Annons:
Etikettavel-uppfödning-och-genetik
Läst 2854 ggr
burmamys
2017-11-09 13:02

Kattungens utveckling

Jag tänkte bara lägga in lite info om hur kattungar utvecklas, de är ju ganska ofärdiga när de föds. Nu har jag dem inte här hos mig, men det hindrar inte att jag läser på lite om hur de utvecklas och delar med mig till er!😎

Första veckan

När kattungen föds är den blind och döv och helt beroende av sin mor. Kattungen orienterar sig med doften, som är ganska välutvecklad när ungen föds. Endast känseln är helt färdigutvecklad, och den lilla känner sig fram med tassarna och trampar rytmiskt på mammas spenar när den diar. 

Det är mycket viktigt för kattungens immunsystem att den får i sig mammas råmjölk, som innehåller viktiga vitaminer och antikroppar. Kattungen har väldigt lite antikroppar när den föds och under de första timmarna i livet är kattungens tarmar genomsläppliga så att den kan ta emot mammas antikroppar.  Kattungen kan inte helt reglera sin kroppstemperatur när den föds, och behöver mammans värme för att energin den får i sig ska räcka till att växa och utvecklas i god takt. 

Varje kattunge väljer ut en spene som den alltid återvänder till.  När den är två dagar gammal kan den med säkerhet skilja på "sin" spene och en annan spene på mamma, samt mellan mamas spenar och en annan katthonas.  En burmakattunge väger omkring 80-110 gram när den föds, och varje dag ökar kattungens vikt med ungefär 10 gram under den första tiden, förutsatt att den mår bra och hålls varm. 

Mamma katt kommunicerar med sina ungar genom att utsöndra lugnande feromoner. Hennes instinkter gör henne mycket mån om sina ungars säkerhet och håller lådan luktfri genom att tvätta dem i rumpan när de kissar/bajsar. Om hon uppfattar boplatsen som otrygg flyttar hon ungarna, en del katter är mer benägna att flytta runt de små medan andra håller sig mer stilla.

Andra veckan

Ögonen öppnas när den lilla är omkring en vecka - tio dagar gammal, men det kan variera. Kattungen ser till en början inte särskilt bra - den kan endast skilja på ljus och mörker och är väldigt ljuskänslig, så det är viktigt att inte utsätta de små för alltför starkt ljus under den här tiden. Synen fortsätter att utvecklas ganska länge. 

När kattungen är ungefär nio dagar gammal börjar hörselgången vidgas och öppna sig, och när kattungen är 17 dagar är hörseln helt utvecklad. Öronen, som från början varit invikta och stängda, viks ut och börjar sakta att så smått likna riktiga öron, även om de fortfarande är på var sin sida om huvudet.

Smaksinnet utvecklas under de första veckorna, och när kattungen är två veckor gammal kan den urskilja sura och beska smaker. 

I slutet av andra veckan är doftsinnet färdigutvecklat och ungen har vant sig vid de dofter den känner i sin närmiljö, mammas, syskonens och uppfödarens doft.

Kattungen ändrar utseende och börjar allt mer se ut som en katt, och en van uppfödare kan redan se hur de kommer att se ut som vuxna, hur profilen, huvudets bredd m.m. kommer att utvecklas.

Fortsättning följer…

Källor:

http://www.sverak.se/klubbmedlem/uppfodning/avel-uppfodning/kattungens-utveckling/

http://messybeast.com/intelligence.htm#world

https://animail.se/kattungen-fran-0-till-12-veckor.html

https://www.agria.se/katt/artiklar/kattunge/dodlighet-hos-kattunge/

  • Redigerat 2022-04-27 09:57 av Niklas
Annons:
Carmarino
2017-11-09 13:09
#1

Det ska bli intressant att följa tråden. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

burmamys
2017-11-09 14:10
#2

Tack Carmarino!🙂 Hittade precis lite mer om betydelsen av första mjölken, så jag la till det nu så det hamnar i rätt vecka.

burmamys
2017-11-21 16:35
#3

Tredje veckan

Nu börjar en viktig tid för den lilla kattungen, då den blir allt mer nyfiken på världen utanför bolådan. När den har öppnat ögonen börjar den att söka sig utåt för att upptäcka omgivningen, och mamma katt får fullt upp med att fånga upp och bära tillbaka de små vingliga krabaterna till tryggheten. Hörseln är snart helt utvecklad, men synen utvecklas fortfarande och den lilla kattungens värld är suddig, särskilt det som är mycket nära och det som är långt borta. Det är lätt hänt att den lilla busungen snubblar för att den helt enkelt  inte ser så bra än. 

Kattungen börjar kunna spinna i den här åldern, och liknar allt mer en katt i miniatyr. Mjölktänderna bör komma nu, och de är väldigt vassa! 

Allt eftersom kattungen blir mer nyfiken är det viktigt att vi börjar socialisera den till att bli van vid människor. Plocka upp och gosa med kattungen, låt den gå på upptäcksfärd på din kropp och bekanta sig med hur du luktar. Vänj den vid hantering, lyft upp den och kela. Sätt dig vid bolådan och låt mamma katt vara med så hon inte behöver oroa sig.

Fjärde veckan

Kattungen växer och utvecklas, och ser nu ut som en katt i miniatyr. Öronen börjar anta sin normala form, ansiktet blir mindre knubbigt och kattungen går stadigare.

Nu kan socialiseringen utökas till att även besökare hälsar på och kelar med kattungarna. Men tänk på att kattungarnas immunförsvar är som sämst i den här åldern, mammas antikroppar som den får via mjölken har minskat och den egna produktionen har inte kommit igång ordentligt förrän kattungen är 5-6 veckor. Så ta inte emot för många, undvik barn i skolåldern ett tag till liksom de som är förkylda eller har annat virus, och be att besökarna håller god hygien dvs tvättar händerna.

Det är bara bra om kattungen får lära sig att det finns olika människor som känns olika, ser ut, doftar och låter på olika sätt. En alltför ensidig kontakt med enbart uppfödaren under hela uppväxten kan leda till att kattungen, när den är så gammal att den ska säljas, blir skygg för kattungespekulanterna och upplever flytten som mer skrämmande än den borde vara.

Kattungarna börjar i nu att kissa och bajsa i kattlådan. Ställ in flera lådor med låg kant och kattsand så de små alltid har nära till toaletten när de blir nödiga. Låt dem vara i sitt rum tills du ser att de går till en låda varje gång de behöver. Först därefter går det bra att låta dem få upptäcka världen utanför rummet där bolådan är, och då är det klokt att ställa en eller ett par lådor med låg kant även i dessa rum. En liten blåsa håller inte så mycket volym och är inte så väl tränad att de hinner gå särskilt långt innan de måste kissa. 

Under fjärde veckan går det bra att börja erbjuda kattungarna smakbitar av fast föda, som lite nötfärs eller små bitar kycklingkött. Det är bättre för kattungens tarmar att få börja med rå föda än tillagat foder eftersom det råa köttet bidrar till att kattungens tarmflora utvecklas optimalt så att den sedan får en stark och varierad tarmflora. Det är en långsam process att övergå från att dia till att äta fast föda helt och hållet, som ofta sträcker sig från fjärde till tolfte veckan.

Källor:

https://www.agria.se/katt/artiklar/kattunge/dodlighet-hos-kattunge/

http://www.sverak.se/klubbmedlem/uppfodning/avel-uppfodning/kattungens-utveckling/

https://animail.se/kattungen-fran-0-till-12-veckor.html

http://katter.nu/hur-gammal-bor-en-kattunge-vara-nar-den-flyttar-till-ett-nytt-hem/

Carmarino
2017-11-21 17:02
#4

Bra information. Vill bara höja ett varningens finger för kattsanden vid den här åldern. Hade en gång en kattunge som skulle smaka på allting - inklusive kattsanden. Som tur var märkte vi det direkt, så det han hann inte få sanden i sig.

Ändå hade jag använt sand från baljan som hans mamma använde, för att han skulle känna hennes lukt och förstå vad han skulle göra i baljan. Fick använda toalettpapper i baljan tills han var lite äldre (kanske 5-6 veckor om jag minns rätt), och hade insett vad sanden var till för.

Så håll koll att ingen av ungarna börjar smaka på sanden.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

burmamys
2017-11-21 17:35
#5

Tack för input! Jag har hört att en del använder kattsand som inte klumpar när kattungarna är små, medan andra inte tycker att det behövs. Men har inte hört att man kan behöva undvika sand helt och hållet. Men är inte toalettpapper också väldigt ätbart? Det är ju så mjukt. Jag hade nog snarare provat tidningspapper om kattsand var för "mumsigt"?

Carmarino
2017-11-21 17:44
#6

Oavsett om sanden klumpar eller inte så är den inte nyttig för katter att äta, men klumpande sand är naturligtvis värre.

Av någon anledning så tyckte han inte om att äta toapapper, men du har rätt i att det också kan vara frestande för små katter att tugga på.

Däremot tyckte han det var mysigt att sova på toapappret. En gång när jag kom hem efter att ha varit borta ett par timmar, så undrade jag var han och hans tre syskon höll hus. De var då i värsta upptäckaråldern, d.v.s. kanske runt sex veckor.

När jag öppnade toalettdörren så hittade jag dem. Förstår än idag inte hur fyra små busungar hade lyckats gömma sig på toaletten så att jag inte såg att de var där. De hade dock inte lidit någon nöd, för alla fyra låg tätt tillsammans på en stor hög toapapper. Hade nästan precis satt i en ny rulle, och nu var den tom. De hade rivit ner allt pappret och boat in sig riktigt. 😃

Glömmer aldrig den synen, när jag öppnade dörren och tände lyset. Fyra små kattansikten kisade sömnigt mot mig och undrade varför jag kom och störde dem när de sov så gott. Önskar att jag hade haft en kamera i handen, för det var en helt obetalbar syn. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
burmamys
2017-11-21 18:07
#7

Hahaha vilka rackare!😃 Men oj, det måste sett riktigt gulligt ut med fyra små kattfejs som tittar upp i toapappershögen….😍

Carmarino
2017-11-21 18:25
#8

Ja, det var en helt ljuvlig syn. Bland det gulligaste jag någonsin sett. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Sarah-S
2017-11-21 20:46
#9

Håller med #4. Undvik ffa klumpande kattsand till kattungar som gärna smakar på innehållet i lådan
Jag, och många med mig, använder havregryn första tiden
Ofarligt, luftfritt med bra uppsugningsförmåga

I'm only responsible for what I say, not for what you understand

Carmarino
2017-11-22 07:12
#10

#9 Smart! 👍


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

burmamys
2017-11-22 12:28
#11

#9 Havregryn? Ja det är ju ätbart och mjukt och säkert toppen att gräva i… vilken bra idé! Tack för tipset! 😃👍

Upp till toppen
Annons: