·         Tandresorption/ FORL

Hur jag kan förebygga tandproblem hos min katt

  • ·         Tillskott i maten
  • ·         Råa ben och sega råa köttbitar
  • ·         Borsta tänderna

 

Vanliga problem som drabbar kattens mun

Detta är inte en uttömmande beskrivning, utan jag tar endast upp de problem som är vanligt förekommande, hos alla katter.

Tandsten och gingivit

Varje gång katten äter bildas en biofilm av matrester och bakterier i munnen. Ju mer maten sprids i munnen ju mer beläggning blir det. Torrfoder tenderar att spridas extra mycket då det splittras till mycket små bitar som sätter sig överallt, medan blötmat mer håller ihop, det gäller särskilt mer trögflytande blötmat. Allra minst beläggning får katten av råa köttbitar, som ofta bits av och sväljs hela. Beläggningen av matrester och bakterier är grogrund för de problem som oftast uppstår i kattens munhåla. Den beläggning som bildas i kattens mun stelnar till plack, som kan ses som en ljus grumlig beläggning på tänderna. Efter en tid hårdnar plack till brunaktig tandsten. När tandsten bildas så leder bakteriebeläggningen ofta till att tandköttet blir inflammerat, detta kallas gingivit. Man ser då en tunn mörkrosa rand i tandköttet ovanför de tänder som har tandsten. Processen går olika fort hos olika individer, katter med trångt placerade tänder, ärftlig benägenhet att överreagera på bakterierna i munnen, och autoimmun sjukdom brukar drabbas snabbare och i yngre ålder. Sjukdomar och medicinering som undertrycker immunsystemet ökar risken för gingivit, liksom en del virussjukdomar. Vissa kattraser, som perser, siames och abessinier, drabbas oftare än andra.

Det finns flera studier som visar att det är mycket vanligt att katter drabbas av plack, tandsten, och inflammerat tandkött. En studie på katthemskatter i USA visade att 21% hade gingivit. När man tittade på de äldre katterna i urvalet, då hade nästan alla tandsten och gingivit. Katter med gingivit får en försämrad andedräkt, detta blir tydligare när en större del av tandköttet är inflammerat. Katten kan också visa att den är öm genom att undvika att tugga på den sida av munnen som är mest drabbad och kan ta längre tid på sig att äta.  

Lättare tandsten är enkel att behandla med kosttillskott, ben att tugga på och framförallt tandborstning. Kraftigare tandstensbeläggning bör saneras professionellt under narkos. Då används ofta vatten med högt tryck, eller ultraljud, för att skonsamt men effektivt rengöra tänderna från all tandsten och plack. Särskilt sådan tandsten som sitter under tandköttskanten, s k serumsten, är både svår att nå och sitter extra hårt, så den måste saneras professionellt.

Parodontit och tandlossning

Om tandsten och gingivit lämnas obehandlat sprider sig inflammationen till området under tandköttskanten, det kallas då parodontit. Ofta dras tandköttet tillbaka runt de drabbade tänderna så att tandhalsen blottas lite, och tänderna blir allt mer instabila för att till slut ramla av. Gingivit är reversibel, dvs inflammationen kan läka ut om man rengör tänderna och använder antiinflammatorisk gel, men parodontit är inte reversibel. När tänder blivit instabila så kan de inte räddas, utan man får behandla inflammationen och ta bort de drabbade tänderna. Parodontit gör ofta katten fumlig när den äter, den är öm i munnen och någon eller några tänder rör sig och smärtar när katten försöker tugga. Ibland sprider sig inflammationen till slemhinnorna i hela munnen, och kallas då stomatit. Stomatit är väldigt besvärligt eftersom hela munnen då är öm och svullen, drabbade katter dreglar ofta, tappar mat, och är ovilliga att äta eftersom det gör så ont. Många katter blir också mer tillbakadragna, defensiva och lättretade.

De flesta katter drabbas på grund av att en naturlig process där beläggning med tiden orsakar tandsten och inflammation. Katter med nedsatt immunsystem på grund av sjukdom, lång tids medicinering, eller inavel, drabbas oftare och hårdare av parodontit. Katter som drabbats av FeLV (felin leukemi) får försämrat immunsystem och drabbas lättare av olika infektioner i munhålan, som exempelvis nekrotiserande ulcerös gingivit. Katter som drabbats av FIV (felin immunodeficiency virus) får så lågt antal vita blodkroppar att den normala bakteriefloran i munnen leder till akut gingivit och grav parodontit. En del katter har en ärftlig överaktiv reaktion mot bakterierna i munnen, detta är alltså en slags allergi, och drabbas av kronisk gingivit och stomatit. Om man får katten fri från plack så försvinner symptomen, men detta måste då underhållas med daglig tandborstning.

Parodontit leder till negativa effekter även i andra organ. Bakterierna från tandstenshärdarna och inflammationerna i munnen ökar i antal och sprids med blodet till kroppens övriga organ. Infektionshärdar i hjärtmuskeln, s k endokarditis, försvagar hjärtat. När bakterierna invaderar njurarna, skadas glomerulus så att njuren blir mindre effektiv och mer sårbar för njursvikt. Man har även hittat korrelationer mellan parodontit och ökad insulinresistens.

Tandresorption/ FORL

Tandresorption, även kallat FORL, drabbar en stor andel av alla katter, olika studier från bl a USA visar att omkring 60-70% av katter som undersöks för tandproblem har tandresorption, och omkring 30-50% av alla katter i en normalpopulation. I Sverige pågår nu en studie för att ta reda på frekvensen av tandresorption, men resultaten är inte sammanställda ännu.

Det finns studier som visar att tandresorption förekommit i alla tider och även förekommer hos vilda kattdjur, men i mycket lägre frekvens än vad vi ser hos tamkatter som äter kommersiell kattmat. Vad ökningen beror på är inte fastställt ännu, men flera studier visar på ett samband mellan kommersiella foder med hög halt vitamin D och tandresorption. Katter kan inte bilda vitamin D i huden utan måste få det via födan. I en studie undersöktes tänderna noga med röntgen på 64 katter, som hade ätit ett torrfoder med hög halt vitamin D. 40 av de 64 katterna hade tänder som var drabbade av tandresorption, och de katter som hade drabbats hade lägre halter av vitamin D i blodet. I en annan studie gav man katter höga halter vitamin D i kosten och kunde efter några veckor se förstadium till tandresorption. Virusinfektioner och endokrina faktorer har också diskuterats men man har inte kunnat påvisa något signifikant samband mellan FIV, FeLV, eller systemiska endokrina sjukdomar och tandresorption.

Vid tandresorption bryts tanden succesivt ner med början i området vid tandköttskanten. Nedbrytningen leder till att tandköttet blir inflammerat och blöder lätt. En mörkrosa rand av gingivit bildas ofta vid den drabbade tanden och katten kan visa tecken på att vara öm. När nedbrytningsprocessen når tandens pulpa blir det väldigt smärtsamt för katten, som då får väldigt svårt att äta. Duktiga veterinärer kan känna igen typiska tecken på begynnande tandresorption, men för en säker diagnos krävs röntgen. Det är få försäkringsbolag som ersätter tandresorption så det kan bli en både dyr och smärtsam process med upprepade operationer för att dra ut drabbade tänder.

Hur jag kan förebygga tandproblem hos min katt

Som tur är finns det flera sätt att förebygga tandproblem hos katten!

Tillskott i maten

Det finns torrfodermärken som innehåller ämnen som ska minska risken för att den beläggning som bildas på tänderna stelnar till tandsten, men effekten är nästan försumbar. Plaque Off är ett kosttillskott som finns för både djur och människor, och som har kelp, Ascophyllum nodosum som verksam substans, och det har visat sig ha en positiv effekt. Det går naturligtvis lika bra att ge katten kelp i ren form (dessutom mycket billigare). Det man ska tänka på är att Plaque Off innehåller 200 mcg jod per kryddmått, och ett kryddmått ren Kelp innehåller 640 mcg jod. Om din katt redan äter ett helfoder bör du alltså vara försiktig med hur mycket du ger så du inte överdoserar mängden jod. En katt behöver 500-1000 mcg jod per kg mat.

Råa ben och sega råa köttbitar

Bäst, och mest naturligt för katten, är att låta den tugga på råa ben i lämplig storlek, så den kan äta upp benen. Alltför stora eller hårda, bärande ben, kan orsaka tandskador, och risken finns att katten blir lite manisk och hetsig när den inte lyckas få i sig något. Men om katten redan äter ett helfoder och får äta ben, finns det risk att den får i sig för mycket kalcium och får problem med förstoppning. En halv till en kycklingvinge i veckan brukar dock gå bra. Att tugga på hela köttbitar har också en slipande effekt, ju segare kött, ju bättre effekt! Bitarna måste dock vara så stora att katten inte kan svälja dem utan måste stå och tugga en stund. En kost som helt består av rå föda innebär också att du slipper riskera ett överskott av vitamin D, som är vanligt i kommersiell kattmat och troligen bidrar till ökad risk för tandresorption.

Borsta tänderna

Det mest effektiva sättet att åtgärda och förebygga tandsten och inflammerat tandkött är att borsta tänderna. Under inlärningsperioden är det viktigt att ägna en liten stund åt detta ofta, varje dag eller ännu hellre två gånger om dagen. Genom att träna korta stunder på 5-15 sekunder, med mycket uppmuntran innan och efter, lär sig katten att se tandborstningen som en mestadels trevlig rutin, och accepterar hellre att man grejar i munnen på den. Tänk också på att göra detta när katten är avslappnad. För att de produkter du eventuellt använder ska hinna verka ordentligt bör du också undvika att borsta tänderna precis innan matdags.

Det finns olika sätt att hålla katten på när du borstar tänderna. Själv föredrar jag att sitta bakom katten, så den inte kan backa ut ur situationen. Första gången satt jag så och kelade och gosade en stund och sedan förde jag vänster hand från vänstra sidan på huvudet och slöt handen runt Sagas nos och så lyfte jag på mungipan med min tumme. En mjuk rörelse. Och så belönade jag henne med massa gos och kel!

Nästa gång passade jag på att vidröra tänderna snabbt medan jag höll upp mungipan. Nu lade jag till ett kommando ”borsta tanden”. Och så belönade jag en lätt förvånad Saga! När Saga var bekväm med detta så provade jag att borsta på hörntanden, och så ökade jag succesivt tills jag borstade alla tänder på höger sida. Agria har en film om hur man borstar tänderna, och det finns även flera filmer på Youtube för den som vill se olika sätt att borsta tänderna på sin katt. Och den här tråden på Katter Ifokus tycker jag också är bra för att ge tips och ideér:

http://katter.ifokus.se/discussions/590f42d48e0e744f6e0007e6-borsta-tanderna?discussions-4

Tänk på att anpassa verktyg och medel efter din katt. Det finns speciella djurtandborstar, även en babytandborste kan fungera bra, och om du kan träna din katt att acceptera tandborsten så är detta det mest effektiva verktyget för att få bort plack och tandsten. Om katten är mycket öm i munnen kan en fingertuta fungera bättre, alternativt om du lindar en bit gasbinda runt ditt finger. Om inte heller detta accepteras så kan du prova att blöta en tops och gnugga den våta bomullen mot kattens tänder. Det här är nog det minsta och därmed minst störande verktyget, men som ändå går att använda effektivt.

Det finns även olika sorters tandkräm för katter och hundar. Saga var helt okej med tandborstningsrutinen med ryggade när jag tog fram den tandpasta med enzymer jag hade hemma. Så jag frågade här och läste i olika trådar och på olika forum och kom fram till att Bucacat verkade vara mer populär och beställde denna. Fick även reda på att det finns klorhexidine gel för katter och hundar, som verkar anticeptiskt på inflammationer i munnen. En populär sådan är Stomodine, som finns i två versioner, intensiv för kortare tids behandling och LP för längre tids behandling. Katter som har återkommande problem kan behandlas periodvis, men en behandlingsomgång bör inte pågå längre än ett par veckor eftersom Stomodine innehåller klorhexidin som kan missfärga tänderna. Om katten upplever en snabb lindring är den kanske också mer benägen att gilla tandborstningen. Jag beställde både Bucacat och Stomodine LP, och blev lättad över att Saga accepterade båda produkterna! 

Såsmåningom ska jag börja träna med Simon och Sindra också, i förebyggande syfte. Numera har katterna ett litet tandvårdshörn ut i mitt badrumsskåp.

Det går ju trots allt väldigt fort när man väl tränat in en vana, och känns absolut väl värt den lilla ansträngning som krävs! Eller hur?

Källförteckning

Jag har organiserat källorna tematiskt, för att det ska bli lättare att hitta det man är intresserad av. En del källor förekommer därför under flera rubriker.

Om hur man borstar tänderna

https://firstvet.com/sv/articles/view/hund/9/borsta-taenderna-pa-din-hund-och-katt

http://www.agria.se/katt/artiklar/skotsel-och-vard/vanj-katten-vid-att-borsta-tanderna/

http://www.agria.se/katt/artiklar/skotsel-och-vard/sa-borstar-du-kattens-tander/

Om gingivit

https://www.idexx.com/small-animal-health/solutions/articles/oral-retrovirus-connection.html

https://pawpeds.com/pawacademy/health/teeth/index_se.html

http://vettris.se/munhalsa/

http://www.agria.se/katt/artiklar/sjukdomar-och-skador/tandsten-hos-katt/

https://solhagen.files.wordpress.com/2012/04/hc3a4stens-tc3a4nder.pdf

http://www.sva.se/globalassets/redesign2011/pdf/antibiotika/antibiotikapolicy_2009.pdf

Om parodontit

https://pawpeds.com/pawacademy/health/teeth/index_se.html

http://vettris.se/munhalsa/

http://www.agria.se/katt/artiklar/sjukdomar-och-skador/tandlossningssjukdomar/

http://www.sva.se/globalassets/redesign2011/pdf/antibiotika/antibiotikapolicy_2009.pdf

Om tandresorption

https://pawpeds.com/pawacademy/health/teeth/index_se.html

http://vettris.se/munhalsa/

http://www.agria.se/katt/artiklar/forskning/forskning-om-forl/

http://vetbook.org/wiki/cat/index.php?title=FORLs#Causes

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21038831

http://veterinaryteam.dvm360.com/how-periodontal-disease-can-affect-pets-organs

https://solhagen.files.wordpress.com/2012/04/hc3a4stens-tc3a4nder.pdf

http://www.sva.se/globalassets/redesign2011/pdf/antibiotika/antibiotikapolicy_2009.pdf

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1748-5827.2001.tb02497.x/abstract

Om hur man borstar tänderna

http://katter.ifokus.se/discussions/590f42d48e0e744f6e0007e6-borsta-tanderna?discussions-4

https://www.youtube.com/watch?v=Bp24b0ex27Y

https://www.youtube.com/watch?v=4zAxf_Jp7vg

https://www.youtube.com/watch?v=4KPmWOQydfY

https://www.youtube.com/watch?v=d617Fzwydlk

 

Anmäl
2017-06-01 19:16 #1 av: Dimocarpus

Oj, vilken bra sammanfattning! Har du funderat på dela det på kattsidan? Som vanligt utförligt och bra skrivet, Burmamys!  

Så skönt att höra att Saga accepterar stomodine LP (så bra för tandköttet). Jag kan passa på att säga att firstvet gör ett kanon jobb. Kan rekommendera de försäkringar de samarbetar med (bland annat sveland och Svedea). Super bra! Tänk att prata med en kunnig veterinär hemma via cam innan man bestämmer sig för att åka in samt många av försäkringar erbjuder fria samtal numera. Jag är supernöjd som kund! 

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2017-06-01 19:57 #2 av: burmamys

Tack så mycket Dimocarpus! 😃
Jo jag har delat på Katter Ifokus, och ett par kattsidor som är aktiva. Låter toppen att Firstvet samarbetar med försäkringsbolag för att underlätta för kattägare! Agria har också gratis rådgivning för medlemmar. Kanske finns ännu fler?

Anmäl
2017-06-01 20:23 #3 av: Dimocarpus

KUL, bara bra om fler börjar uppmärksamma sina katters tandhygien, Burmamys. 

Att borsta tänderna på katten dagligen är inte så jobbigt, bara man ger det tid och tålamod. Rutiner u know! 

Jag känner bara till de tjänster som mina katter är försäkrade i och Agria känner jag till men tror inte många slår men däremot är det många försäkringar som använder firstvet.se tjänster. 

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2017-06-01 20:28 #4 av: burmamys

Ja rutiner gillas av alla fyrbenta här. Idag stod både Simon och Sindra och väntade och jamade när jag var med Saga i badrummet för vår tandborstningsmoment. Perfekt att de är lite avis!Skämtar

Och som du säger är det ju väldigt enkelt så snart man tränat in en rutin. Tar ju bara några sekunder plus massa härligt gos och kel!Glad

Bra att flera försäkringsbolag använder sig av Firstvet!Tummen upp

Anmäl
2017-06-01 20:30 #5 av: Dimocarpus

Åh, vad kul! Då är det bara att köra, Burmamys! Kanske dags att även leka tandborstning på Simon och Sindra? Kan ju alltid börja med tops (tänk om någon uppfann en tandborste som är lika stor som en tops)? 

Har du delat med dig på barf också?

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2017-06-01 20:37 #6 av: burmamys

Ja jag börjar med det jag har hemma, så får vi se. Simon är ju lite större så han kanske behöver en tandborste såsmåningom. 

Tack, fixar det nu!Glad

Anmäl
2017-06-01 21:27 #7 av: Dimocarpus

Tack själv, jätte proffsigt skrivet med källor och länkar som stöd!!! LOVE IT! 

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2017-06-01 21:28 #8 av: Dimocarpus

Hur funkar bucacat kräm?

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2017-06-01 22:44 #9 av: Volpes

Jag använder mig av en melanrumstandborste och tycker att det fungerar väldigt bra :)

https://www.apotekhjartat.se/produkter/mun-tander/tandtrad-mellanrumsrengoring/mellanrumsborstar/tepe-interspace-vinkelborste-1/

Jag använder mig utan Petosan tandkrämen, är den bra? Eller borde jag byta till någon annan? Grimm har lite rött tandkött som kommer och går.

Anmäl
2017-06-02 05:36 #10 av: Dimocarpus

Egentligen behövs inte tandkräm men har du det hemma så gör ju det inget, smakar ju gott, iaf till mina katter. 

Om tandköttet är rött så kan det göra lite ont och att borsta på köttet så kan det kännas lite extra där. Stomodine LP hjälper jätte bra. Jag smörjer in mina vid behov. Alltid bra att ha det hemma. 

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2017-06-02 09:57 #11 av: burmamys

#9 Tack för tipset om tandborsten!BlommaEn fundering bara, hur mjuk är den?

Ja det viktigaste är att själva borstningen mer än tandkrämen, alltså att man gnuggar på tanden. Men de flesta tandkrämer innehåller liksom Bucacat partiklar som verkar milt slipande och enzymer som löser upp plack och därmed motverkar att plack stelnar till tandsten. 

Petosan innehåller enzymer men hittar ej information om slipmedel. Kycklingsmak, som säkert föredras av en del katter. Men personligen skulle jag inte byta ut tandkrämen om han trivs med den.

Däremot, om Ymer har lite gingivit som kommer och går, då tycker jag liksom Dimocarpus att du bör köpa Stomodine och stryka lite på tandköttet när du borstar tänderna, i ungefär 1-2 veckor (tills den mörkrosa randen försvunnit). I den litteratur jag läst verkar det ju vara inflammationen som gör mest skada, när den sprids och angriper området under tandköttskanten.

Anmäl
2017-06-02 10:56 #12 av: Volpes

#11 Jag tror tyvärr att den kanske är i hårdaste laget (har inte testat med någon annan tandborste) Men jag tyker att storleken är riktigt bra och Grimm verkar tycka att det fungerar. Det är ju lösa huvuden till den så att säga så jag vet inte om det finns i olika hårdheter att köpa till, ska kolla upp det. 

Han gillar även tandkrämen väldigt mycket. Problemet jag har när vi borstar tänderna är att han vill bita på tandborsten för att han vill äta upp tandkrämen Galen

Anmäl
2017-06-02 11:30 #13 av: burmamys

#12 Aha, okej. Nja, jag ska nog leta efter en riktigt mjuk tandborste i första hand. 

Du kanske kan testa utan tandkräm några gånger, för att lära om rutinen lite? Det viktigaste är att tandborsten gnuggar på tanden, och jag tänker mig att det är svårt att gnugga ordentligt om han biter på tandborsten för att komma åt tandkrämen? 

Anmäl
2017-06-02 13:25 #14 av: jollycox

Superbra artikel! När jag skaffade kattunge i höstas så bestämde jag mig för att henne ska jag borsta tänderna på. Har inte gjort det så frekvent med dom två tidigare. Så vi borstar några gånger i veckan. Har nu blivit pepp på att ta tag i tandborstningen på min äldre katt också.

Tyckte videorna som länkades sist var bra. I den sista videon hade hon en väldigt liten och nätt tandborste som såg bra ut, men har tyvärr inte sett någon sån i sverige.

Anmäl
2017-06-02 14:31 #15 av: burmamys

#14 Tack så mycket! 😊 Ja det är ju ganska enkelt egentligen, gäller bara att verkligen hålla korta pass på 5-15 sekunder så katten inte hinner tröttna. Jag undrar om inte den där mellanrumstandborsten som Volpes tipsade om är ganska lik den de använder i videon? Jag hade dock önskat att den var riktigt mjuk också, då hade jag beställt den direkt!

Anmäl
2017-06-02 15:00 #16 av: jollycox

#15 Precis, det tar ju inte lång tid. Man ska bara komma ihåg att göra det :P
Den i videon var mer som en miniatyrtandborste. Gillade att den såg ut att ha kortare borst. Tycker att alla katt/barn/special-tandborstar har lika lång borst som vanliga tandborstar och det känns klumpigt. Och sen att borsten ska vara mjuk, känns ju omöjligt att hitta.

Denna såg ju intressant ut: tepe compact tuft

Anmäl
2017-06-02 18:15 #17 av: burmamys

#16 Jag tycker den ser bra ut!👍Ska ju vara mjuk enligt beskrivningen. Finns den i Sverige också? Eller jag kanske bara råkade välja en bild från en engelsk sida.

Anmäl
2017-06-02 18:25 #18 av: Volpes

Hittade här

https://www.tepeusa.com/products/tepe-interspace

Finns tydligen huvuden som är extra-soft, det kanske skulle vara något. 

Anmäl
2017-06-02 19:07 #19 av: Dimocarpus

Bra tips på tandborstar! #17 och 18

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2017-06-02 19:08 #20 av: Dimocarpus

Jag menade #16, burmamys, du gör som vanligt fantastiska artiklar och kul att du köpte Stomodine LP.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2017-06-02 19:55 #21 av: jollycox

#17 TePe compact tuft finns förmodligen på apotek(dom brukar ju ha TePe). Finns iallafall på online-apotek.

#18 Den modellen är ju toppen iomed att man bara kan byta ut spetsen.

Anmäl
2017-06-03 10:50 #22 av: burmamys

Hittade TePe på www.apotea.se, och dessutom en del andra små och mjuka borstar. Försökt ringa in vilken tandborste som är bäst utifrån två kriterier:

  • att huvud och borst är tillräckligt små
  • att borsten är tillräckligt mjuk 

Hittade tre som jag väljer mellan nu. 

TePe Interspace soft, med små, utbytbara borst:

http://www.apotea.se/tepe-interspace-soft-1-skaft-och-12-tippar

Jordan step 0-2 år, ska också vara riktigt mjuk, med liten, rund borst:

http://www.apotea.se/jordan-step-tandborste-0-2-%C3%A5r

TePe kids extra soft, som en vanlig tandborste men liten och mjuk, 4-pack:

http://www.apotea.se/tepe-kids-extra-soft-4-st

Vilken skulle ni välja?Glad

Anmäl
2017-06-03 11:34 #23 av: jollycox

#22 Jag skulle välja den första för att den är minst.
Jag har tidigare använt barntandborstar(såna i sista länken) men tycker att dom är för stora för en liten kattmun.

Anmäl
2017-06-03 12:00 #24 av: burmamys

Tack för snabbt svar!Glad Ser att det är en mjukare variant av den borsten Volpes använder. Du har säkert rätt i att en vanlig barntandborste är för stor, då går den bort. 

Min fundering är bara om det gör något att spetsen är vinklad? Tänker spontant att det bästa vore en sådan liten och mjuk borste, men som är klippt så att hela borstytan ligger an mot tänderna. 

Den andra du tipsade om, TePe compact tuft, har en rundad borst, men kompakt och den verkar normalhård eftersom det inte står att den är mjuk:

http://www.apotea.se/tepe-compact-tuft-vinkelborste

Den här dubbeltandborsten för djur innebär att katten måste gapa varje gång, och jag vill gärna ha en som fungerar även om Saga har munnen stängd i början. Så den går också bort för mig, men kan säkert fungera utmärkt för den som har en katt som gärna öppnar munnen vid tandborstning:

https://vetzoo.se/petosan-tandborste

Hittar ingen liten och mjuk som har platt borst, utom babytandborsten från Jordan. Men ogillar det klumpiga skaftet, känns osmidigt när man vill vinkla borsten för att komma åt överallt. 

Så - går det att borsta effektivt med en vinkeltandborste? Eller är det bättre jag tar den där babytandborsten med klumpigt skaft och lär mig jonglera med den?

Anmäl
2017-06-03 12:09 #25 av: burmamys

Förtydligande: Dessa är de två jag väljer mellan nu! Glad

TePe Interspace soft, med små, utbytbara borst:

http://www.apotea.se/tepe-interspace-soft-1-skaft-och-12-tippar

Jordan step 0-2 år, ska också vara riktigt mjuk, med liten, rund borst:

http://www.apotea.se/jordan-step-tandborste-0-2-%C3%A5r

Anmäl
2017-06-03 12:14 #26 av: burmamys

Äntligen hittat rätt!?Skrattar

http://www.apotea.se/ekulf-twice-baby-0-3-%C3%A5r

Anmäl
2017-06-03 12:24 #27 av: Volpes

#24 Jag har precis en sådan på bilden som du länkade. De gula huvuderna är mjuka medans det finns röda huvuden också som är extra mjuka, så det är dem du vill ha.

Jag letade runt i går och de är då väldigt svåra att hitta tycker jag men hittade till slut det här

https://www.tandapoteket.se/se/art/tepe-interspace-vinkelborste-12-tippar.php

Det står inte dock att det är med extra mjuka, men de är röda så det borde vara det, men jag skickade ett mail till dem och frågade om de var det, så väntar på svar i från dem.

Anmäl
2017-06-03 13:38 #28 av: burmamys

#24 Vad snällt av dig att fråga!Blomma Jag ska nog också ställa några frågor om Ekulf twice baby på måndag (de svarar bara på vardagar). Vill veta hur mjuk den är, och hur stor borsten är. Samt om de möjligen har någon med ännu mindre, ännu mjukare borst men som i övrigt ser likadan ut. Så får vi se vilken det blir till slut!Skrattar

Anmäl
2017-06-03 15:45 #29 av: Pia-69

#28 Jag använder Ekulfs baby borste, den är ungefär lika mjuk som den mjukaste barntandborsten! Det som är bra är att borsthuvudet är halva storleken av en barntandborste och att skaftet närmast borsten är långt och smalt, dock kunde det kanske vara önskvärt att den var lite mjukare ändå, fast jag tycker den funkar bra iaf!

Cats are like Potato Chips, You can't just have one!
Anmäl
2017-06-03 15:50 #30 av: Pia-69

Lyckades bara få med en bild...😥

Cats are like Potato Chips, You can't just have one!
Anmäl
2017-06-03 15:51 #31 av: Pia-69

Cats are like Potato Chips, You can't just have one!
Anmäl
2017-06-03 15:55 #32 av: Pia-69

En till!

Cats are like Potato Chips, You can't just have one!
Anmäl
2017-06-03 18:41 #33 av: burmamys

Åh vad bra! 😃 Tack så mycket för input och bilder! ❤ Jämför du med en barntandborste som enligt producenten är mjuk eller extra mjuk? För i så fall behöver jag inte leta mer, då beställer jag en sådan.

Anmäl
2017-06-03 21:03 #34 av: Pia-69

Ajdå! Kommer inte ihåg om den är mjuk eller xtra mjuk....😣 Det står ju inte heller när man kollar infon på apotea, jag jämförde med den barntandborsten på bilden jag bifogade...
Fast jag tycker ändå du ska prova den, den kostar bara 12kr på apotea och du får den fraktfritt i brevlådan! 😊

Cats are like Potato Chips, You can't just have one!
Anmäl
2017-06-04 11:05 #35 av: burmamys

#34 Ja det har du rätt i. Okej,det får bli en ekulf babytandborste åt Simon!👍

Anmäl
2017-06-04 19:06 #36 av: burmamys

Japp, då har jag beställt en Ekulf twice baby 0-3 år till Simon!Tummen upp

http://www.apotea.se/ekulf-twice-baby-0-3-%C3%A5r

Idag har jag sett att all tandsten och inflammation som Saga haft är borta!Skrattar Nu är också Saga helt bekväm med att jag borstar höger sida av munnen, så imorgon ska jag börja variera mellan höger och vänster (så att jag borstar varannan gång på vänster sida). 

När jag fått in en rutin på detta kan jag börja borsta Sagas tänder mer sällan, typ 2-3 gånger i veckan. Och då kan jag börja träna Simon med tandborstning, och sedan Sindra. Planen är att såsmåningom bara underhålla tandhygienen med tandborstning typ 2 gånger i veckan på varje katt. Får se vad som känns enklast, att ha två "tandborstningsdagar" då jag borstar tänderna på tre katter i rad, eller att borsta tänderna på en katt per kväll och alternera mellan katterna. 

Tack alla som skrivit i den här tråden för er hjälp!Glad 

Anmäl
2017-06-04 19:09 #37 av: Pia-69

#35 Hoppas den funkar för er, annars kan du ju använda den till rengöring i hemmet, jag brukar ha gamla tanborstar att göra rent runt kranar o dyl.😉
När jag var o handlade igår så köpte jag "mellanrumsborstar" som någon tipsade om här i tråden om jag inte minns fel, dom är supermjuka och små så jag tror att dom funkar att borsta kindtänderna med på bengalen, om han bara kunde läka nån gång, det har gått mer än två veckor nu... 😢

Cats are like Potato Chips, You can't just have one!
Anmäl
2017-06-05 12:08 #38 av: burmamys

Haha ja visst kan man en tandborste till rengöring!Glad

Jag hoppas bengalen läker snart, två veckor låter länge!Hjärta  Får han stomodine också eller vad har veterinären ordinerat?

Men undrar om de där mellanborsten du köpt verkligen är bra? Det som förekommit som tips heter visserligen "interspace" men är ändå smala tandborstar med riktig borst, inte sådana piprensare som du visar på bilden. T ex förekommer tips på TePe Interspace soft, med små, utbytbara borst:

http://www.apotea.se/tepe-interspace-soft-1-skaft-och-12-tippar

Jag skulle nog vända piprensarens yttersta del bakåt, så det nästan blir en liten ögla, så du inte råkar sticka bengalen i munnen.

Anmäl
2017-06-05 12:47 #39 av: Pia-69

Ja det är länge, han tog ut tänderna den18/5 och vi fick åka tillbaka igen 31/5 och sy om stygnen och rengöra för det såg bedrövligt ut och luktade.., det är tydligen svårare med hörntänder säger veterinären. Han går nu på antibiotika och metacam+ rengöring dagligen med en spruta ljummet vatten. Ska köpa hem Stomodine också men vet inte om jag vågar börja med det så länge det är öppet sår i munnen? Trots detta så har han fått tillbaka sin aptit och han är glad igen jämfört med innan, han måste ha haft jätte ont av de två tänderna som drogs.. Så nu får han obegränsat med våtmat p.g.a viktnedgången som följde.

Ang. "piprensarna" så kanske det inte är dumt att böja spetsen som du sa, det tänkte jag inte på att spetsen kan vara vass, men borsten är verkligen supermjuka på dom! FunderarTummen upp

Det slutar nog med att pojkarna har tre olika borstar var i badrummet innan detta är över! Skrattar

Cats are like Potato Chips, You can't just have one!
Anmäl
2017-06-05 13:26 #40 av: Carmarino

Det finns ju även den här lilla borsten.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-06-05 13:33 #41 av: burmamys

Ja det är säkert en stor lättnad för honom att slippa smärtan!Kär 

Stomodine ska ju enligt instruktionen användas före och efter behandlingar i munnen, såsom tandstenssanering, tandutdragning och operationer i munnen. Fråga veterinären, det kanske vore bra att ta till nu för snabbare läkning? Viktigt att fråga dock, så det inte föreligger någon interaktion mellan antibiotikan och klorhexidin. 

Spontant uppfattar jag klorhexidin som mildare än antibiotika, men att det verkar på ett bredare spektrum av bakterier. Men jag är ingen veterinär! 

Haha ja det blir nog lätt så att man samlar på sig diverse tandborstar, när man bryr sig om sina pälsklingar!Skämtar

Anmäl
2017-06-05 19:12 #42 av: Volpes

#41 Grimm har ju som sagt rött tandkött som kommer och går. Borde jag använda mig av Stomodine? Du skriver "Stomodine ska ju enligt instruktionen användas före och efter behandlingar i munnen" Och han har ju inte behandlats eller så. KAn jag använda den i alla fall? Tänkte om den är bra mot röttt tandkött? 

Anmäl
2017-06-05 19:47 #43 av: burmamys

#40 Tack, jag såg den också och den hade absolut varit intressant om den inte haft en konformad borste. Vill gärna ha en platt skuren borste, som på Ekulf baby som jag nu har beställt. Men tack ändå! 😊

#42 Stomodine används för att både förebygga och behandla gingivit, dvs tandköttsinflammation. Stomodine intensiv används vid kortare behandling och Stomodine LP används vid längre tids behandling, LP innehåller en lägre koncentration av verksamma ämnen.

Om Grimm har återkommande tandköttsinflammation så borde det passa utmärkt att använda Stomodine, och se om han blir av med inflammationen. Men det är alltid bra att kolla med veterinären. Om det inte räcker, eller om inflammationen kommer tillbaka, då tycker jag absolut att du ska prata med en kunnig veterinär.

Anmäl
2017-06-12 13:25 #44 av: burmamys

En liten uppdatering: 

De tre senaste dagarna har Saga sagt till vid tandborstningsdags, och då följt med frivilligt till badrummet (utan att jag behöver lyfta upp henne) och till och med gått fram till mig när jag lagt tandkräm på tandborsten. Numera kan jag borsta ordentligt på en sida två-tre gånger innan hon tröttnar. Underbart skönt!Skrattar 

Jag har slutat med Stomodine på Saga eftersom den mörkrosa randen av gingivit är helt borta och tanden också ser fin ut!Tummen upp Tycker dock det är svårare att se om tandstenen är helt borta, det är ju mer av en nyansskillnad och helt enkelt lite svårare att se.

Simons babytandborste kom igår. Som vanligt satt Simon och Sindra utanför badrumsdörren när jag borstade Sagas tänder, och så fort jag öppnat dörren flög Simon in och ville veta vad vi pysslade med!Gapskrattar Så jag lade lite tandkräm på hans tandborste och han kom fram och nosade. Provade att sätta mig bakom honom och ta tag om nosen, då vred han undan ansiktet så vi pausade och gosade några sekunder. Sedan provade jag igen och då hann jag dutta tandborsten med tandkräm på hans ena hörntand. Han slickade sig om munnen och verkade väldigt nöjd, så han fick en dutt till. Det ska nog gå bra att träna Simon också!Tummen upp

Vi önskar alla andra som också borstar tänderna på sina katter att det ska gå bra och att katten ska se det som en mysig stund!Glad

Anmäl
2017-06-12 14:13 #45 av: Pia-69

#44 Tycker du att den är bra den nya Ekulf baby? Nyfiken! Glad

Cats are like Potato Chips, You can't just have one!
Anmäl
2017-06-12 15:01 #46 av: burmamys

#45 Ja, jag tror det!😊 Svårt att veta 100% innan jag börjat borsta Simons tänder mer ordentligt, vi har ju precis bara börjat dutta tandborsten mot en tand. Men ska berätta när vi kommit in i tandborstningen mer. Allt hänger ju på om Simon tolererar den eller om jag måste byta mot något mindre och/eller mjukare. Än så länge är jag hoppfull! 👍

Anmäl
2017-06-30 13:00 #47 av: burmamys

Idag känns det som att jag fått rutin på tandborstningen här!Skrattar

Saga säger till de flesta dagar, någon dag i veckan händer det att Saga (och jag) glömmer, men i stort sett borstar jag deras tänder 5-6 dagar per vecka. Här ser ni Saga uppmärksamma mig om att det är dags!Tummen upp

Hon går själv in i badrummet. Simon ch Sindra brukar hänga på men jag stänger alltid dörren så den som får tänderna borstade får vara ifred med mig. 

Saga är intresserad av tandkrämen, men inte så förtjust i att jag grejar för länge i munnen, så jag håller det ganska kort, 10 sekunder oftast. Jag använder en fuktad tops och borstar en sida per tillfälle. Gosar en del innan så hon verkligen får känna sig ompysslad, och berömmer mycket efteråt!Kär

När Saga är klar vill de andra komma in, och det är lite olika vem som tränger sig in först!Gapskrattar Haha just det här att de VILL in är mer än jag hade väntat mig!Skrattar

Sindra vill gärna sköta det själv, dvs slicka i sig tandkrämen!Gapskrattar I början försökte hon trycka bort min hand med ena tassen, men numera låter hon mig göra det jag vill i några sekunder innan hon börjar veva med tassen. Jag borstar med en fuktad tops med tandkräm även på Sindra. Det är dock mycket tydligt att det är tandkrämen Sindra vill ha, och hon har ju rätt i att det finns mer i tuben än det lilla jag erbjuder på en tops...Cool

Simon sätter sig snällt och väntar på att jag ska borsta!Kär Till Simon använder jag Ekulf baby, som jag beställde, och den fungerar bra för honom! Simon gillar egentligen inte att jag lyfter mungipan, men är okej med själva borstandet, så jag är noga med att gosa lite innan och vara mjuk och lugn i alla rörelser, då kan jag borsta lite mer ordentligt på Simon, men jag tar ändå en sida per tillfälle.Glad

Efter att jag borstat tänderna på allihop blir det rejs till klädkammaren där jag förvarar deras leksaker, och så leker vi en stund med någon av vipporna eller någon råtta, boll, m.m. Jag tror absolut att lekstunden efteråt bidrar till att de faktiskt vill borsta tänderna, de kopplar ihop tandborstningen med vild lek som belöning. Så det är helt klart ett tips för er andra som funderar på att borsta tänderna på katten, och är orolig att det kanske inte blir så populärt!Skämtar (Ber om ursäkt för suddiga bilder)

När alla har lekt ordentligt är det snart dags för klicker eller godisgömma....!Skrattar 

Som jag skrivit tidigare så hade jag ju tänkt borsta tänderna ett par gånger i veckan, men nu när det blev så uppskattat så har jag liksom inte hjärta att ignorera Saga när hon kommer och påminner mig. Allt som allt tar hela rutinen med tandborstning av tre katter och efterföljande lekstund lite drygt en halvtimme, varav fem minuter är tandborstning.Glad

Anmäl
2017-06-30 14:24 #48 av: Carmarino

Simon, Saga och Sindra är verkligen duktiga på att träna sin matte att göra som de vill. Tummen uppSkrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.